hmm a u mnie jak się wypala DPF to wskazówka doładowania jest pod pierwszą kreseczką. Jak sie skończy opada na 0
hmm a u mnie jak się wypala DPF to wskazówka doładowania jest pod pierwszą kreseczką. Jak sie skończy opada na 0
U mnie podczas wypalania wskazówka turbo jest zawsze na 0 dodatkowy objaw to załączanie się wentylatora chłodnicy na I bieg. Czujnik doładowania wyczyszczony wypalanie co 300km wyłącznie cykl miejski.
No jak już wspomniałem wyżej wymieniłem czujnik no i już wskaźnik nie odchyla się podczas wypalania, wiec pozostaje obserwowanie opadania wskazówki oraz spalania, jak napisaliście powyżej.
Nie chciałem zakladać nowego tematu, dlatego chciałem spytać jak jest u Was a mianowicie - Podczas wypalania DPF (mój sprawny) czuję dużo większą moc, auto ma lepsze przyspieszenie i elastyczność, wystarczy dosłownie głaskać pedał gazu a ona idzie nie do poznania (i to z najniższych obrotów!), niestety po wypaleniu czar pryska i auto "normalnieje". Czy u Was koledzy jest tak samo, i czy ma to jakichś związek ze sławnym EGR-em lub może turbo?
Nie zaobserwowałem takiego zachowania u mnie.
"For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson
A ja mam pytanie trochę z innej beczki . Nie chcę zakładać nowego tematu . Czy zapchany DPF może pokazać komunikat " Have engine checked" i pomarańczową kontrolkę ?
Bo w warsztacie powiedzieli mi że jest błąd DPFu usuneli ten błąd ale na następny dzień wyskoczył ponownie . A wraz z pojawieniem się błędu występuje odcięcie mocy tak jakby turbo przestawało pracować . Po wyłączeniu i włączeniu auta błąd dalej jest wyswietlany ale na 10 może 15 km moc nie ulega zmiejszeniu . Ma ktoś jakiś pomysł co można by było z tym zrobić ? Z góry dziękuje . Pozdrawiam Marcin
Może się tak dziać. Wypalić w trybie serwisowym DPF i jeśli błąd się pojawi znów, przyjrzeć się czujnikowi ciśnienia różnicowego (masz pewnie błąd p1206). A jeśli nadal będzie zwała, to usunięcie (piszę to ja, zwolennik DPF).
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
Czyli rozumiem że ratuje mnie tylko wymuszone wypalanie DPFu ? Nic nie da np jazda na 3 biegu z obrotami powyżej 2 tys obr ? Coraz poważniej zaczynam się zastanawiać nad usunięciem tego ustrojstwa . Pozdrawiam Marcin .