Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Embrion
    Auto
    solaris

Domyślnie

Witam, niestety nie mogę zamieszczać postów na bazarze... a szukam dobrej 159 SW w dobrej cenie. Może dzięki Waszej pomocy uda mi się uniknąć wtopy albo kupić coś rozsądnego
    Priorytety... po przejechaniu 1,9 150 KM sądzę, że raczej potrzebuję 2,4 ale to zweryfikuje sytuacja rynkowa.
    Auto musi mieć (w kolejności priorytetów): relingi, PDC przód, tapicerka materiałowa lub skóra z podgrzewaniem foteli, BOSE, mocny silnik, ksenony. Chętnie automat, chętnie Q4. Wracając do budżetu... Alfą chcę się przebujać do kolejnych wakacji, ale im wyższy budżet tym ciekawsi konkurenci, tak więc Alfa musi być okazją. Zasada jest prosta - kupić jak najtaniej coś rozsądnego, więc w sumie nawet dobre 120 KM może mnie zainteresować. Z zakupem mi się nie śpieszy. Tak naprawdę auto potrzebne na wrzesień-październik ale wtedy to pewnie i kupię Octavię. Na Alfę więc nie chcę wydać więcej niż 30k PLN, ktoś widział coś takiego?
    Mieszkam dwa rzuty beretem od Carservisu, jeździłem właśnie tam jedną 159 (czarna deska z brązowymi boczkami drzwi i nieoryginalną przednią szybą...), chętnie pomogę w pobieżnych oględzinach aut z Wawy i okolic bo zapewne będę większość oglądał...
    Może ma też ktoś 1,9 po chipie, żeby stwierdzić organoleptycznie czy daje redę?
    Ostatnio edytowane przez jdef90 ; 08-07-2014 o 10:00

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C32342227.html
    do 2.4 bez 4 z przodu nie podchodź. Perełki sie trafiają ale ona najczęściej w ogóle nie widzą portali aukcyjnych. Jeszcze tym bardziej jak ogladasz przyciągniete prosto z rajhu. Powyżej 2.0 L jest kazyca 18 %. POlicz komu sie to płaca albo w jakim stanie jest to auto że się opłaca handlarzowi.
    w cenie 30 tys zł dobre 1.9.
    Ostatnio edytowane przez pampik ; 08-07-2014 o 10:15

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar duch-dziadka
    Mieszka w
    Czarnków/Poznań
    Auto
    Giulietta Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał pampik Zobacz post
    http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C32342227.html
    do 2.4 bez 4 z przodu nie podchodź. Perełki sie trafiają ale ona najczęściej w ogóle nie widzą portali aukcyjnych. Jeszcze tym bardziej jak ogladasz przyciągniete prosto z rajhu. Powyżej 2.0 L jest kazyca 18 %. POlicz komu sie to płaca albo w jakim stanie jest to auto że się opłaca handlarzowi.
    w cenie 30 tys zł dobre 1.9.
    Wybacz, ale opowiadasz bzdury...i ja jestem na to najlepszym przykładem...
    Nie zniechęcaj kolegi...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał jdef90 Zobacz post
    Witam, niestety nie mogę zamieszczać postów na bazarze... a szukam dobrej 159 SW w dobrej cenie. Może dzięki Waszej pomocy uda mi się uniknąć wtopy albo kupić coś rozsądnego
    Priorytety... po przejechaniu 1,9 150 KM sądzę, że raczej potrzebuję 2,4 ale to zweryfikuje sytuacja rynkowa.
    Auto musi mieć (w kolejności priorytetów): relingi, PDC przód, tapicerka materiałowa lub skóra z podgrzewaniem foteli, BOSE, mocny silnik, ksenony. Chętnie automat, chętnie Q4. Wracając do budżetu... Alfą chcę się przebujać do kolejnych wakacji, ale im wyższy budżet tym ciekawsi konkurenci, tak więc Alfa musi być okazją. Zasada jest prosta - kupić jak najtaniej coś rozsądnego, więc w sumie nawet dobre 120 KM może mnie zainteresować. Z zakupem mi się nie śpieszy. Tak naprawdę auto potrzebne na wrzesień-październik ale wtedy to pewnie i kupię Octavię. Na Alfę więc nie chcę wydać więcej niż 30k PLN, ktoś widział coś takiego?
    Mieszkam dwa rzuty beretem od Carservisu, jeździłem właśnie tam jedną 159 (czarna deska z brązowymi boczkami drzwi i nieoryginalną przednią szybą...), chętnie pomogę w pobieżnych oględzinach aut z Wawy i okolic bo zapewne będę większość oglądał...
    Może ma też ktoś 1,9 po chipie, żeby stwierdzić organoleptycznie czy daje redę?
    ja tez mam przednia szybe juz nie oryginalna od miesiaca i co byla owinieta na drzewie??Powiem Ci tyle, ze to o niczym nie swiadczy.

