Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 80

Temat: Światła dzienne LED -gdzie pod maską znalezć +12V po zapłnie???

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Jankes tylko ciekawe co na twój moduł do drogowych diagnosta i policja . Bo o ile Ledy z atestem są ok tak takie "druciarstwo" ma takie same atesty jak xenony za 80pln zakładane do zwykłych lamp . Bez urazy ale jak jeździć to "bez skutków" ubocznych . Tymbardziej ,że przy dzwonie jak sprawca będzie bystry to macie przechlapane . Bo auto z elementami nieatestowanej choinki jest jak auto niesprawne techncznie.

- - - Updated - - -

A ledy oprócz spełniania warunków drogowych mają to do siebie ,że oszczędzają i całe kabinowe oświetlenie ale i aku i alternator bo raz ,że wszystko pogaszone to pobór mocy na poziomie kilku wat sam za siebie mówi . Dokładając do tego oszczędzanie lamp ( od nagrzanych żarówek ) zwłaszcza latem jak temperatury wysokie a na kloszu jajka da się smażyc to rachunek prosty

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Jankes tylko ciekawe co na twój moduł do drogowych diagnosta i policja . Bo o ile Ledy z atestem są ok tak takie "druciarstwo" ma takie same atesty jak xenony za 80pln zakładane do zwykłych lamp . Bez urazy ale jak jeździć to "bez skutków" ubocznych . Tymbardziej ,że przy dzwonie jak sprawca będzie bystry to macie przechlapane . Bo auto z elementami nieatestowanej choinki jest jak auto niesprawne techncznie.

- - - Updated - - -

A ledy oprócz spełniania warunków drogowych mają to do siebie ,że oszczędzają i całe kabinowe oświetlenie ale i aku i alternator bo raz ,że wszystko pogaszone to pobór mocy na poziomie kilku wat sam za siebie mówi . Dokładając do tego oszczędzanie lamp ( od nagrzanych żarówek ) zwłaszcza latem jak temperatury wysokie a na kloszu jajka da się smażyc to rachunek prosty
    ten mój moduł(wyprodukowany w Polsce) Nazar ma taki sam atest jak Twoje chińskie ledy(identyczne zamontowałem rok temu u żony w Punto i ok. 10 innych samochodach),jest tak samo,albo zdecydowanie mniej "druciarsko" podłączony jak Twoje ledy.I oszczędza prawie tyle samo energii co te Twoje ledy,bo nie wiem czy wiesz(raczej nie wiesz) ale drogowe robiące za DRL i świecące z wydajnością 25% też świecą same bez jakiejkolwiek innej żarówki.A jak chodzi o Policję i diagnostę to tak samo reagują jak na nowe auta,które mają takie rozwiązanie montowane fabrycznie.Aha,przy okazji moduł nie zasłania wlotu powietrza na chłodnicę oleju i intercooler.
    pozdro
    Ostatnio edytowane przez jankes1979 ; 25-08-2013 o 16:04

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Jankes nie spinaj się tak . Jak mi zrobisz fotke homologacji drogowej jak na moich chińskich ledach to zwracam honor . Równie dobrze można założyć żarówki Ledowe H1 do halogenów . To tak samo jak założyć przerobione przednie lampy na soczewkowe ( metodą chałupniczą ) czy tylne na ledy . Ja pisze o przepisowej , prawnej jezdzie . Moje akurat chinskie ledy takową mają wybitą na kloszu a zasłaniają intercooler??? Przy fabrycznym rozwiązaniu owszem. Ja mam inaczej "łapke" poprowadzoną

Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto

Domyślnie

Nazar,ja się wcale nie spinam.Tak wiem,masz na kloszu wybitą literkę E,żona też ma ten bajer i nie twierdzę,że nie,znajomy w ibizie na tyle w ''lexusach'' też ma.Skoro takie cudo jest u żony w aucie to wcale nie uważam go za złe,w poprzednim 156 też miałem ledy,ale paski.Po prostu teraz spróbowałem czegoś innego i mogę to polecić,jeśli chcesz to podeślę Ci foto i pewnie zmienisz zdanie.Uwierz mi też,że to wcale nie jest druciarstwo i działa na identycznej zasadzie jak led,tylko ,że led zapala się zaraz po zapłonie a u mnie drogowe na 25% po rozruchu jak napiecie wskoczy na 13,2v.
    Wolisz ledy to ok,ja Cię rozumiem sam też tym nie gardzę.Ale to co teraz zrobiłem też jest ok.
    pozdro

