felga stalowa- 16 cali ET 34 do hamulców "małe" brembo. 17 cali ET 41 do hamulców "duże" brembo. Do starszych modeli (do 2008) 16 cali ET 35.
felga stalowa- 16 cali ET 34 do hamulców "małe" brembo. 17 cali ET 41 do hamulców "duże" brembo. Do starszych modeli (do 2008) 16 cali ET 35.
Ostatnio edytowane przez Marek156/159sw ; 16-10-2012 o 20:07
Witam
mam ten sam problem, to wszystko zależy jakie masz zaciski hamulcowe- sprawdź jakie masz i wtedy napisz to będziemy wiedzieć więcej albo masz doże albo małe, jeżeli małe to 16" stalowa podejdzie jeżeli masz duże to tylko alu min 17', ja się pospieszyłem i kupiłem nowe stalowe 16" i opony do nich i mogę Ci sprzedać jeżeli masz małe brembo, ja mam duże i szukam 17"alu jak cos to pisz lord8@o2.pl
polecam instr. obsługi str. 259 jest tam tabela "Opony" gdzie znajdziecie zalecane felgi/profile opon do poszczególnych wersji silnikowych. Co prawda nie ma tam nic o ET natomiast zawsze to jakieś przydatne info na początekopony.pdf
Zdjęcie trochę niefortunnie zrobione. Najłatwiej odróżnić "mały" zacisk od "dużego" ilością odpowietrzników.Zacisk "mały" ma jeden po wewnętrznej stronie, "duży" dwa po obu stronach.
Niedawno przerabiałem ten temat. Wrzucę moją korespondencję mailową z Euromot w Żorach.
"Mam AR 159 (...) na felgach aluminiowych 17". Jakie koła zimowe są zalecane do mojego auta- czy mają to być felgi stalowe czy aluminiowe, jaki rozmiar tych felg ma być i jaka specyfikacja, żeby były kompatybilne z zaciskami na tarczach hamulcowych?"
Odp serwisu: "W opcjach tego modelu występowały dwa typy zacisków , w celu odpowiedniego doboru bardzo proszę o informacje czy na przednich zaciskach znajduje się napis Alfa Romeo czy tez nie."
"Posiadam zaciski z napisem."
Odp serwisu: "W Pańskim samochodzie znajdują się zaciski powiększone czyli wzmacniane w związku z tym najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie zastosowanie opon w rozmiarze fabrycznym 225/55R17 ,przy obecnej technologi w okresie zimowym można spokojnie korzystać z oryginalnych felg aluminiowych."
Dobry serwis. Posiadam aktualnie Alfy z dwoma rodzajami zacisków i napisy "Alfa Romeo" są na "małych" i "dużych" Brembo.
Dokładna odpowiedź serwisu winna mówić o trzech typach zacisków. W instrukcji nie ma wyszczególnionych opon 225/55/17 jest natomiast 225/50/17.