Strona 79 z 247 PierwszyPierwszy ... 29697071727374757677787980818283848586878889129179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 790 z 2461

Temat: Wspomaganie - wielki problem !!!

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Jechałem ostatnio corsą c siostry, wąskie opony kiera lekko chodziła to i lekko ją trzymałem aż tu na zawrotce wyślizgnęła mi się na chwilę z ręki, koła szybko się prostowały a pasowało jechać dalej po łuku. . Dobrze, że nikt nie jechał gdzieś obok. Ale tak to jest jak jeździ się 3 różnymi markami na raz.

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Luck Zobacz post
    Jechałem ostatnio corsą c siostry, wąskie opony kiera lekko chodziła to i lekko ją trzymałem aż tu na zawrotce wyślizgnęła mi się na chwilę z ręki, koła szybko się prostowały a pasowało jechać dalej po łuku. . Dobrze, że nikt nie jechał gdzieś obok. Ale tak to jest jak jeździ się 3 różnymi markami na raz.
    Tak to jest jak nie trzyma sie kierownicy jak nalezy... To nie wina auta tylko zlej techniki.

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

Wiedziałem, że ktoś o tym napomni Zapytam się, czy zawsze jedziesz z dwiema rękoma na kierownicy jak uczą na kursie? Wtedy był jakiś wybój na drodze, suche dłonie i fakt faktem nie zawsze trzyma się kierownice tak samo...Jednak zmienia się położenie bo człowiek od "czasu do czasu" czuje zmęczenie. W każdym razie w całym tym temacie chodziło o to, że dzięki wspomaganiu elektrycznym koła o wiele wcześniej wracają do położeń kół na wprost a rzadko kiedy taka szybkość jest potrzebna i czasami niebezpieczna.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Luck Zobacz post
    Wiedziałem, że ktoś o tym napomni Zapytam się, czy zawsze jedziesz z dwiema rękoma na kierownicy jak uczą na kursie? Wtedy był jakiś wybój na drodze, suche dłonie i fakt faktem nie zawsze trzyma się kierownice tak samo...Jednak zmienia się położenie bo człowiek od "czasu do czasu" czuje zmęczenie. W każdym razie w całym tym temacie chodziło o to, że dzięki wspomaganiu elektrycznym koła o wiele wcześniej wracają do położeń kół na wprost a rzadko kiedy taka szybkość jest potrzebna i czasami niebezpieczna.
    Zawsze mam obie rece na kierownicy ale nie jak ucza w szkolach jazdy tylko tak jak mnie nauczyl Wroblewski na torze.

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

Ja czasami prawą ręką zmieniam biegi, wtedy pozostaje tylko lewa która zawiodła mnie, cóż zrobić, było minęło. Zawsze najsłabszy jest czynnik ludzki i nie podważam tego co napisałeś. Może to być nauka dla kogoś.

Użytkownik Rowerzysta Avatar dareknewry
    Auto
    '08 159 Ti 1.9 JTDm 16v

Domyślnie buczenie w kabinie na postojach

Czesc. Odswiezam temat. Potrzebuje waszej pomocy w diagnozie problemu. W mojej Alfie 2008 159 1.9 jtd 16v pojawilo sie buczenie slyszalne tylko w kabinie, i tylko na siedzeniu kierowcy. Buczenie wystepuje na niskich obrotach(800obr) tuz po odpaleniu na luzie, jak lekko przygazuje( od 1000obr w gore) znika. Wczasie jazdy nie slyszalne.Pojawia sie na postojach, skrzyzowaniach. po otworzeniu maski slabiej slyszalny gdzies z okolic lewej gory od silnika.
    Czytalem temat o wibrujacych przewodach z filtra paliwa, wydaje mi sie ze to nie to. Temat o zbiorniczku plynu wspogania znam dosc dobrze. Nie mam bulgotania,jest tam cisza i spokoj. Wspomaganie chodzi dobrze, pomimo dzwieku delikatnego syczenia/gumowania prosto z kierownicy.

dziekuje za wszelkie sugestie.

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał dareknewry Zobacz post
    Czesc. Odswiezam temat. Potrzebuje waszej pomocy w diagnozie problemu. W mojej Alfie 2008 159 1.9 jtd 16v pojawilo sie buczenie slyszalne tylko w kabinie, i tylko na siedzeniu kierowcy. Buczenie wystepuje na niskich obrotach(800obr) tuz po odpaleniu na luzie, jak lekko przygazuje( od 1000obr w gore) znika. Wczasie jazdy nie slyszalne.Pojawia sie na postojach, skrzyzowaniach. po otworzeniu maski slabiej slyszalny gdzies z okolic lewej gory od silnika.
    Czytalem temat o wibrujacych przewodach z filtra paliwa, wydaje mi sie ze to nie to. Temat o zbiorniczku plynu wspogania znam dosc dobrze. Nie mam bulgotania,jest tam cisza i spokoj. Wspomaganie chodzi dobrze, pomimo dzwieku delikatnego syczenia/gumowania prosto z kierownicy.

dziekuje za wszelkie sugestie.
    Przytrzymaj ręką górną osłonę silnika a druga osoba niech posłucha w środku samochodu. . Tą plastikową nakładaną od góry na silnik z napisem Alfa romeo 16v. Jak stwardnieją gumki na których jest ona mocowana to wpada w rezonans i właśnie zaczyna buczeć w środku na niskich obrotach. Jestem własnie po wymianie tych gumek...w ASO coś koło 60 zł. 4 sztuki.

Użytkownik Rowerzysta Avatar dareknewry
    Auto
    '08 159 Ti 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

dzieki, to moze byc to, oslona trzesie sie mocno, jak ja zdejmuje to silnik pracuje spokojnie jak na diesla, nie telepie nim.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDM

Domyślnie

Witam koledzy,
    Nie dawno pisałem w tym temacie o buczeniu z pompy wspomagania itp. W skrócie wymieniłem zbiorniczek na nowy, wymieniłem płyn i była cisza. Niestety cisza się już skończyła i znów buczy, w związku z czym mam kolejne pytanie. Jak upewnić się, że to buczy pompa wspomagania a nie coś zupełnie innego? Czasami to buczenie zaczyna się zaraz po wsadzeniu kluczyka w stacyjkę, jeszcze przed odpaleniem zapłonu. Czy na zgaszonym silniku może buczeć pompa od wspomagania?
    Na odpalonym silniku jak nasłuchuję skąd dochodzi buczenie to wydaje mi się, że jego źródło jest gdzieś w okolicy grodzi od strony pasażera.
    Czy gdzieś w Warszawie lub okolicach znacie jakiś warsztat który zna się na Alfach i możecie polecić?
    Pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez milian ; 19-04-2014 o 16:55

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał milian Zobacz post
    Czy gdzieś w Warszawie lub okolicach znacie jakiś warsztat który zna się na Alfach i możecie polecić?
    Pozdrawiam,
    Tomek Twardowski w Rembertowie. Ale to aso wiec tanio nie bedzie...