Strona 73 z 144 PierwszyPierwszy ... 23636465666768697071727374757677787980818283123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 1436

Temat: “Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

Cytat Napisał peenbe Zobacz post
    nowy EGR
    mysle ze jest sprawny, tutaj logi zrobione po czyszczeniu zmiennej geo. kierownic turbiny ,daje to samo...http://uplodzik.pl/download.php?uid=0PIGXSR3

Cytat Napisał peenbe Zobacz post
    nowa przeplywka
    tutaj tez chyba jest w porzadku...chyba ze kupilem feler...potrzebuje chyba podmianki ze sprawnej Belli.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

Dzięki Panowie za uwagi.

@sdero
    To ciśnienie atm. faktycznie bez sensu, ale reszta to parametry dotyczące turbo właśnie (czyż nie?). Logi z mojego drugiego posta otwierają się już normalnie w excelu (u mnie przynajmniej).
    No własnie zauważyłem to zero w żądanej masie powietrza i liczyłem na jakies konstruktywne wnioski

@Maciek-156
    Tak właśnie sądziłem, że maksymalnie powinno być 2.3 bara, a z logów wynika, że ECU żąda maksymalnie 2.4 bara w pewnym momencie. Przypuszczam, że właśnie sterowanie VGT szwankuje. Zrobiłem test sztangi FES`em i widać ruch ok 1,5 cm, dość szybki, choć nie powiedziałbym, że błyskawiczny. Na razie zamówiłem nowe przewody do podciśnienia i zastanawiam się czy w pierwszej kolejności wymienić elektrozawór czy gruchę. Nota bene: czy można kupić samą gruchę do mojego turbo? Na allegro są jakieś, ale dedykowane do innych marek.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał iwok Zobacz post
    Dzięki Panowie za uwagi.

@sdero
    To ciśnienie atm. faktycznie bez sensu, ale reszta to parametry dotyczące turbo właśnie (czyż nie?). Logi z mojego drugiego posta otwierają się już normalnie w excelu (u mnie przynajmniej).
    No własnie zauważyłem to zero w żądanej masie powietrza i liczyłem na jakies konstruktywne wnioski
    Eeeeee! Stany zero jedynkowe (In Active/Active) nas zupełnie nie interesują Nie potrzebnie to logujesz. Reszta faktycznie ok.
    Co jest powodem zera ? Przyznam, że nie mam pojęcia. Grzebałeś w mapach ? Oddałeś samochód w łapy tjunera ? To zero i brak wywalania MCSF przy ponad 2500 mBar (2500mBar to zdecydowanie za dużo, bo SVBL jest ustawiony w oryginalnym sofcie na 2400 mBAr), to może właśnie to oznaczać. Chwilowe przekroczenie oczywiście jest dopuszczalne ale to dosłownie 1-2 sekundy. Jeśli nie wiesz czy ktoś cos grzebał, to ściągnij sobie AlfaOBD demo. Podłącz się tym zamiast FES-em i odczytaj "Read System Status". Tam jest informacja ile razy był flashowany ECU.
    Bo chyba nie masz jakiś super Box z allegro ? One tego rodzaju cuda właśnie robią

Do chwili gdy nie ustalisz dla czego masz 0, to nie warto kombinować z innymi rzeczami. Chyba, że kasa Ci ciąży
    Ja obstawiam, że jak to będzie już ok, to reszta wróci do normy.
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 27-09-2012 o 20:28
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Grzebałeś w mapach ? Oddałeś samochód w łapy tjunera ?
    Był wycinany EGR z ECU. Reszta niby fabryczna. Jest to jakis trop. Dzięki.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał iwok Zobacz post
    Był wycinany EGR z ECU. Reszta niby fabryczna. Jest to jakis trop. Dzięki.
    Tak myślałem...
    Gość wyciął ci... nerkę zamiast EGR-a I kto wie co jeszcze grzebał Turbo na pewno... a jak działał na chybił trafił ?
    Reasumując - Masz zrypany soft...
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 27-09-2012 o 21:02
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał 100P Zobacz post
    tak. miałem na zegarach błąd MCSF + auto trochę kopciło
    u mnie znow nie bylo MCSF, tylko ten blad P1238 wykryty przez FESa, auto nie oslablo, tylko troche dymilo na czarno, ale pozbylem sie tego czyszczac EGR oraz przepustnice czy tez klape gaszaca, jak zwal tak zwal

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    MiTo 1.4T/ Panda

Domyślnie

rozebrałem jeszcze raz EGR i stwierdziłem że faktycznie otwiera się max. 50% - jest to wina pewnie zbyt zmęczonego elektromagnesu (wcześniej na tyle dużo było sadzy że nie był w stanie się nic ruszyć)
    czy mam go wymienić na nowy, czy wystarczy go zaślepić w takim stanie?

silnik to 1.9 16V mjet 136km z belgii - czy zaślepkę którą trzeba kupić mam dopasowywać od wersji 140/150km ? nigdzie nie mogę znaleźć stricte do wersji 136km

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Ciastek, całkowicie zaślepić nie możesz jeśli nie wytniesz go programowo w ECU. Musisz doczyścić ten elektromagnes, bo widać w nim jest jakiś syf. Jeśli da się go wypłukać, to będzie ok. Jeśli nie, to musisz go rozłożyć. Ciężko ale się da. Gdzieś nawet widziałem opis.
    Zaślepkę z otworkami stosujesz taką jak do wersji 140. To ten sam EGR (silnik też, tylko programowo ma obciętą moc).

Użytkownik Maniak resoraków Avatar gitart
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    147 1.9 JTD

Domyślnie

A ja równiez miałem problem jak w temacie.
    Cały czas wywałało mi silnik w tryb awaryjny po przekoczeniu 3 tyś obrotów.Po paru kilometrach samo sie naprawiało.
    Na kompie cały czas błąd 0236-overboost.
    Kupiłem nowy i nadal to samo.
    Po pewnym czasie przy okazji mycia sobie elementów silnika zobaczyłem dziurę w rurze IC do koletora.
    Po wymianie wszystko OK-samochód ma moc, a o błędzie już zapomniałem teraz można cieszyć sie jazdą bez stersu

Moja uwaga: nie koniecznie błędy z kompa moga być przyczyna usterki-przekonałem się o tym na własnej skórze.

krisday
    Gość

Domyślnie

Nie wiem czy dobrze trafiłem też czy nie, pojawia mi się właśnie taki komunikat jak w temacie i mam takie objawy jakie zostaly opisane w pierwszym poscie... Mam zamiar dziś wykonać wszystko krok po kroku tak jak w instrukcji na początku tematu, aczkowiem mam jeszcze mianowicie problem z tym iż niekiedy, podczas jazdy, nagle jakby jakiś błąd się wkradał w system i wiariuje mi obrotomierz, wskaźnik od temperatury, prędkościomierz mi wgl nie działa, nie nabija kilometrów i świecą się kontrolki od ABS, ESP, hamulca ręcznego oraz nie działa tempomat. Pojeżdżę trochę i nagle wszystko się normuje, byłem u mechanika od elektryki i nie wie co się dzieję, może miał ktoś podobny problem i wie co z tym zrobić?

- - - Updated - - -

Jeszcze jedno pytanie, czy te części mogę czyścić acetonem?