Strona 74 z 111 PierwszyPierwszy ... 24646566676869707172737475767778798081828384 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 1106

Temat: [Stelvio] Opinie użytkowników o Stelvio

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar SmreQ
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    STELVIO 2.0 280 AWD

Domyślnie

Wow! Niestety nie jestem techniczny i połowy z tego nie rozumiem ale ogromne dzięki za informacje. Spróbuje się dogadać w ASO czy podejmą się zadania i dam znać co powiedzieli.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał SmreQ Zobacz post
    Wow! Niestety nie jestem techniczny i połowy z tego nie rozumiem ale ogromne dzięki za informacje. Spróbuje się dogadać w ASO czy podejmą się zadania i dam znać co powiedzieli.
    DO ASO nawet się nie fatyguj - nie zrobią Ci tego na 100%. Raz że powiedzą że nie będą się w to bawić bo np nie będzie im się chciało rozkminiać choćby czy masz odpowiednie wiązki w aucie, w nowym aucie nie zrobią ze względu na gwarancję itp itd, a jakby się okazało że trzeba robić wiązki nowe to jest troche zabawy (wymianiać na ori kompletne w razie czego mija się z celem bo cena każdego fragment wiązki w ASO to masakra kilkaset do ponad 1tyś zł). Nawet ich sprzęt nie pozwoli na zmiany konfiguracji w proxy, bo oni tylko mogą w nim wprogramować gotowy konfig wg VIN - żadnych zmian z tego co z paru źródeł już słyszałem (i ASO i tu na forum).

retrofit to zabawa dla entuzjasty, w warsztatach raczej tego nigdzie nie zrobisz, zawsze może wyjść po drodze niespodzianka, kolejnej pierdoły brakuje i nie idzie tego nigdzie dokupić (typu wtyczka) albo coś jednak nie zagada (bo np gdzieś jeszcze firmware w innym module musiałby być inny - raczej nie ale jest zawsze jakieś drobne ryzyko).

takie rzeczy robi się samemu albo dogaduje z kimś z forum kto może takie coś zrobić.

jeśli jednak myślisz o nowym aucie z gwarancją, to po prostu trzeba od razu kupić taka konfigurację jaką chcesz. ja sam jak zastanawiałem się nad nową Giulią, mało co nie połasiłem się na stockową Super z Carserwisu 2016r- auto było tańsze o ok 55tyś, wyposażenie całkiem OK, bliskiem moim preferencjom, kolor OK (czerwony, był na powiedzmy 3 miejscu w mojej hierarchii), felgi były 18" OK, choc wolałbym inny wzór. Problemem było to że auto nie miało składanej kanapy - przeróbka problematyczna bo na allegro nie było w ogóle składanych kanap w tamtym czasie, do tego cena zestawu na tył to było ok 2 tyś, coś na tapicera na przeróbki skór, potem nie wiadomo czego jeszcze by brakowało i czy dałoby się to łatwo dorobić bez np cięcia jakiejś blachy czy spawania (uchwyty do składania), do tego rączki, linki itp. wyszłoby pare klocków i kupa kłopotu. Ponad to auto jako że było z 2016 nie miało android auto no i jednak wszystko na starych firmwarach czy jakiś przedpoprawkowych elementach. zrezygnowałem po tym jak dealer pożyczył mi na dzień demówkę RWD 200HP i przy nawracaniu na placu wjechałem tyłem w śnieg i już musiałem prosić 2 gości żeby mnie wypchnęli bo koła od razu zaczęły buksować - wtedy już wiedziałem że jedyną konfiguracją dla mnie jest Veloce z Q4.

Tu też szukałem najpierw długi czas okazji. Były auta poprzeceniane po 40-50tyś, ale już 2017r (a był początek 2018),cenę robiły rzeczy których nie chciałem - np 8.8" navi albo dach szklany albo audio HK, w jednym brakowało za to pakietu komfort, w innym łopatek, w którymś xenonów z AFS. jak uczciwie każdą konfigurację policzyłem bez elementów których bym nie brał, to okazywało się za każdym razem że ten rabat 40-50tyś tak naprawdę jak dla mnie topnieje do 25-30tyś i za te same pieniądze moge sobie wziąźć auto do produkcji, które będzie dokładnie takie jak mi się marzy w najdrobniejszych szczegółach, będzie z bieżącego rocznika, będzie miało najnowsze wersje firmware i wprowadzone poprawione wersje części itp itd. Dziś jeżdżę autem idealnym, na które musiałem sobie 3 miesiące co prawda poczekać, ale to tylko dało większą radość - troche coś jak oczekiwanie na narodziny dziecka - w końcu się pojawiło i cieszy.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo STELVIO Super 2.0TB 200KM

