Strona 73 z 111 PierwszyPierwszy ... 23636465666768697071727374757677787980818283 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 1106

Temat: [Stelvio] Opinie użytkowników o Stelvio

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio FE

Domyślnie

Witam. Stelvio FE 280 przejechane prawie 27 tyś. i bez uwag.Jeździ zona, komp pokazuje srednie spalanie 10,2. Co do oleju to od ostatniego przeglądu ubyło 1 kreske. Faktycznie zauważalna zwłoka po wciśnieciu gazu, w trybie D jest ok. Nie zauważyłem trzasków i skrzypień. A... okopcone wydechy potwierdzam

Użytkownik Rowerzysta Avatar Peterr
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Stelvio 280 KM

Domyślnie

A u mnie jest trochę problemów które niestety irytują ...

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Użytkownik Rowerzysta Avatar Peterr
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Stelvio 280 KM

Domyślnie

A u mnie jest trochę problemów które niestety irytują ...

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar SmreQ
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    STELVIO 2.0 280 AWD

Domyślnie

Czy ktoś sie orientuje czy można "dołożyć" łopatki do zmiany biegów jeżeli ich fabrycznie nie było?

Użytkownik Fachowiec Avatar kozak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    BMW 540i

Domyślnie

Podejrzewam że tak. Na chłopski rozum wystarczy się wpiąć w dzwignie w +/-.

Ale aso powinno ogarnąć.

Mnie ciekawi czy można dołożyć czujniki parkowania z przodu żeby działały jak ori....

Wysłane z mojego Galaxy s8+ przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar SmreQ
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    STELVIO 2.0 280 AWD

Domyślnie

No właśnie może to nie być takie proste, nie wiem czy nie trzeba wymienić całej kolumny kierownicy. A w ASO zaśpiewają za to majątek...

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    BMW 540i

Domyślnie

To jest chyba tylko przełącznik zespolony, gdzieś to widziałem Na jakimś forum.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    BMW 540i

Domyślnie

https://www.giuliaforums.com/forum/3...#/topics/15010

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

U mnie urwało 2 kreski w 14 tys.
    Wg instrukcji zużycie oleju ma się "ustabilizować" i zmniejszyć Nawet jak się nie zmniejszy to takie zużycie jestem w stanie zaakceptować .
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał SmreQ Zobacz post
    Czy ktoś sie orientuje czy można "dołożyć" łopatki do zmiany biegów jeżeli ich fabrycznie nie było?
    Temat retrofitów w Giulii/Stelvio nie jest chyba w ogóle obczajony jeszcze, ani u nas ani na alfaowner nie spotkałem się z żadnym.

Napiszę Ci ogólnie na podstawie moich doświadczeń, bo robiłem ileśtam retrofitów w Giuliettach i 159-kach albo zdalnie pomagałem ludziom z forum w ich bojach.

Z reguły trzeba wpiąć nowy sprzęt i zrobić osiowanie proxi, temat niby prosty, ale...
    Pierwszy problem to czy są kompletne wiązki dla tego urządzenia w Twoim aucie. Tu nie ma 100% reguł, choć z doświadczenia napiszę na przykładzie 159. Przed liftingiem wiązki wkładali w 99% przypadków (znam jeden wyjątek) w miarę kompletne nawet do bida wersji- po prostu szybsze wejście na rynek wymuszało ograniczenie wariantów części itp. Po lifcie za to już wiązki były dedykowane, praktycznie żadnych gratisowych połączeń (w mojej drugiej 159 jedynym wyjątkiem była gotowa instalacja pod czujnik poziomu płynu spryskiwaczy).
    Jak to sprawdzić? w pierwszych 159 był eLearn na CD (iso do sciągnięcia bez problemu z netu a nawet na forum są linki), ale od 2007 bodajże roku (czyli np polifty 159) jest KeyLearn na USB, kosztuje ok 150EUR na jeden model samochodu i z nikąd nie da się tego zdobyć za free o ile się orientuję. Da się kupić gdzieś w Mopar, może sklep przy ASO też ogarnie. Jak już to masz to grzebiesz sobie po schematach i opisach i sprawdzasz czy masz wszystko w aucie, jak nie to dorabiasz połączenia. W razie czego skądś musisz skombinować piny pasujące do wtyczek - w 159 było łatwo - sam dorwałem się do rozbitka na szrocie i wyciąłem z niego wszystkie wtyczki z okolic body computera, skrzynki bezpieczników w silniku, parktronika, blue&me itp i mogłem sobie dokładać. Niestety dorwać Giulię/Stelvio na części na szrocie raczej nie sposób, jeszcze nie dziś.

Drugi problem to proxi. Jest MES, który właśnie w najnowszej wersji dostał Proxi do Stelvio o ile dobrze kojarzę. Niestety, wg strony MES (a sam też potwierdziłem wczoraj łącząc się z Giulią), auta FCA z 2018r produkcji i część z 2017 mają moduł Security Gateway (SGW), który ogranicza możliwości grzebania w kompach - sprzęt z poza ASO (pewnie chodzi o jakieś klucze generowane wg VIN albo zaciągane z serwera fabryki) nie umożliwiają aktywnej diagnostyki. Co to znaczy? Mogłem łączyć się z wszystkimi kompami, ale nie dało się nawet skasować błędów. Pewnie tez nie da się zrobić Proxi(ja nawet się nie połączyłem z Proxi bo jedyny interfejs jaki mam który zadziałał z GIulią jest zbyt wolny i dostałem error o zbyt niskiej prędkości transmisji - kiedyś kupię coś szybszego, może ten od Viaken-a na USB). Jeśli sprawa dotyczy starszego egzemplarza bez SGW to powinno pójść, jest już przynajmniej MES, ale z SGW jest problem. Niby piszą (MES), że można się wpiąć za SGW, tylko kto wie gdzie to jest (czy łatwo dostępne miejsce), trzebaby też pewnie zrobić jakiś adapter pod wiązki żeby się tam wpinać*. No i tak sprawa troche sie komplikuje.

*EDIT1. Kolega Suzumushi w tym poście : http://www.forum.alfaholicy.org/giul...ml#post2108777 podał linka do modułu który wpina się zamiast SGW żeby wszystko hulało.

Sam myślałem że może po gwarancji (jeszcze sporo czasu bo mam 4 letnią) dołożę sobie np aktywny tempomat z jakiegoś rozbitka (nie updałem na głowę żey ponad 5k wywalić w zakupie auta za coś co sporadycznie wykorzystam i aż tak mi nie zależy).

EDIT2.
    Sprawdziłem w MES w zakładkach Proxi w trybie symulacji. Jest ustawienie dla włączenia/wyłączenia Steering Wheel Paddles, czyli na 100% trzeba to ustawienie zmienić i puścić proxi. Dla moich przyszlych planów jest też osobne ustawienie na Adaptive Cruise Control (oprócz Cruise Control).

EDIT3.
    Jakby ktoś kiedyś był chętny zostać królikiem doświadczalnym, załatwił schematy z KeyLearna odnośnie tego co chce dołożyć, moduł do ominięcia SGW (o ile ma SGW w aucie), skombinował wtyczki potrzebne do dołożenia i potrzebny sprzęt który chce dołożyć, to wygospodarowałbym kiedyś czas i za free mógłbym spróbować pomóc zrobić retrofit/przerobić wiązki/zrobić Proxi bo temat w Stelvio/Giulii mnie mocno interesuje.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 23-08-2018 o 15:04
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.