Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy 12345678
Pokaż wyniki od 71 do 75 z 75

Temat: Dymi na biało.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Arturek Zobacz post
    Po tym ,że gościu u którego było rzeźbione tak powiedział nawet mówił coś tam o Euro4+. Ale mniejsza , mam ultera i widzę po końcówkach że to musi być prawda.
    No proszę Cię... A może Euro 5-? Znam ja takich domorosłych filozofów.
    Prawda jest taka, że nawet po wycięciu filtra 159-tka z w miarę zdrowym układem zasilania paliwem kontrolę zadymienia na stacji diagnostycznej zaliczy. Ale ta kontrola ma się nijak do normy emisji spalin Euro 4. I skoro jakiś samochód został fabrycznie wyposażony w DPF, to po jego usunięciu zwyczajnie tej normy spełniał nie będzie.

Łyknąłeś bajer tłumikowego rzeźbiarza.
    Ostatnio edytowane przez magil ; 27-01-2015 o 19:34
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Romeo Avatar Arturek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Łyknąłeś bajer tłumikowego rzeźbiarza.
    Gość jest niezły w te klocki nawet niemcy u niego wycinają. Przy mnie rzeźbili niemiecką Insignię. Jak niemiaszki nie boją się u siebie ganiać z wyciętym DPF-em to znaczy chyba , że robi to dobrze. Druga sprawa , że jak masz silnik z osprzętem w porządalu i jeździsz normalnie to i tak nie będziesz kopcił.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

A ja mam takie pytanie, skoro przewidziano kontrolke wypalania DPF. To czy nie dało by się tego doprogramowac. Bo ingerencja wymagała by jedynie softu co nie?

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Cytat Napisał Arturek Zobacz post
    Gość jest niezły w te klocki nawet niemcy u niego wycinają. Przy mnie rzeźbili niemiecką Insignię. Jak niemiaszki nie boją się u siebie ganiać z wyciętym DPF-em to znaczy chyba , że robi to dobrze. Druga sprawa , że jak masz silnik z osprzętem w porządalu i jeździsz normalnie to i tak nie będziesz kopcił.
    Ja pierdol**e co za matoł. Facet nie ma pojęcia o czym mówi albo wie i sprzedaje te debilizmy dalej żeby tylko interes się kręcił.

DPF - diesel particulate filtr to filtr cząstek stałych. Czyli filtr który ze spalin wyłapuje cząstki stałe i tlenki azotu czyli substancje silnie rakotwórcze. A same normy Euro to normy które określają ile danego związku chemicznego może emitować samochód na kilometr.
    Tak więc pomimo systemów aktywnych redukcji emisji szkodliwych substancji w spalinach ( fazy wtrysku, egr, klapy wirowe, sondy lambda ) normy euro wymusiły stosowanie systemów pasywnych czyli takich które działa już na skutek. Systemy aktywne nie sa w stanie zapewnić określonych norm. Dlatego usuniecie filtra na 100000% powoduje utratę homologacji auta i auto nie spełnia normy EURO z która opuściło fabrykę.

Inna sprawa jeśli chodzi o weryfikacje samych spalin. Obecnie nie ma przepisów ani stacje diagnostyczne nie dysponują sprzętem ( nigdzie - na całym świecie ) które były by w stanie określić ilość cząstek stałych i tlenów azotu w spalinach / km. Stacje dysponują jedynie trój funkcyjnym analizatorem spalin bo silników benzynowych i DYMOMIERZEM dla diesli. Tylko ze test na dymomierzu przechodzi ikarus z PRLu. ( do rury o długości 1 m wprowadza się spaliny z wydechu przy określonych obrotach. Na jednym końcu rury jest źródło światła a na drugim czujnik i teraz w zaleności od zadymienia podaje się % pochłoniętego światła ) wiec powyższy test nie ma nic wspólnego z cząstkami stałymi.

auto bez DPF nie ma prawa spełniac norm euro IV.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał pampik Zobacz post
    auto bez DPF nie ma prawa spełniac norm euro IV.
    To zdanie jest przesadzone. Są diesle z EURO4 i bez DPF. Ale nie są to Alfy Romeo 159.

Dodam jeszcze, że można się spodziewać, że niektóre silniki (mówię ogólnie o dieslach wszystkich marek) z DPF spełniałyby normy EURO4 bez filtra cząstek stałych, ale zostały w niego zaopatrzone, bo za takie auto płaci się niższe podatki, a producent na nim więcej zarabia. Ale które to silniki? To wie tylko wróżka i biura badawczo-rozwojowe.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 27-01-2015 o 22:52