Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 81

Temat: Zatarty silnik i psalony olej... 1.9jtd 115km umiera...

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Nie rozumiem jeszcze dlaczego mamy modlić się że to TYLKO panewki. Przecież jak to będzie panewka musisz wyjąć silnik,wał dać do szlifu,spasować układ z powrotem, złożyć jak się należy. Jak wyjmiesz tłoki potrzebujesz przyrząd do ich włożenia,śrubokrętem pierścieni nie poutykasz przecież. Samych panewek nie powymieniasz bez szlifu. Żeby wał wyjąć bez wyjmowania silnika musisz zrzucić skrzynie i wiele innego osprzętu,ale to bez sensu na aucie to robić. Jeszcze jedno jak Ci panewkę obróciło powinieneś przepłukać układ smarowania pod ciśnieniem,wszystko wymyć,pompę zbadać czy jakieś opiłki w niej nie siedzą......

Co do szczelności głowicy i "ćwieku", po takiej akcji (brak wody,przegrzanie) należało by zrobić tez test szczelności na pęknięcie a nie tylko nafta w zawory......

Naprawdę, z całym szacunkiem ale utknąłeś na łapie półosi a gdzie tu dalej zweryfikować wszystko,znaleźć uszkodzenie i poskładać to jak należy.

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Użytkownik Alfa i Omega Avatar xakner
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    AR 156 SportWagon

Domyślnie

no i prawdopodobienstwo pekniecia glowicy w tym przypadku jest bardzo duze.

kamaraldo
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał xakner Zobacz post
    no i prawdopodobienstwo pekniecia glowicy w tym przypadku jest bardzo duze.
    Dziś wyciągam- silnik- raz kozie śmierć namęczę się ale trudno, wezwę pomoc i może coś z tego będzie, a potem silnik na części pierwsze, powiedz kolego dlaczego głowica może pęknąć jakiś feler tych modeli??

Znalazłem ten silnik : http://allegro.pl/alfa-147-1-9-jtd-1...667373393.html
    Powiedzcie czy będzie pasował do mojej 156 2000r. 1.9jtd 8v 115km Sportwagon? Sprawa gardłowa bo cena dobra a silnik jak dzwoniłem ponoć w bdb stanie... Czekam na odp.
    Ostatnio edytowane przez kamaraldo ; 24-10-2012 o 09:21

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Głowica jest aluminiowa, Twój kolega jechał bez oleju = wysoka temperatura. Żaden feler, fizyki nie oszukasz.

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

Cytat Napisał kamaraldo Zobacz post
    dlaczego głowica może pęknąć jakiś feler tych modeli??
    tak kończą JTD bez chłodziwa przy przegrzaniu

kamaraldo
    Gość

Domyślnie

Znalazłem ten silnik : http://allegro.pl/alfa-147-1-9-jtd-1...667373393.html
    Powiedzcie czy będzie pasował do mojej 156 2000r. 1.9jtd 8v 115km Sportwagon? Sprawa gardłowa bo cena dobra a silnik jak dzwoniłem ponoć w bdb stanie... Czekam na odp.

Chyba, że któryś kolega z forum ma na sprzedaż to chętnie kupię od zaufanej osoby ten silnik...

Ostatnio edytowane przez kamaraldo ; 24-10-2012 o 09:30

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krzysztofzok
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 16V Q-tronic Distinctive

Domyślnie

Przedstawię Ci moją opinię (podkreślam, że jest tomoja opinia).
    Nie jestem zwolennikiem wymieniania silników, no chyba, że w ostateczności.
    Dlaczego?
    Nie wiesz w jakim stanie jest silnik, który kupiłeś, więc na pewno trzeba wymienić olej i rozrząd.
    Dlatego jestem zwolennikiem remontu własnego silnika, ponieważ:
    - wiesz co masz (jaki przebieg, kiedy był robiony rozrząd, etc.)
    - przy okazji naprawy (takiej jak Twoja) zweryfikujesz całkowicie wnętrze i stan Twojego pieca (chyba, że stwierdzisz, że on się do niczego nie nadaje, wtedy wiadomo - wymianka)
    - jakich części użyjesz i jak przyłożysz się do naprawy to już zależy tylko od Ciebie i Twoich "majstrów"

Daj znać co tam się urodziło i co się dzieje dalej w temacie.
    Powodzenia.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

krzysztofzok dobrze powiada. Ja gdybym miał kupować silnik to szukałbym motoru w aucie, gdzie można go odpalić, posłuchać jak pracuje, podłączyć pod kompa, zmierzyć kompresję. Wtedy wiesz co kupujesz.

Teraz praktycznie silnik masz rozebrany, a dalej nie wiesz co stukało. Najpierw znajdź przyczynę a potem będziesz się martwił dalej co z tym fantem zrobić. Tak czy siak będziesz musiał oddać auto do fachowca bo czytając z opisu to średnio widzę silnik po Twoim remoncie (tylko się nie obraź, ale takie fakty). Co do braku finansów to lepiej poczekaj i zrób to raz a dobrze. Pamiętaj że chytry traci dwa razy. Nie zrobisz czegoś jak trzeba teraz to się zemści w najmniej odpowiednim momencie za parę miesięcy.

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Nie ma co gdybać a temat nowego silnika, póki nie sprawdzisz co jest nie tak z tym.
    Jak już zaczęło się obstawianie, to ja stawiam na przytarcie tłoka na płaszczu
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

kamaraldo
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Magik Zobacz post
    Nie ma co gdybać a temat nowego silnika, póki nie sprawdzisz co jest nie tak z tym.
    Jak już zaczęło się obstawianie, to ja stawiam na przytarcie tłoka na płaszczu
    Mój majster obstawia to samo i twierdzi, że tłok dołem tłucze o gładź bo jest za luźny, ponoć miał już kilka takich przypadków. Teraz jestem na etapie rozłączania silnika, zostały mi duperele i wyciągam, wtedy dowiem się co i jak, co do w/w opini Panów o remoncie to niech najpierw policzą ile kosztować będzie danie bloku do szlifu, tłoków dobranie do szlifu, wał do szlifu i ile mniej trwalsze elementy będą po szlifie... słowem- czapa... Lepiej ku[pić kompletny blok i np pierścienie wymienić... A silnik można kupić od zaufanych osób z gwarancją bądź od kolegów z forum Tak Panowie wygląda moje zdanie po zaczerpnięciu info u kilku mechaniorów w tym jednego który tylko i wyłącznie zajmuje się alfami- to on stwierdził że po remoncie ten silnik nie będzie się zbytnio nadawał do jazdy bo i tak straci kompresję... Głowicę mam sprawną a to już coś ps miałem opiłki w filtrze oleju a to już daje do myślenia ....