Podpinam sie pod temat.AR 156 1,9jtd 105KM. Swiecąca kontrolka swiec zarowych,dymi na szaro i czarno,powracający blad po0380 i ciezkie odpalanie na zimnym silniku.pierwsze podejrzenia swiece,przekaznik-sprawdzone i sprawne.drugie podejrzenie to cos z pompą cr.czyscilem regulator,czujnik na listwie,czujnik doladowania.samochod ma moc,zbiera sie dobrze.dymi tylko przy przegazowaniu.podejrzewam tez cos z ktoryms wtryskiem(proby przelewowej nie robilem jeszcze) Zrobilem logi z rozruchu. Jakies rady,sugestie,wskazowki? Moge zrobic dokladniejsze pomiary w razie czego
https://drive.google.com/file/d/0Bw1...w?usp=drivesdk
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
https://drive.google.com/file/d/0Bw1...w?usp=drivesdk
Tu logi dynamiczne.auto gasnie przy 4000 tys obr. zapala sie kontrolka wtrysku.wywala bład po191.odczekam chwile i moge odpalic ponownie.przy spokojnej jezdzie wszystko ok.proba przelewowa zrobiona-wykazala przelewanie pierwszego wtryskiwacza...rzeczywiscie to wina wtrysku? Jakie jeszcze parametry zmierzyć?
P0191 to sprawa regulatora ciśnienia na pompie. Małe, zamontowane z tyłu pompy na dwie śruby z jedną wtyczką![]()
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Zalozmy,ze regulator sprawny...czyscilem go dodatkowo.czujnik doladowania i czujnik na listwie takze wyczyszczony. Nie wymienilem jeszcze lejącego wtryskiwacza...Czy on moze być glownym winowajcą? Czytalem,ze dzięki temu tez moze wyskakiwac bład 191 zakladajac caly czas,ze regulator sprawny
No cóż, jak Ci pomóc jeśli zakładasz, że to na co wskazuje błąd i co mówi doświadczenie jest sprawne ?
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Odpowiedzią na pytanie ;-) Czy blad po191 to tylko i wylącznie wina uszkodzonego regulatora na listwie CR czy to mogą powodowac nie sprawne wtryskiwacze?
Link do blizszego poznania tematu:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...m_silniku.html
Ostatnio edytowane przez gcredhot18 ; 24-01-2017 o 11:45
Na listwie masz tylko czujnik ciśnienia. Regulator ( zwany zaworem SCV ) ciśnienia masz na pompie CR która jest na rozrządzie. Zrób prube przelewową wtrysków/ oddaj do sprawdzenia walnięty wtryskiwacz = i tak będzie taniej jak zawór SCV. Generalnie ja bym sciągnąl ogólnie pompę CR w tym przypadku i razem z zaworem oddal do sprawdzenia.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez sebawroc ; 24-01-2017 o 23:31
Przeciez juz zrobilem probe przelewową i wiem,ze wtryskiwacz jest do wymiany.Po co od konca i od najdrozszych rzeczy zaczynac diagnoze? Pierwsze wtryski,czujniki,swiece,preparaty do czyszczenia ukladow itp...Pompa to na koniec choc i tak objawy nie wskazują bezposrednio na nią sie. Wiem gdzie jest regulator-omylkowo napisalem(czeski bląd) ...dalej nie moze mi nikt konkretnie odpowiedziec na pytanie dotyczące wtryskiwaczy...