po ilu latach uzytkowania sie zuzyja? troche to zabawne bo ludzie szukaja auta z ksenonami a pozniej ....
TO zależy który rocznik i jak były eksploatowane. Ja jednak wychodzę z założenia że każde używki po zakupie od razu klasyfikują się do regeneracji. A przerobiłem trochę tych soczewek w autach. Jedynie w 159 jest w świetnym stanie. Ale to może dlatego że auto z włoch a tam nie trzeba jeździć ciągle na światłach.
Alces1 co masz za swiatła tam wsadzone i dużo przerabiania jest
Nie.
Światła kupiłem na allegro to dedykowane do jakiegoś Renaulta "halogeny LED" W zasadzie pasują do 159 bez większych przeszkód. Musiałem tylko zdemontować te badziewne (moim zdaniem) chromowane raki halogenów.
Stroną elektroniczną zajął się znajomy elektromechanik, który przygotował odpowiedni moduł, żeby działanie było zgodne z przepisami.
Całość kosztowała 200 - 250zł.
Pozdrawiam.
- Rafał
Są też ludzie którzy szukają auta z ksenonami tylko po to żeby być " lepszym " no ale tu już odbiegamy od tematu , więc wracając ja chyba zacznę rozglądać się za czymś takim co ma alces podoba mi się bardziej od tego ringu w halogenach![]()
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
Witam
Mam problem ze światłami do jazdy dziennej. Auto kupiłem już z tymi światłami i nie do końca mogę zrozumieć jak ja mam to podpięte, a przestały działać.
Światła do jazdy dziennej zasadniczo działały cały czas po włączeniu, jedynie wyłączały się po zapaleniu świateł drogowych czy to przełącznikiem czy w automacie. Gdy świeciły się światła do jazdy dziennej to świeciła też jedna z postojówek (nie wiem właśnie jak to było podłączone).
Najpierw przestało mi działać jedno ze świateł, a za jakiś czas drugie i ta jedna postojówka. Zauważyłem że od tych do jazdy dziennej mam podpięte przewody czarny i biały, a żółty jest wolny i tylko zaizolowany i nie wiem czy on był gdzieś podpięty czy nie.
Jest:
- Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r
Była:
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r
Witaj.
Na 99.99% masz podpięte jako pozycyjne albo trwale włączone przeciwmgielne (z opisu raczej to drugie) - czyli niezgodnie z wymogami przepisów. Dzienne powinny się zapalać automatycznie gdy włączony jest zapłon a gasnąć jak tylko zapalą się pozycyjne/mijania.
Większość tańszych zestawów dziennych z wbudowanym automatem podpinasz:
+ po zapłonie
- masa
+ po światłach pozycyjnych (podanie drugiego plusa wyłącza lampy)
Pozdrawiam
Tak właśnie mam zrobione. Dzienne zapalają się po włączeniu zapłonu, a gasną dopiero po włączeniu świateł mijania (czy to przełącznikiem czy w automacie).
Razem z dziennymi pali się też jedno światło pozycyjne. więc wychodzi na to że podpięte mam pod pozycyjne, ale czemu tylko jedno?
Dopiero jutro będę miał miernik to będę szukał co i jak.
Ostatnio edytowane przez lukash ; 17-12-2014 o 14:56
Jest:
- Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r
Była:
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r