Przed chwilką jeszcze wymieniłem olej + filtr po 500km przebiegu. Wiadomo, że po ściągnięciu głowicy płyn chłodniczy się rozlewa po bloku dlatego wolałem wymienić i spać spokojnie.
Przed chwilką jeszcze wymieniłem olej + filtr po 500km przebiegu. Wiadomo, że po ściągnięciu głowicy płyn chłodniczy się rozlewa po bloku dlatego wolałem wymienić i spać spokojnie.
Dzisiaj się poważnie zdenerwowałem na to, że mi dymi i powoli zacząłem rozbierać osprzęt z głowicy. Moim oczom ukazał się olej w przepustnicy!!czy to normalne? z kąd tam olej? Olej jest również w gumowych przedłóżkach króćców ssących oraz na dnach zaworów (uszczelniacze zaworowe nowe). Reszta jak na foto.
Macie kochani jakieś pomysły? czy to nowa uszczelka padła pomiędzy króćcami ssącymi a głowicą? Tylko z kąd w takim razie olej w przepustnicy?? Odma czysta kilka dni temu ją czyściłem, zresztą nie była aż tak brudna.
![]()
![]()
![]()
Proszę o jak najszybsze odpowiedzi, wszystko mam rozebrane i nie wiem teraz czy ściągać głowicę czy też nie.
Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 02-04-2013 o 10:49
a odmę masz drożną?
Tak, jak najbardziej jeśli masz na myśli oby dwa wyloty z pokrywy zaworów.
Chyba to będzie uszczelka pomiędzy głowicą a króćcami ssącymi ponieważ najbardziej zaolejone są zawory najbliżej kanału olejowego elektrozaworu wariatora
Na szczęście mam zapasowy komplet uszczelek a wśród nich uszczelkę kolektor ssący-głowica.
Z jaką siłą się ją dokręca 21Nm? czy 26Nm?
Popełniłem chyba moi drodzy błąd w sztuceWydaje mi siuę, że za bardzo dociągnąłem ową uszczelkę. Tam powinno się ją dociągnąć 17-21Nm i tutaj pewnie pies z dymieniem jest pogrzebany.
Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 02-04-2013 o 11:30
nie bardzo z tą uszczelka mi sie wydaje...
jest metalowa i nie da rady żęby tamtędy olej leciał bo w takim razie skąd jest w przepustnicy?
tylko z pod pokrywy zaworów,założyłeś zaworek odmy w kolektorze?bez niego będą podwyższone obroty.
żeby się nie okazało że z "dołu"idzie lub coś ci nie poszło przy tej głowicy...
No właśnie Darku też mnie to zastanawia :/
Kilka dni temu czyściłem odmę, zdjąłem pokrywę zaworów a spod pokrywy kolejną pokrywkę przy wlewie oleju do silnika. Pod pokrywką nic nie było puste komory więc je tylko wyczyściłem i wszystko złożyłem do kupy.
Gdzie jest owyt zaworek w kolektorze? czy to jest to coś pod spodem kolektora takie owalne czarne do którego wchodzi wtyczka dwupinowa? Jeśli tak to przełożę z innego kolektora owy zawór (kolektor po rozsadzeniu).
Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 02-04-2013 o 12:18
Też bym się skłaniał do tego, że raczej idzie z dołu.
Proponuję zrobić eksperyment i wypuścić odmę do atmosfery - tylko musisz na koncówce węża dać jakąś puszkę na olej.
No i pamietaj, żeby króciec powietrza dodatkowego w kolektorze ssącym (ten z zaworkiem zwrotnym) połączyć z króćcem w rurze gumowej za przepływomierzem.
Jeśli wtedy przestanie dymić i nie będzie oleju w dolocie to silnik raczej do remontu.
A jak tam wyglada ciśnienie sprężania w tym silniku ?
Sprężania jeszcze nie sprawdzałem, ale moc jest sporo odczuwalna po zmianie głowicy jak i spalanie zmalało do książkowego.
Przełożyłem ze starego kolektora ssącego główne elementy i zaraz wszystko składam do kupy z odpowiednimi momentami. Czyli króćce kolektora przykręcę: pierwsze dokręcenie - 17Nm a za drugim razem 21Nm zaczynając od środka do końców.
a olej miałem na zaworach w tych kanałach jak na foto. Foto oczywiście poglądowe. Poprzednio dokręciłem za silnie i przyznaję się do tego bez bicia. Jak wiadomo pomiędzy komorami sa kanały olejowe do: elektrozaworu wariatora oraz jeden z lewej strony jak na foto i jest on automatycznie zaślepiany przez króciec kolektora.
![]()
No ok,tylko nie ma szans na dostanie się do przepustnicy od strony zaworka oleju
Zmierz kompresje i zobacz z ciekawośći.Zaworek o którym mowa znajduje się u góry kolektora za przepustnicą i idzie do niego waż od pokrywy zaworów,jeżeli tam jest to dmuchnij w ten wąż lub zaciągnij z niego powietrze-powinno w jedną strone iść,jeżeli idzie w obie to go tam nie ma lub sprężynka może ci uciekła,mam nawet taki zaworek w zapasie na wszelki wypadek ale wątpie żeby nawet takie ilośći siędostały bez niego do kolektora a ewidentnie ci idzie olej do kolektora z pod pokrywy
- - - Updated - - -
Zmierz kompresje i wypuść odme na zewnątrz jak ci kolega wyżej podpowiedział i wszystko się wyjaśni