Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 82

Temat: Koniec produkcji

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Tomek, pełna zgoda.
    Ja nie od dziś piszę, ze Marchione to pajac a nie menedzer, on jest dobry na tanią drobnicę, i takie sukcesy osiągał, faktycznie. W starciu z potrzebami lepszej marki zachowuje się jak baran. Owszem, sprzedaż w górę, ale dlatego że są mały i sredni model, czyli żywioł Marchione, on się tylko na tym zna.

Brutalna prawda, panie i panowie jest taka, alfa romeo na dwa lata zostaje TYLKO z dwoma modelami samochodów. To nawet nie jest śmieszne. To jest żałosne. I przykre. Bajki o podboju USA, obsesja tego pajaca, to na razie tylko bajki i nic więcej.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

Ja bym się zastanawiał czy on w ogóle zna się na samochodach Przecież to menedżer, ma tylko zlecać badania rynków, projektowanie, produkcje i zatrudnić kogoś kto mu policzy co się bardziej opłaca.

A to, że Alfa pozostaje z dwoma modelami - fakt, krok w tył i kpina.

superglide
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomek evo Zobacz post
    Zaprzestawie produkcji 159 odbieram jako duży błąd, którego konsekwenji zarząd FIATA nie wzioł pod uwagę patrząc przez pryzmat cyferek w alkuszach kalkulacyjnych.
    Niestety od kuchni wygląda to trochę inaczej. Zaprzestanie produkcji 159 nie jest błędem (pomimo całej mojej sympatii dla tego modelu) tylko koniecznością, ze względu na spadający poziom sprzedaży. Już pod koniec 2009 roku fabryka w Pomigliano była odpalana tylko na mniej więcej 1 tydzień w miesiącu, żeby wyprodukować zamówienia zebrane w danym okresie... Manufaktura prawie jak w ferrari :-) Jak dla mnie to Marchionne jest mistrzem strategii i przypomnę, że 159 to nie jego dzieło. Do tej pory wszystkie jego nowe modele, 500, punto, bravo, julka, mito itd nie zawodzą. Także nowe wrangler i grand cheroke. Może lepiej poczekać trochę na następce 159? Jeśli nowa Thema nie będzie sprzedażową katastrofą, to bądźmy spokojni o Giulię :-)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

No niestety - na dodatek pozostaje z dwoma małymi modelami.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Ja tam nie narzekam, przynajmniej dłużej nacieszę się aktualnym modelem.

Użytkownik Świeżak Avatar thunderbird
    Mieszka w
    Okolice Zamościa / Tarnobrzeg
    Auto
    AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS Nero Carbonio