Domyślnie

Witam,
    już ponad 4500km zrobione, jak na razie wszystko OK. Z małych spostrzeżeń czy mankamentów wymienię:
    - spalanie 10,0L - mniej po mieście się nie da, w górę nie ma żadnych oporów :-)
    - brak natychmiastowej reakcji silnika na pedał gazu w trybie N - ehh te milisekudny dobijają
    - okopcone wydechy - to chyba już standard
    - dziwne zachowanie przy mocnym skręcaniu i przeważnie przy jeździe do tyłu - koła przednie sprawiają wrażenia jakby się nie obracały tylko były ciągnięte - na kostce jest słyszalne tak jakby chropowate szorowanie twardymi oponami, podobnie lecz w znacznie mniejszym stopniu z jazdą do przodu,
    - niestety !!!!!!!!!! udało mi się już wyprowadzić z równowagi samochodzik - napęd na przód nie zareagował w porę albo wcale nie się nie uruchomił - szczęście nic się nie stało - na skrzyżowaniu (na asfalcie) chciałem szybciej skręcić i dać ognia - zarzuciło mi dupsko i to nieźle - przynajmniej ze 40 stopni odchyłu, zanim wyprostowałem chwilę to trwało :-( - przyznam, że nie poczułem tu żadnej pomocy przedniego napędu - a ponoć miał pomagać... - nadmienię, że do tej pory ani razu nie odczułem aby przód pracował... Takie jazdy to miałem jak jeździłem 20 lat temu autami z tylnym napędem - dla frajdy zarzucało się samochodem...
    - ze 2 razy zgłupiał mi bagażnik przy otwieraniu z pilota, po prostu zatrzymał się w połowie drogi i "STOJĘ dalej nie JADĘ", z przycisku dalej pojechał ale strasznie wolno,
    - nawigacja do DUPY!!!! miałem różne seryjne/wbudowane nawigacje, ta jednak jest chyba najgorsza,

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał Jacolini Zobacz post
    Witam,
    już ponad 4500km zrobione, jak na razie wszystko OK. Z małych spostrzeżeń czy mankamentów wymienię:
    - spalanie 10,0L - mniej po mieście się nie da, w górę nie ma żadnych oporów :-)
    - brak natychmiastowej reakcji silnika na pedał gazu w trybie N - ehh te milisekudny dobijają
    - okopcone wydechy - to chyba już standard
    - dziwne zachowanie przy mocnym skręcaniu i przeważnie przy jeździe do tyłu - koła przednie sprawiają wrażenia jakby się nie obracały tylko były ciągnięte - na kostce jest słyszalne tak jakby chropowate szorowanie twardymi oponami, podobnie lecz w znacznie mniejszym stopniu z jazdą do przodu,
    - niestety !!!!!!!!!! udało mi się już wyprowadzić z równowagi samochodzik - napęd na przód nie zareagował w porę albo wcale nie się nie uruchomił - szczęście nic się nie stało - na skrzyżowaniu (na asfalcie) chciałem szybciej skręcić i dać ognia - zarzuciło mi dupsko i to nieźle - przynajmniej ze 40 stopni odchyłu, zanim wyprostowałem chwilę to trwało :-( - przyznam, że nie poczułem tu żadnej pomocy przedniego napędu - a ponoć miał pomagać... - nadmienię, że do tej pory ani razu nie odczułem aby przód pracował... Takie jazdy to miałem jak jeździłem 20 lat temu autami z tylnym napędem - dla frajdy zarzucało się samochodem...
    - ze 2 razy zgłupiał mi bagażnik przy otwieraniu z pilota, po prostu zatrzymał się w połowie drogi i "STOJĘ dalej nie JADĘ", z przycisku dalej pojechał ale strasznie wolno,
    - nawigacja do DUPY!!!! miałem różne seryjne/wbudowane nawigacje, ta jednak jest chyba najgorsza,
    Spalanie ladne moje srednie 13,5 Jeśli chodzi o spalanie z całego baku to mysle ze realną granica jest 20l chyba zeby jechac w stylu zwalniać przyspieszac albo ciagle 230

Ten skundowy lag to tylko w trybach N i A ( W A to wogole zle mi sie jezdzi ale do spokojnej jazdy w trasie obleci)

Włącz w tryb D nie będzie laga.

Co do klapy brzmi to jak problem z softem. Mi zaktualizowali przy okazji 8223 I odpukac problem zniknal byc moze tobie też potrzebne..