pozatym masz duze wymagania,a budzet niezbyt duzy.Chcialbys 2.4 Q4 z roku pewno 2010-2011 za 30 tys.??Najlepiej kup ta Oktawie

do ktorego roku szly 2.4 wie ktos bo sie chyba zapedzilem z rocznikami??

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Do 2010
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Embrion
    Auto
    solaris

Domyślnie

@pampik: tak, fajna ta TI, ale bez PDC z przodu i wolałbym zamiast pakietu TI cenę w okolicach 30k. To auto dla alfaholika, ja jeszcze nim nie jestem... choć kto wie...
    @Czarny_28: ta co jeździłem miała deskę raczej wymienioną (inny kolor góry niż boczków). Tak, szukam właśnie czegoś takiego, może być trochę starsze Niewykluczone, że skończy się na Octavii, to bardzo fajne auto, choć jestem przyzwyczajony do bardziej nietuzinkowych aut.

może ktoś jest z Konina, albo ktoś widział te auto?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-naw...C33683237.html
    mina, jak duża?
    Ostatnio edytowane przez jdef90 ; 08-07-2014 o 11:25

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Cytat Napisał duch-dziadka Zobacz post
    Wybacz, ale opowiadasz bzdury...i ja jestem na to najlepszym przykładem...
    Nie zniechęcaj kolegi...

czyli co ... kupiłes auto z 2007 roku z przebiegiem 130 tys km 2.4 jtdm sprawdzonego z zza granicy i zapłaciłeś do 30 tyś zł ?

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Ja dwa lata temu kupilem za 32k zl 2.4 z 2006 roku... przebieg 140k km. Jestem kolejnym wlascicielem w Polsce, ale auto bylo z Danii sprowadzane. No i auto w normalnym stanie- nie jakis zlom.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar duch-dziadka
    Mieszka w
    Czarnków/Poznań
    Auto
    Giulietta Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał pampik Zobacz post
    czyli co ... kupiłes auto z 2007 roku z przebiegiem 130 tys km 2.4 jtdm sprawdzonego z zza granicy i zapłaciłeś do 30 tyś zł ?

OK...edytuję post i cofam powyższe ponieważ faktycznie wymagania kolegi do 30 tys na Alfę są dość ambicjonalne...
    Ja dałem troszkę powyżej 30 tys, ale aż takich warunków nie stawiałem choć muszę przyznać, że bardzo ucieszyłem się z haka...
    Ostatnio edytowane przez duch-dziadka ; 08-07-2014 o 13:26

Użytkownik Embrion
    Auto
    solaris

Domyślnie

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-sko...C33444149.html czyli szare kombi z czarną skórą, relingami itp w top auto warszawa ul. radzymińska 278.
    dobrze, że akurat jechałem w tamtym kierunku... ten idealny egzemplarz właśnie rozpoczął idealne wrastanie w plac... tarcze w zasadzie ma perforowane już, oczywiście nie było mowy o jeździe próbnej. Odpalił, ale silnik trząsł całym autem (poduszka pod silnikiem?), korozja od spodu na podwoziu, prawie perforowany układ wydechowy... korozja wewnątrz na zatrzaskach składanej kanapy... pleśń na fotelach... skóra wygląda jakby była dołożona (niepozapinane mocowania w oparciach z tyłu foteli). Z plusów to jest książka serwisowa, przebieg chyba autentyk... może ktoś ją jeszcze uratuje, ale pakiet startowy i nakład pracy potrzebny ogromny.