Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 74

Temat: Obnizenie zawieszenia

Użytkownik Ogier Avatar Kruk
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    159 SW

Domyślnie

Najpopularniejsze Eibachy to Pro-Kit (https://eibach.pl/search.html?search...roduct_line=30), nawet są w promocji.

Tutaj masz porównanie na seryjnych sprężynach i z Pro-Kitem (który z czasem siądzie trochę niżej niż na zdjęciach).
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1810822

Co do Nazara, to tak, chodziło o użytkownika. Jego Alfa wygląda tak:
    http://www.forum.alfaholicy.org/zala...885222906_.jpg

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Alfa 159 1.9 16v

Domyślnie

Może i są ale wszędzie nawalone i są to stare tematy, a mi chodzi o to żeby było szybko, krótko i na temat. Później sobie go zamkniecie i spokój.

- - - Updated - - -

#Kruk Dzięki za odpowiedz u Nazara wygląda to elegancko Powiedz mi tylko tyle, czy wystarczy ze wymienię same sprężyny? Nie muszę wymieniać amortyzatorów?

Użytkownik Ogier Avatar Kruk
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    159 SW

Domyślnie

Seryjny amortyzator z krótszą sprężyną wytrzyma pewnie krócej niż pełna seria, ale nie jest z tym tak źle. Dużo osób jeździ z zestawem Eibach + seryjne amory i nie narzekają. Sam na wiosnę uderzam w taki zestaw.

ps: żeby była jasność - Nazar ma gwint i samą sprężyną nie zejdziesz tak nisko.
    Ostatnio edytowane przez Kruk ; 21-02-2017 o 20:46

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Tu masz zdjecie mojej po montażu sprężyn eibach:
    Sorki, ze takie ale nie mam nic lepszego pod ręką..

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Alfa 159 1.9 16v

Domyślnie

Dzięki Panowie, więc ja też chyba uderzę w te sprężyny i tez się pochwalę jak nie w tym temacie to w końcu opisze swoja 159 i tam wkleję zdjęcia

elgritone To są 19` z TI?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Cytat Napisał pawzl Zobacz post
    Dzięki Panowie, więc ja też chyba uderzę w te sprężyny i tez się pochwalę jak nie w tym temacie to w końcu opisze swoja 159 i tam wkleję zdjęcia

elgritone To są 19` z TI?
    Dokładnie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pandariuszb
    Mieszka w
    DK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,4 ~240PS

Domyślnie

A ja powiem tak, od ponad 4 lat jezdze na zestawie sprezyn HR (-35/-30) i do tego standardowe amorki, i same amory musze zmieniac praktycznie co roku co zajade na serwis to cos jest wystukane takie zycie. Dodam, ze jezdze w 75% po autostradach, z tym ze robie minimum 50tys km rocznie. Nigdy nie kupuje najtanszego badziewia, zazwyczaj wlatuja KYB. Ale chyba nastepnym razem zdecyduje sie na cos innego.. moze caly zestaw -25/-20, bo nie ukrywam ze jest bardzo nisko, i przy 19 na lato nadkola ocieraja o opony przy zaladowaym bagazniku i dziurach
    To tak ku przestrodze - wydaje mi sie, ze standardowy amor + krotkie sprezyny to kiepskie rozwiazanie.
    Ostatnio edytowane przez pandariuszb ; 22-02-2017 o 07:55

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

no to zobaczymy jak będzie u mnie
    ja właśnie od niecałego miesiąca śmigam na Eibach -30 i standardowych amorkach. Prowadzenie się poprawiło, komfort minimalnie spadł. Koło niestety się trochę schowało w nadkole, więc zastanawiam się nad dystansami.
    Została jeszcze do ustawienia geometria, zastanawiam się jaki powinny byś ustawienia w tym przypadku? tak jak w TI czy coś pomiędzy serią a TI

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pandariuszb
    Mieszka w
    DK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,4 ~240PS

Domyślnie

Dokladnie - Ja ustawiam geometrie jak do Ti oczywiscie trzeba pamietac, ze kola z przodu leza prawie poziomo, bo standardowo nie da sie ustawic katow tak wiec zbiera opony od srodka jak szalone (w porownaniu do tego co nest bez obnizenia) Ostatnio wyszly mi druty na autostradzie i gdyby nie rezerwa to zostalaby laweta Oponki Nokian, niecale 2 letnie sezony
    A moze to przez moje dystanse.. mam 2x25mm na obu osiach
    Ostatnio edytowane przez pandariuszb ; 22-02-2017 o 13:19

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał pandariuszb Zobacz post
    A ja powiem tak, od ponad 4 lat jezdze na zestawie sprezyn HR (-35/-30) i do tego standardowe amorki, i same amory musze zmieniac praktycznie co roku co zajade na serwis to cos jest wystukane takie zycie. Dodam, ze jezdze w 75% po autostradach, z tym ze robie minimum 50tys km rocznie. Nigdy nie kupuje najtanszego badziewia, zazwyczaj wlatuja KYB. Ale chyba nastepnym razem zdecyduje sie na cos innego.. moze caly zestaw -25/-20, bo nie ukrywam ze jest bardzo nisko, i przy 19 na lato nadkola ocieraja o opony przy zaladowaym bagazniku i dziurach
    To tak ku przestrodze - wydaje mi sie, ze standardowy amor + krotkie sprezyny to kiepskie rozwiazanie.
    Bez sensu podejście. Co roku wymieniać? Trzeba było kupić cały kit eibacha z amorami Bilsteina B12 i problem z głowy

Cytat Napisał pandariuszb Zobacz post
    Dokladnie - Ja ustawiam geometrie jak do Ti oczywiscie trzeba pamietac, ze kola z przodu leza prawie poziomo, bo standardowo nie da sie ustawic katow tak wiec zbiera opony od srodka jak szalone (w porownaniu do tego co nest bez obnizenia) Ostatnio wyszly mi druty na autostradzie i gdyby nie rezerwa to zostalaby laweta Oponki Nokian, niecale 2 letnie sezony
    A moze to przez moje dystanse.. mam 2x25mm na obu osiach
    Było już wielokrotnie pisane, ze nastawy z TI sie nie sprawdzają i trzeba ustawić inaczej geo niż w instrukcji. Odsyłam do wyszukiwarki jest cały temat odnośnie geometrii na niskim zawiasie.