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Tak Jankes ja cie rozumie i jako były BMwiarz spotkałem się w bawarczykach z takim tematem na "środkowych" (e30,e34,e36,e39) lampach i nie twierdze ,że zle to wygląda bo absolutnie nie . Nawet rzekłbym -jak oryginał . Tyle ,że dale twierdze ,że akurat przy tejże przeróbce jest to nieprzepisowe i jezdzi się na swoją odpowiedzialność . Tyle w temacie . A kto co założy to założy . Żarówki ledowe postojowe też są nielegalne a ludzie jeżdżą - do czasu kiedy skutek wypadku będzie rozpatrywany przez rzeczoznawce . Jak takie rozwiązanie będzie legalne to sam sobie to założe . Idąc po offtopie to kiedyś byłem za możliwością montażu w aucie oswietlenia pod autem. Dlaczego??? Dlatego ,że w czasie deszczu można lepiej określic odległość pojazdu niż po odbijających się od mokrego asfaltu swiateł mijania ale jakoś do tej pory to "tunerskie" rozwiązanie jest dalece nielegalne

Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto

Domyślnie

Przepis ECE-R87 (wyciąg)
    Intensywność światła reflektora do jazdy dziennej od 400 do 1200 kandeli.
    Minimalna powierzchnia świetlna każdej lampy 20 cm˛
    Automatyczne włączanie świateł dziennych równocześnie z rozruchem pojazdu.
    Włączanie i wyłączenie świateł dziennych bez użycia dodatkowych narzędzi.
    Automatyczne wyłączenie świateł dziennych przy włączeniu świateł mijania lub przeciwmgłowych.

ale tak między nami alfaholikami to myślę,że spiny są bez najmniejszego sensu.

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jankes1979 Zobacz post
    ale tak między nami alfaholikami to myślę,że spiny są bez najmniejszego sensu.
    I tego się należy trzymać . PS. Czyli w razie kontroli idzie się powołać na ten przepis a u diagnosty tak samo . Będę niebawem leciał z autem na przegląd to się dopytam . I dzięki za doinformowanie.

Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    I tego się należy trzymać . PS. Czyli w razie kontroli idzie się powołać na ten przepis a u diagnosty tak samo . Będę niebawem leciał z autem na przegląd to się dopytam . I dzięki za doinformowanie.
    spoko,jedną chorobę mamy więc trza to uszanować,nie ukrywam jednak,że powertowałem dzisiaj neta i doszukałem się tego przepisu,jest to jakiś unijny zapis i suma sumarum każdy interpretuje te zawiłe przepisy jak chce.To jest tak samo jak z montowaniem ledów,mało kto ma je rozmieszczone przepisowo(Ty akurat masz,u żony w punciaku tak samo siedzą),a i tak chyba nikt się nie czepia.Ma być rozstaw 60cm od wewnętrzych krawędzi a w praktyce ludzie mają zamontowane na bokach tablicy.
    Dzisiaj akurat mijałem patrol miśków,ale nawet nie próbowali zatrzymywać(hehe niedziela więc im się nie chce).
    tak więc spoko i szerokości życzę

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał jankes1979 Zobacz post
    zepis ECE-R87 (wyciąg)
    Intensywność światła reflektora do jazdy dziennej od 400 do 1200 kandeli.
    Minimalna powierzchnia świetlna każdej lampy 20 cm˛
    Automatyczne włączanie świateł dziennych równocześnie z rozruchem pojazdu.
    Włączanie i wyłączenie świateł dziennych bez użycia dodatkowych narzędzi.
    Automatyczne wyłączenie świateł dziennych przy włączeniu świateł mijania lub przeciwmgłowych.
    Plus na kloszu musi być wybite oznaczenie DRL. Jeśli go nie ma, dowód zostaje u diagnosty, albo przy kontroli przez drogówkę.
    Jakakolwiek modyfikacja w oświetleniu jest niedozwolona, w tym przypadku w zasilanie takiego oświetlenia.
    Co więcej, te polskie moduły nic nie mają, ani znaku CE które choćby Chińczyki by przekroczyć granice posiadać muszą, albo homologacji E. W dodatku to modyfikacja elektryki, a za zwarcie czy w najgorszym razie zapłon instalacji i całego samochodu kto weźmie odpowiedzialność?

Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał cuoreventi Zobacz post
    Plus na kloszu musi być wybite oznaczenie DRL. Jeśli go nie ma, dowód zostaje u diagnosty, albo przy kontroli przez drogówkę.
    Jakakolwiek modyfikacja w oświetleniu jest niedozwolona, w tym przypadku w zasilanie takiego oświetlenia.
    Co więcej, te polskie moduły nic nie mają, ani znaku CE które choćby Chińczyki by przekroczyć granice posiadać muszą, albo homologacji E. W dodatku to modyfikacja elektryki, a za zwarcie czy w najgorszym razie zapłon instalacji i całego samochodu kto weźmie odpowiedzialność?
    jedni twierdzą,że tak można inni,że nie można.To co ja zamontowałem w aucie to moja sprawa i ja za to ewentualnie odpowiem,a nie Ty więc się nie stresuj.Zwarcie w instalacji może się zrobić i bez dokładania czegokolwiek i sorki ale to nie jest argument.Interpretacja przepisów to też odrębny temat.Sądzę jednak,że prędzej mnie drogówka zatrzyma jak pojadę bez włączonych świateł niż w przypadku gdy coś włączy je za mnie.A jeżeli się pozbędę dowodu rejestracyjnego to dam Ci znać obiecuję.
    pozdrawiam