a jo z racji na dojazdy do roboty po 25km kupiłbych sie taki bajer
przez moje wieczne trasy po 6.000km/ mies nie byda wycinoł dpf. niech se jest poki jest
dej znac jak bydzie co wiadomo.![]()
a jo z racji na dojazdy do roboty po 25km kupiłbych sie taki bajer
przez moje wieczne trasy po 6.000km/ mies nie byda wycinoł dpf. niech se jest poki jest
dej znac jak bydzie co wiadomo.![]()
moja SIWO 9 --------> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...szara_9_a.html
Świetny pomysł , Gratulacje !. Gdybym miał dpf chetnie bym to od Ciebie kupił . U mnie jak jezdziłem w trasie wypalał się co 500-800 km ale tylko w mieście zazwyczaj co 200-300 a nawet co 120 . gdybym wiedział jaki procent jest zapchania filtra bez koneiczności podłączania telefonu to moglbym inaczej planować wyjazdy żeby filtr mogl sie wypalic w miedzy czasie (chodzi mi o miasto).
Fakt jest taki że producent musiał mieć w tym jakiś cel żeby nie było informacji w komputerze pokladowym , jeśli on tego nie zrobił fajnie że ktoś kumaty i z chęciami się tym zajął a że chce zarobić to i dobrze bo tak też wiele potężnych firm zaczynało swoją działalność , od małych rzeczy i może za chwilę ktoś inny wymyśli coś nowego innowacyjnego ;P
Ostatnio edytowane przez Nitro ; 27-07-2014 o 15:47
Coś nowego? Kiedy będzie można kupić?
To i ja bym sie Pisal. Geniuszja nie moge tego usunac , bo co przeglad jest kontrola spalin :/
Kontroluja na tyle skrupulatnie, ze wyjdzie brak DPF? W sensie czy porownuja to z odpowiednia norma EURO, ktora dany model powinien spełniać? Czy moze ogólnie patrzą czy nie jest po prostu mega trucicielem? Przeciez jest mnóstwo aut z silnikami JTD, którym fabryka w ogóle nie montowala DPF i taka 159 bez DPF chyba powinna trzymać parametry porównywalne z tymi autami. Jeże sie mylę, to prosba, żeby ktos mnie poprawił![]()
a to ciekawe , w moim bravo po usunięciu dpf ( kat został) spaliny śmierdzą tak samo jak w alfie 146jtd z katalizatorem bez dpf , nie stwierdziłem aby waliło tak jak ze starych miejskich autobusów lub pekaesów z lejącymi wtryskami - których jakoś nikt się nie czepia za zanieczyszczanie środowiska
Dodano po 3 minutes:
jakbyś się trochę chociaż znał , to byś wiedział że czasami kat jest w osobnej puszce , albo tak jak w 2.0 mj jest w puszce razem z dpf , i wycina się sam dpf a zostawia kata , bo to są osobne wkłady , więc nie ma potrzeby wywalać kata razem z dpf , bo i po co
Ostatnio edytowane przez sedici ; 09-08-2014 o 15:43 Powód: Dodano
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Sedici, ja mówię o tym, że w miejsce DPF'a niektórzy wrzucają DODATKOWY katalizator i mają DWA. Po co ta wredna uwaga?
To. że kat może być przy DPFie lub osobno to wiem... ale to to ma wspólnego z tym co napisałem?
Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 09-08-2014 o 22:06
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
koledzy czy jest już dostępny Monitor zatkania i wypalania DPF ?? jeśli tak to gdzie uderzać ??
jestem świeżak, więc pytanie czy w alfie 159 1.9 jtdm 2007r jak włączy się wypalanie DPF to czy zostaje wyświetlona ikona na monitorku ?
Tzn dziś wyjechałem po wymianie olejów, filtrów i rozrządu z servisu i coś przy odpaleni delikatnie kopciła, ale jak odjechałem to szok, nie wiedziałem co zrobić taaaki dym, więc na rondzie wróciłem do serwisu. Zgasiłem silnik poprosiłe mechanika i po odpaleniu już czyściutko nic a nic i przez następne 20km nic, ani dymka.
Ale w panic bo przecież świeżak ze mnie nie spojrzałe na komputer co wyświetla. Czy to było włąśnie wypalanie DPF? jeśli tak to powiedzcie mi co w takiej sytuacji np w mieście robić? skrzynia automat, to wrzucić na 3 i ciągnąć na obrotach? ile km? a w trasie ? To pewnie gdyby był patent kolegi to ułatwiło by całą sprawę
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard