Mam infocenter z wyblaklym wyswietlaczem jak potrzebujesz do eksperymentow. Jak Ci potrzebny to wyslij adres na pw
Tapatalk.
Mam infocenter z wyblaklym wyswietlaczem jak potrzebujesz do eksperymentow. Jak Ci potrzebny to wyslij adres na pw
Tapatalk.
Jako, że mam wiernych kibiców projektu winien jestem update'y.
Tak więc, w piątek pokonałem problem z komunikacją sprzętowego sterownika matrycą LCD. Prawie wyrwałem sobie włosy z głowy, bo już myślałem że na poziomie sprzętowym coś nie hula, siedziałem z 3 godziny z oscyloskopem porównując oscylogramy wzorcowe z tymi które generuję nasz MCU. Problemem okazały się napięcia i prąd początkowy układu wzmacniacza w sterowniku, w skrypcie startowym wyrugowałem dwa wpisy i voila, mam obrazTeraz dopracowuję konfigurację wysterowania matrycy.
Piszę tak szczegółowo aby naświetlić problemy i ilość pracy z takim rozwiązaniem, tu nie jest nic plug'n'play. Do tego sporo kodu w bardzo ograniczonym środowisku, do dyspozycji mam tylko 6 KB SRAM i 32 KB Flash, czyli mniej pamięci niż C-64. Pojawiły się jednak kolejne problemy dot. pamięci obrazu i zastanawiam się nad przesiadką na mocniejszy trochę MCU, o podobnej architekturze. Będzie on konieczny do zastąpienia oryginalnego Infocentera (tam LCD jest sterowany równolegle, a tu mam też ograniczoną ilość pinów i samych portów). Na razie wepnę jako pamięć obrazu szybkiego flash'a i dopiszę transmisję do bufora sterownika LCD.
Cały czas priorytetem pozostaje taniość i trwałość rozwiązania. Tydzień temu dostaliśmy wycenę zaprojektowanego przez kolegę i mnie modułu z mocnym procesorem na pokładzie. Ma się "luz" w kodowaniu i masę pinów do zagospodarowania, ale technologicznie to już wyższa szkoła jazdy, stąd seria prototypowa to ca. 8000 PLN za trzy sztuki. To i tak bardzo spinaliśmy koszty. Mój sprzęt ma kosztować ułamek tej kwoty i być dostępny dla przeciętnego zjadacza chleba, ale niestety trzeba się więcej napracować.
Niedługo fotki jak już wpasuję ten LCD do obudowy Control Check Unit.
Pozdrawiam,
Tomasz.
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
Trzymamy kciuki i spokojnie czekamy. Powodzenia!
147 2001, 1.6 105 KM- była
156 2003, 2.0 JTS 166 KM- była
156 2003, 2.5 V6 192 KM- była... ehh..
156 2005 1.9 JTD~`160 KM była
159 2006 1.9 JTD- była
159 2005 1.9 Distinictive- była..
156 2003 2.0 TS+LPG- była
156 2003 2,5 V6- była..
156 FL 2005 1.9 jtd- była
166 FL 2005 2,4 jtd - była
Alfa Romeo Crosswagon - był..
156 FL 3.0 V6 - była
Brera Tbi 2010 - jest
Najlepsze auto na świecie - służbowe - jest
Witam wszystkich. Ja również śledzę ten temat i jestem pełen szacunku dla wiedzy "tomito". Oczywiście jestem zainteresowany produktem finalnym i ewentualną partycypacją w kosztach.
Pozdrawiam.
Czy to koniec naszych marzeń o lepszym wyświetlaczu ?
A właśnie ostatnio myślałem o tym temacie
147 2001, 1.6 105 KM- była
156 2003, 2.0 JTS 166 KM- była
156 2003, 2.5 V6 192 KM- była... ehh..
156 2005 1.9 JTD~`160 KM była
159 2006 1.9 JTD- była
159 2005 1.9 Distinictive- była..
156 2003 2.0 TS+LPG- była
156 2003 2,5 V6- była..
156 FL 2005 1.9 jtd- była
166 FL 2005 2,4 jtd - była
Alfa Romeo Crosswagon - był..
156 FL 3.0 V6 - była
Brera Tbi 2010 - jest
Najlepsze auto na świecie - służbowe - jest
Nie tylko Ty
Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl
Hej,
Zwolniły mi się zasoby zajęte przez remont mieszkania, wrzucam co mam i się tłumaczę.
W pierwszym rzucie chcę dopiąć projekt wkładki/modyfikacji Control Check Unit, bo byłoby to rozwiązanie także dla tych, którzy nie mają wersji po FL. Tak czy inaczej będę musiał zastosować wyższy model mikrokontrolera, raz - więcej pamięci, dwa - szybszy, trzy - ma I/F CAN. Nie mniej jednak na maleństwie co ma 4KB RAM odpaliłem mini bufor ramki i zrobiłem to wyświetlanie, musiałem przygotować swój mini format bitmap, które jeszcze muszę spakować. Przede mną test dynamiczny wyświetlania oraz optymalizacja napisanego przeze mnie sterownika to kontrolera matrycy TFT. Przepraszam za jakość, ale robione nad stołem telefonem, ciężko ładnie ująć ostro obraz z tego maleństwa. Chcę aby kolorystycznie i graficznie nie odbiegało rozwiązanie od Infocentera, czyli czerwone tło i jasna czcionka i grafika. Ikony symbolizujące ładowanie, ciśnienie oleju, lock, tempomat, pasy, airbag czy przed FL ikony otwarcia drzwi będą w swych naturalnych kolorach.
Jak to działa? Po przekręceniu kluczyka w pozycję MAR:
1) widzimy logo AR
2) widzimy zestaw kontrolek zależny od AR 156 przed FL / po FL
Po zakręceniu rozrusznikiem (AVV) i udanym uruchomieniu silnika wyświetlane mamy:
Gdy silnik zgaśnie pojawi się oryginalny zestaw kontrolek do ponownego zakończonego sukcesem uruchomienia silnika. Oczywiście aby mieć wskazania ciśnienia oleju jak i jego temperatury wymagane jest zainstalowanie czujnika. Jestem na etapie jego wyboru, bowiem "pod niego" zostanie odpowiednio skalibrowany odczyt przez przetwornik. Czujniki są jednak dosyć drogie. Konsultuję się z dostawcą części samochodowych w kwestii doboru odpowiedniego (tak aby po naszej stronie nie trzeba było angażować jakiejś nadmiernej liczby przejściówek, dystansów etc.).
Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...