Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 117

Temat: Monitor zatkania i wypalania DPF - już jest

Użytkownik Pirat drogowy Avatar ebol77
    Mieszka w
    ruda_śląska/ zurych
    Auto
    FSO 125p '82 103 KM/ AR 159 SW'06 150 KM

Domyślnie

a jo z racji na dojazdy do roboty po 25km kupiłbych sie taki bajer
    przez moje wieczne trasy po 6.000km/ mies nie byda wycinoł dpf. niech se jest poki jest

dej znac jak bydzie co wiadomo.

Użytkownik Ogier Avatar Nitro
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie

Świetny pomysł , Gratulacje ! . Gdybym miał dpf chetnie bym to od Ciebie kupił . U mnie jak jezdziłem w trasie wypalał się co 500-800 km ale tylko w mieście zazwyczaj co 200-300 a nawet co 120 . gdybym wiedział jaki procent jest zapchania filtra bez koneiczności podłączania telefonu to moglbym inaczej planować wyjazdy żeby filtr mogl sie wypalic w miedzy czasie (chodzi mi o miasto).
    Fakt jest taki że producent musiał mieć w tym jakiś cel żeby nie było informacji w komputerze pokladowym , jeśli on tego nie zrobił fajnie że ktoś kumaty i z chęciami się tym zajął a że chce zarobić to i dobrze bo tak też wiele potężnych firm zaczynało swoją działalność , od małych rzeczy i może za chwilę ktoś inny wymyśli coś nowego innowacyjnego ;P

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Coś nowego? Kiedy będzie można kupić?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar tomex_187
    Mieszka w
    Kopenhaga/Kolobrzeg
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 185KM by Tune-Up 2007 r. 175000km

Domyślnie

To i ja bym sie Pisal. Geniusz ja nie moge tego usunac , bo co przeglad jest kontrola spalin :/

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArcoMancino
    Mieszka w
    Mordor, korzenie z WGM
    Auto
    Giulia 2.0 pb 200 KM '17 Vulcano Black. Wcześniej 159 BN 1.9JTDm 8V '09 Grigio Titanio.

Domyślnie

Cytat Napisał tomex_187 Zobacz post
    To i ja bym sie Pisal. Geniusz ja nie moge tego usunac , bo co przeglad jest kontrola spalin :/

Kontroluja na tyle skrupulatnie, ze wyjdzie brak DPF? W sensie czy porownuja to z odpowiednia norma EURO, ktora dany model powinien spełniać? Czy moze ogólnie patrzą czy nie jest po prostu mega trucicielem? Przeciez jest mnóstwo aut z silnikami JTD, którym fabryka w ogóle nie montowala DPF i taka 159 bez DPF chyba powinna trzymać parametry porównywalne z tymi autami. Jeże sie mylę, to prosba, żeby ktos mnie poprawił

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Ultra Violence
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    Maserati Quatroporte GTS

Domyślnie

Cytat Napisał tomex_187 Zobacz post
    Mógłbyś się podzielić wiedzą jak w dieslowym silniku mierzą spaliny ? moze chodzilo ci o pomiar zadymienia...

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał ArcoMancino Zobacz post
    Jest spokój, ale tez jest pewnie smrodek jak z Ikarusa.

a to ciekawe , w moim bravo po usunięciu dpf ( kat został) spaliny śmierdzą tak samo jak w alfie 146jtd z katalizatorem bez dpf , nie stwierdziłem aby waliło tak jak ze starych miejskich autobusów lub pekaesów z lejącymi wtryskami - których jakoś nikt się nie czepia za zanieczyszczanie środowiska

Dodano po 3 minutes:

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    No dlatego wiele osób w miejsce DPFa wstawia katalizator, żeby ograniczyć dymienie i smrodek. Ciekaw jestem czy ktoś z forumowiczów zdecydował się na taki zabieg, czy poleciał tylko po taniości?
    jakbyś się trochę chociaż znał , to byś wiedział że czasami kat jest w osobnej puszce , albo tak jak w 2.0 mj jest w puszce razem z dpf , i wycina się sam dpf a zostawia kata , bo to są osobne wkłady , więc nie ma potrzeby wywalać kata razem z dpf , bo i po co
    Ostatnio edytowane przez sedici ; 09-08-2014 o 15:43 Powód: Dodano
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Sedici, ja mówię o tym, że w miejsce DPF'a niektórzy wrzucają DODATKOWY katalizator i mają DWA. Po co ta wredna uwaga?

To. że kat może być przy DPFie lub osobno to wiem... ale to to ma wspólnego z tym co napisałem?
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 09-08-2014 o 22:06
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

koledzy czy jest już dostępny Monitor zatkania i wypalania DPF ?? jeśli tak to gdzie uderzać ??
    jestem świeżak, więc pytanie czy w alfie 159 1.9 jtdm 2007r jak włączy się wypalanie DPF to czy zostaje wyświetlona ikona na monitorku ?
    Tzn dziś wyjechałem po wymianie olejów, filtrów i rozrządu z servisu i coś przy odpaleni delikatnie kopciła, ale jak odjechałem to szok, nie wiedziałem co zrobić taaaki dym, więc na rondzie wróciłem do serwisu. Zgasiłem silnik poprosiłe mechanika i po odpaleniu już czyściutko nic a nic i przez następne 20km nic, ani dymka.
    Ale w panic bo przecież świeżak ze mnie nie spojrzałe na komputer co wyświetla. Czy to było włąśnie wypalanie DPF? jeśli tak to powiedzcie mi co w takiej sytuacji np w mieście robić? skrzynia automat, to wrzucić na 3 i ciągnąć na obrotach? ile km? a w trasie ? To pewnie gdyby był patent kolegi to ułatwiło by całą sprawę

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał marcinq24 Zobacz post
    Czy to było włąśnie wypalanie DPF? jeśli tak to powiedzcie mi co w takiej sytuacji np w mieście robić? skrzynia automat, to wrzucić na 3 i ciągnąć na obrotach? ile km? a w trasie ? To pewnie gdyby był patent kolegi to ułatwiło by całą sprawę
    tak , wypalał dpf ,
    a co robić - jedyna zasada NIE GASIĆ SILNIKA , nie przerywać procesu , nie musisz wtedy jeździć , możesz poczekać i go wypalić na wolnych obrotach , włącz wtedy spalanie chwilowe to będziesz widział kiedy sie skończy wypalanie
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard