Wymiana zbiorniczka dotyczy diesla. Swój możesz zdemontować i umyć od środka. Wyczyść dokładnie filterek.
Wymiana zbiorniczka dotyczy diesla. Swój możesz zdemontować i umyć od środka. Wyczyść dokładnie filterek.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Wymieniał ktoś z was pompę paliwa w zbiorniku, Ja niestety musiałem bo jak sie okazało była klejona miała mikro pękniecie na obudowie, z którego saczyło sie paliwo i podczas jazdy przy otwartych oknach jak i na postoju smierdziało paliwem. Na trasie która dobrze znam zaobserwowałem wzrost spalania pokazanego na komputerze o 2 litry a mialem okazje jechac i wracac ta sama drogą w zblizonych warunkach. Ktos ma pomysł czym to moze byc spowodowane.
Czy jak wymienię rozrząd i elektrozawory to mam spokój na ok. 100 tys. km, czy raczej będzie trzeba powtórzyć zabieg trochę wcześniej ?
Na to pytanie trudno odpowiedzieć. Jest taka szansa, jeśli użyjesz oryginalnych części. Jaki przebieg ma auto?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
70tys przejechałem na ori rozrząd i elektrozaw . olej co 10tys. Cisza i spokój
Cześć. W sobotę stałem się szczęśliwym posiadaczem Alfy Romeo 159 z silnikiem 1.9 JTS. Na początek chciałbym zająć się wymianą filtrów i płynów, stąd moja prośba, aby ktoś z większym doświadczeniem rzucił okiem na moją listę zakupów:
Filtr powietrza: MANN C 18 003
Filtr oleju: MANN HU 6007 x
Filtr kabinowy: MANN CUK 2232/1
Olej silnikowy: MOTUL 8100 X-CESS 5W40
Płyn hamulcowy: ATE TYP 200 DOT4
Co z resztą płynów eksploatacyjnych? Należy wymienić czy jeśli nie ma żadnych niepokojących objawów zostawić? No i najważniejsze, co z rozrządem? Ile mniej więcej mogą kosztować mnie niezbędne części na jego wymianę? Ponadto mam do wymiany tylne sprężyny. Czy KAYABA o symbolu RH6748 będzie odpowiednim wyborem?
Mann jak najbardziej ok. Dobre filtry.
Motul też dobra oliwa, tylko kup z legalnego źródła bo podobno potrafią się już podróby znaleźć.
Płyn hamulcowy też ok, mam ten sam.
Co do reszty, nie wypowiem. Inny silnik, inny model.
Panowie w moim JTS zauważyłem dziś wyciek z obudowy jak na zdjęciu. Ktoś miał coś podobnego? Nie zauważyłem jakiegoś ubytku oleju lub że gdzieś kapie.
![]()
Ostatnio edytowane przez Adam 159 ; 08-08-2017 o 15:52