Domyślnie

Cytat Napisał superglide Zobacz post
    Niestety od kuchni wygląda to trochę inaczej. Zaprzestanie produkcji 159 nie jest błędem (pomimo całej mojej sympatii dla tego modelu) tylko koniecznością, ze względu na spadający poziom sprzedaży. Już pod koniec 2009 roku fabryka w Pomigliano była odpalana tylko na mniej więcej 1 tydzień w miesiącu, żeby wyprodukować zamówienia zebrane w danym okresie... Manufaktura prawie jak w ferrari :-) Jak dla mnie to Marchionne jest mistrzem strategii i przypomnę, że 159 to nie jego dzieło. Do tej pory wszystkie jego nowe modele, 500, punto, bravo, julka, mito itd nie zawodzą. Także nowe wrangler i grand cheroke. Może lepiej poczekać trochę na następce 159? Jeśli nowa Thema nie będzie sprzedażową katastrofą, to bądźmy spokojni o Giulię :-)
    superglide, chyba jednak nie do końca. Nie próbowali nawet podbić sprzedaży 159 w ostatnim czasie. Od kilku lat nie było żadnej porządnej kampanii reklamowej. 159 została właściwie z 2 silnikami. Zamiast do poprawy jakości i bezawaryjności w reklamach odwoływali się do serca i tak dalej... Jeżeli ktoś miał kupić nową Alfę 159, to ją kupił, wiec jemu nie były potrzebne reklamy o aucie z duszą. Kogoś kto patrzy na taki zakup przez pryzmat kosztów i poniesionego ryzyka niestety trzeba przekonać czymś innym. Żeby auto sprzedało się w setkach tysięcy egzemplarzy musi się choć trochę kojarzyć z rozsądnym wyborem...
    Alfa 159 nim jest, niestety niewielu potencjalnych klientów o tym wie. Większość osób które wsiadają ze mną do 159 jest zaskoczona komfortem, jaki panuje w tym aucie. Większości Alfa kojarzy się ze sportowym, awaryjnym zawieszeniem i sportowym wnętrzem. Najczęściej właśnie tym, którzy nigdy nie siedzieli w AR. Nie wspomnę też o ich wiedzy na temat ogólnej awaryjności...
    Ciekawe czy managerowie myśleli w ogóle o jakimś delikatnym face liftingu. Nie chodzi mi o zmiane bryły, która wg mnie jest trudna do przebicia, ale dodanie jakichś zmyślnych ledów lub innych detali, które są teraz bardzo trendy. Może nie poprawiłoby wyglądu, ale zawsze byłby to jakiś chwyt marketingowy.
    "...Alfa 159, the fact that you're breathing doesn't mean you're alive..."
    BMW G01 LCI M40i 360PS/AR Stelvio 2,0 Multiair 200PS (2019-...)/Lexus IS200t 245PS (2016-2019) / AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS @206PS/420Nm Nero Carbonio (2011-2016) / AR 156 Sedan 2,4JTD CF3 140PS Nero fuoco (2008-2011)

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

ledy w 159? do a4 pasują lepiej. hihihih

Użytkownik Świeżak Avatar thunderbird
    Mieszka w
    Okolice Zamościa / Tarnobrzeg
    Auto
    AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS Nero Carbonio

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    ledy w 159? do a4 pasują lepiej. hihihih
    Oj wiem, i jeszcze tonę chromów do tego . Podalem to tylko jako przyklad. Mogli zmienić detale a zrobić na tym kampanię. Do tego odwołać się do znacznie poprawionej bezawaryjności .
    Właśnie mi się przypomniało, że większość znajomych zachwyca się przodem a narzeka, że tył jest gorszy niż w mojej poprzedniej 156 sprzed FL...

Mój znajomy w 2005 roku wolał 156 FL niż nowy model - 159, właśnie ze względu na to, że 156 była już w miarę dopracowana a 159 była niewiadomą. Co prawda stracił na tym sporo, ale pokazuje to, że nawet ludzie zdecydowani na zakup Alfy są bardzo ostrożni.
    Ostatnio edytowane przez thunderbird ; 27-10-2011 o 18:38
    "...Alfa 159, the fact that you're breathing doesn't mean you're alive..."
    BMW G01 LCI M40i 360PS/AR Stelvio 2,0 Multiair 200PS (2019-...)/Lexus IS200t 245PS (2016-2019) / AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS @206PS/420Nm Nero Carbonio (2011-2016) / AR 156 Sedan 2,4JTD CF3 140PS Nero fuoco (2008-2011)

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    156 3.0 v6 1998/01

Domyślnie

Ogólnie to żal d..ę ściska że zostały tylko dwa modele. Jednak prawa rynku są nieubłagane. Teraz sprzedają się tylko małe samochody i dzięki nim marka wejdzie na plus. Największym zagrożeniem dla marki jest to że nie będzie opłacalna. Za rok dwa zmieni się koniunktura i nowe większe modele będą jak znalazł. Plan jest prosty, jak będzie bum motoryzacyjny, w wejść z kilkoma nowymi modelami i ruszyć ze sprzedażą.
    Najbardziej mnie boli że nie będzie tego czym zasłynęła Alfa po wojnie czyli sportowego sedana, Hothatch i mini to nie wszystko
    ruszczu Alfa 156 3.0 ...

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

tył się nie podoba? te cudownie zmrużone, groźne, czerwone oczy? Ludzie) popatrzcie sobie na tył poprzedniej generacji passata albo na tym skody superb)) na przykład.))))
    Ale analiza Barteczki jak najbardziej słuszna. Szacun.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?