W jakim trybie jechałeś ze zarzucił tak mocno bo ogólnie w trybie D ta reakcja jest opóźniona.. W Trybie N pewnie idzie zarzucić mi sie nie udało ale raczej nie szarzuje w A powinno byc to już bardzo trudne

Ty masz 200 czy 280KM? A ok juz znalazlem ze 200KM

Nawi no coz da się od biedy dojechać ja użyłem jej 2x zeby zobaczyc [emoji14] A tak to tylko Google i Yanosik.

Nie mam niestety android auto ale w sumie montaż tel na kratce daje rade

Moim zdaniem bez sensu brac nawi w nowych lepiej wyświetlacz plus android auto..

Co do kół ciagnetych to już było na forum takie zawiedlszenie w alfie i tylny napęd nic z tym nie zrobisz nawet w jakiejś instrukcji pisało że tak Może być chyba zagranicznej

A i okopcone wydechy no nic z tym nie idzie zrobic w serwisie pytalem mowili ze mozna 98 sprobowac ale ze to normalne i nic z tym nie da się zrobic

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez niegowic ; 10-10-2018 o 19:09

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Cytat Napisał Jacolini Zobacz post
    zazdroszczę Ja w swojej Veloce mogę cegłę na gazie postawić i normalnie kierować.
    Cytat Napisał niegowic Zobacz post
    A i okopcone wydechy no nic z tym nie idzie zrobic w serwisie pytalem mowili ze mozna 98 sprobowac ale ze to normalne i nic z tym nie da się zrobic
    W Giulii zalecane 95 Jak się wleje 98 to zdarza się check engine. Słaby hint od serwisu
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Auto
    Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał azar Zobacz post
    zazdroszczę Ja w swojej Veloce mogę cegłę na gazie postawić i normalnie kierować.

W Giulii zalecane 95 Jak się wleje 98 to zdarza się check engine. Słaby hint od serwisu
    No właśnie też mnie to zdziwiło. Zdarzyło mi sie z 3x zalać 98 odpukac bez problemów ale nie odczułem zadnej roznicy

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio FE

Domyślnie

Witam, właśnie wróciłem s przeglądu (Długołeka) gwarancyjnego po 30 tyś. Stelvio FE 280.Poza standardowymi po tym przebiegu czynnościami, ku mojemu zdziwieniu (i bez wiedzy) wgrano mi nowy soft silnika i skrzyni biegów.Mam wrażenie, ze auto zmuliło. Albo to subiektywne odczucie, albo tak jest faktycznie, ze wolniej reaguje na gaz i nie ma kopa jak dawniej - auto miałem z marca 2017. A jak Wasze odczucia? Miał ktoś wgrany ten soft?
    Prosiłem o wgranie nowego oprogramowania i mam obecnie takie: MV-002.007.036; TV-002.007.036. Mam wrażenie, że jest stare i nie zmienione.

Auto
    Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał Luk66 Zobacz post
    Witam, właśnie wróciłem s przeglądu (Długołeka) gwarancyjnego po 30 tyś. Stelvio FE 280.Poza standardowymi po tym przebiegu czynnościami, ku mojemu zdziwieniu (i bez wiedzy) wgrano mi nowy soft silnika i skrzyni biegów.Mam wrażenie, ze auto zmuliło. Albo to subiektywne odczucie, albo tak jest faktycznie, ze wolniej reaguje na gaz i nie ma kopa jak dawniej - auto miałem z marca 2017. A jak Wasze odczucia? Miał ktoś wgrany ten soft?
    Prosiłem o wgranie nowego oprogramowania i mam obecnie takie: MV-002.007.036; TV-002.007.036. Mam wrażenie, że jest stare i nie zmienione.
    Kurcze to nie fajnie moze to ma związek z ta akcja serwisowa w stanach u nas nie bylo podanej przynajmniej do tej pory ale już na forum byl watek

https://www.thecarconnection.com/new...over-fire-risk

Ale ze przymulaja auto to nie fajnie za takie coś powinna być rekompensata.. W stanach mozna bylo volkswagena oddać

Użytkownik Fachowiec Avatar kozak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    BMW 540i

Domyślnie

Ja od początku czyli od 5 tys km leje tylko 98 i ani razu nie miałem check engine...
    Cytat Napisał niegowic Zobacz post
    No właśnie też mnie to zdziwiło. Zdarzyło mi sie z 3x zalać 98 odpukac bez problemów ale nie odczułem zadnej roznicy

Wysłane z mojego Galaxy s8+ przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Stelvio 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał kozak Zobacz post
    Ja od początku czyli od 5 tys km leje tylko 98
    a co to daje oprócz wyższych rachunków na stacji?