wkładałeś to na seryny dwumas a nie na dwumas od stilo ?
wkładałeś to na seryny dwumas a nie na dwumas od stilo ?
Nie montowałem w ogóle bo od razu stwierdzone, ze na ten dwumas seryjny nie pasuje. Nowego nie kupiłem bo stary jest dobry ale tez już wpadłem na to, ze róznica jest w dwumasie i na jutro załatwiam dwumas ze stilo do przymiarki. Tylko, ze nikt nigdzie nie dał wzmianki o różnicach w dwumasie wiec założyłem, ze są takie same dlatego nie kupowałem ze stilo. Jak sie potwierdzi, ze trzeba zmieniac komplet to dam znac dla potomnych.
EDIT: Dodatkowo pytałem samego cinka i taką oto odpowiedz otrzymałem:
Montaż tarczy ze stilo nie jest możliwy - nie wiem kto takie wieści rozsiewa...
Aktualnie to już nie wiem nic :/
omen czyli kwestia dwumasowego będzie? Jesli tak kto które brać 836012czy 836034 bo valeo ma dwa w katalogu do Stilo 150KM
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 21-05-2013 o 20:53
No pewno, że sie nie pofatygowałem. Ja mówię, zgodnie z tematem o JTD 16V a nie 8V. Z resztą i też mówiono o Stillo, a okazało się, że moje po VIN tez jest stosowane w silnika 2,4 itd.
To po prostu fakty i mity + rzeźbienie
- - - Updated - - -
"Moc" sprzęgła od Stillo dalej należy uznać za "gdybanie". Nic się nie potwierdziło. A jedyne co się potwierdziło, to że jest to rzeźbienieLepiej zamówić sprzęgło dedykowane. Mniej kłopotów i ewentualnych strat.
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 22-05-2013 o 08:41
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Skoro piszesz o 16V dlaczego cytowałeś moje posty gdzie ja wyraźnie pytałem o JTD 8V 115KM. Nie jest to gdybanie mam pod ręką oba zestawy i nawet mechanik mówił, że jak podpasuje ten zestaw ze stilo będzie o wiele lepszy od seryjnego. Same okładziny są szersze niż w serii, docisk też jest nieco inny niż seria w 8V. Na jutro postaram się załatwić dwumas ze Stilo 150KM wtedy sie wszystko wyjaśni albo wleci cały komplet ze stilo albo szukamy dalej. Ciekawi mnie jedynie dlaczego cinek twierdzi, ze nie ma opcji zamontować tarczy ze stilo do Alfy. Rzeźby by nie było gdyby choć wzmianka się pojawiła o konieczności wymiany dwumasowego koła. Założyłem, ze skoro sprzegło pasuje do Alfy 16V i nikt nie wspomniał o dwumasie, a dwumasa w alfie 8V jest taka sama jak w 16V to powinno pasować, widać po prostu małe niedomówienie nic trudno najwyżej stracę dzień/dwa.
i teraz naszło mnie..
skrzynia 5b jest o jakies 20mm krótsza od tej 16v i nie do końca jestem pewien czy to sprzegło wejdzie właśnie ze względu na większą tarczę.
Z drugiej strony patrząc na to zdjęcie dociski są prawie tak samo wysokie więc w skrzyni powinno się wszystko zmieścić.
W katalogach dwumas od stilo 140/150 jest inny niż ten w 147.
Druga sprawa dziwię Ci się, że mając takie mody chciałeś pozostać przy starym dwumasie. Luzy na sprężynach to nie wszystko i po krótkim czasie możesz znów zrzucać skrzynie klnąć na sprzęgło że już puszcza a tak naprawdę to nie będzie wina sprzęgła tylko tego, że na krzywą płaszczyznę dwumasu wsadziłeś nowe sprzęgło więc powierzchnia styku nie wynosi 100%.
No to coś mi sie wydaje, zę cinek będzie miał racje i to sprzęgło pasować nie będzie. Jutro jak bede miał w łapach dwumas od Stilo się wyjaśni ale prawdopodobnie będzie trzeba zamówić komplet dedykowany do 115KM czyli 826230 ehhhh...
Same dociski są gabarytowo identyczne i docisk na 100% by pasował ale właśnie mechanik mówił, ze tarcza na bank nie podejdzie
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 22-05-2013 o 11:24
Jeżeli dobrze widzę, to z dwumasem do stilo to powinno pasować bez problemu.
Napisz do bartola on chyba takie sprzęgło wkładał.
Tylko Bartol chyba tez ma 16V wiec skrzynia 6b tak jak Rybokmj i Kolin oni również chyba mają 826330 i u nich pasowało bez problemu dlatego pytałem czy będzie tez pasować do 8V. Wczoraj jeszcze analizowałem eper i katalog valeo i już mam taki mętlik, ze sam nie wiem. Do samego Stilo 150KM sa dwa dwumasy, wg Valeo do mnie i do Alfy 147 1.9 16V dwumas jest taki sam... Naskrobie zaraz PW do Rybaka i BArtola spytam czy dwumas tez mają ze stilo
też grzebię i szukam.
czekam na odp z czech gdzie 1 ktoś to zrobił.
nie widzę napisów na tarczy ale dedykuję, że tarcza tłumikami przychodzi do docisku tak ?
Tak tłumikami chyba w docisk wchodzi. Ale widze też, że jest inne osadzenie tarczy na wielowypuście bo jak leża na podłodze to jak bym ich nie położył to nie są równo i może tu tkwi cały problem ale sam już nie wiem...