Tylko że Ty masz u siebie sześciobiegową skrzynię a to znacznie zmniejsza spalanie w trasie.
Tylko że Ty masz u siebie sześciobiegową skrzynię a to znacznie zmniejsza spalanie w trasie.
Ciekawe. Wszyscy mówią, że szesciobiegowy pali wiecej o litr (czyli ten 16v - 140-150KM).
Jak widać na załączonym obrazku wszystkie biegi są takie same tylko szóstka jest jeszcze dłuższa.
Jak mocniejszy samochód to trudno żeby palił mniej przy ciągłym przyspieszaniu w mieście. W trasie powinien palić mniej przy podobnej jeździe bo ma właśnie dodatkowy bieg do zmniejszenia spalania.
Ostatnio edytowane przez kamilen ; 24-10-2014 o 20:45
u mnie niezmiennie jazda tylko miasto po 25km dziennie i 7,2-7,5 w/g komputera. przez dwa lata nigdy nie pokazł niżej. raz trasa 100 km autostrada tempomat na 130 i 4,6 w/g kompa. w trasie generalnie dużo mniej i wynik 5-5,5 ltr uważam za realny przy niezbyt ciężkiej nodze
A propo's spalania komp mi szwankuje, podczas jazdy raz mi pokazuje średnie 9l a za chwilę 6, macie może pojęcie dlaczego?? Sorry za off topic.
Możliwe że masz poprostu ustawione średnie spalanie od odpalenia silnika , a nie z przebiegu;-)
ja mam wrazenie ze u mnie przez 6 bieg krótsze jest przelozenie nr 1-2 . Ale dzieki 6 biegowi ja jadac 200km/h mam dopiero 3800obr/min a ktos majac 5 biegowa skrzynie ma juz tych obrotow pewnie okolo 4500. :p
Osobiście polecam program dashcommand. Wystarczy obd po bluetooth i wskazania idealne:-)
Czarna 156 2004r