No to niestety mam ją u siebie. Powiedzcie, jak w takim razie, objawia się jej uszkodzenie?
No to niestety mam ją u siebie. Powiedzcie, jak w takim razie, objawia się jej uszkodzenie?
Jest gdzieś na forum obszerny temat o sondach i ogólnie dowiesz się z nich więcej niż ode mnie bo chłopaki znają się na rzeczy. Powiem tylko tyle ile przyswoiłem: sonda uszkodzona nie musi pokazywać błędów, odpalasz auto korzysta z map czyli bez udziału sondy po kilku sec sonda wchodzi do gry i pomaga ustalać mieszankę albo wzbohaca albo zubaża i zaczyna się zabawa, może ala słabnąć dymić. Poczytaj o sądach dowiesz się więcej.
Ok, dzięki za sugestię. Tylko jak to się ma do tego, że gdy jest zimno na dworze lub jadę w trasie to problemu nie ma, a zaczyna się dopiero gdy temperatury otoczenia wynoszą powyżej 2-3 stopni C i postoję np. w korku?
Inna sprawa, że jeśli sonda byłaby uszkodzona, auto powinno sporo więcej palić, a u mnie pali normalnie - sprawdzone przy dystrybutorze.
Wróciłem do domu, podłączyłem auto pod kompa. Sonda nie pokazuje żadnych wartości, tzn ani % tlenu, ani napięcia. Myślicie, że może być uwalona? Katalizator miał temperaturę około 130 stopni.
Druga sprawa - zajrzałem na ile to możliwe przez zderzak, we wlot powietrza do intercoolera i widać, że jest mocno uwalony kurzem, piachem i wszystkim tym, co auto zbierało z drogi. Do tego rura łącząca cooler z kolektorem była dosyć ciepła, a chyba nie powinna taka być?
Ostatnio edytowane przez BB85 ; 06-02-2014 o 17:24
co do coolera to nie wiem, ale na chłopski rozum przed powietrze powinno być cieplejsze niż za intercoolerem. A co do sondy to może jej nie ma, ale wtedy powinien pokazać się błąd. Sprawdź jeszcze wartości FRA i TRA. AHA na postoju cooler raczej nie chłodzi.
O tym właśnie mówię, że powinno być chłodniejsze, a u mnie mimo wszystko ta rura jest dosyć ciepła. Jeśli chodzi o sondę, to żadnego błędu nie wywala. W weekend postaram się wyciągnąć cooler, na pewno jest w nim trochę oleju. Wyczyszę go porządnie i zobaczymy. W przyszłym tygodniu będę też wymieniał olej i wszystkie filtry. Może gdzieś tu leży problem.
Koledzy gdyby niebyło IC to powietrze wpadające do kolektora miało by więcej niż 100°. U mnie w lecie przy szybkiej jeździe było 70°.
Wysłane z mojego GT-I8190
Dlatego też wydaje mi się, że intercooler może być powodem wspomnianego problemu.
Jakieś postępy??
Na razie bez zmian. W tygodniu jade wymienic olej i wszystkie filtry, wiec bede mial auto na podnosniku i zobacze co z ta sonda. Wroce z informacjami.
Wytapatalkowane z SGS2
Spróbuj może pojechać na hamownie która ma lub skombinować czujnik temperatury który umieścisz w dolocie za IC.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline