Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 82

Temat: Wskazania temp. silnika w 159 TBI

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał soso Zobacz post
    W którym miejscu znajduje się ten czujnik? Dzisiaj podczas jazdy w mieście, temp. -10 st. silnik nagrzał się do 70 stopni i po przyjeździe pod dom czekałem niecałe 5 min i temperatura stopniowo zamiast rosnąć spadła do 60 stopni. Silniczek 1.9 jtdm
    diesel nagrzewa się znacznie wolniej, może go wychłodziłeś nadmuchem? sprawdzałeś przy wyłączonym nadmuchu?
    sprawdź też czy masz ciepłe węże przy chłodnicy jak masz na wskaźniku powiedzmy kolejno50m60,70, 80st C - powinny być raczej całkiem zimne, dopiero potem termostat się otwiera na obieg przez chłodnicę. jeśli masz zimne, a miałeś nadmuch, to wychłodziłeś nadmuchem do kabiny, w innym przypadku pewnie termostat już nie działa jak powinien.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Banil - czy doszedłeś do jakiś wniosków?
    U mnie b.z. Cały czas obserwuję opadanie wskazówki temp. wg. schematu opisanego przeze mnie zeszłej zimy. Mimo 2 wymian gwarancyjnych termostatu (i pierwszej za moją kasę) - efekt powraca. Czasem prawie niezauważalnie, czasem wyraźnie. Wymieniłem nawet pompę wody (z rozrządem) - nie miało to wpływu na "efekt".
    Przy temp. powietrza rzędu -12C (pierwsze dni stycznia) to obserwowałem kontem oka lekkie opadanie wskazówki przy dłuższych zjazdach z górki przy hamowaniu silnikiem.
    Kierownik ASO głowił się nad problemem i zapytał Bielsko, a oni odpowiedzieli: "w tolerancji"..
    Jeśli znajdziesz przyczynę, czemu u jednych efekt występuje, a u innych nie (może po prostu serie produkcyjne termostatów) to daj znać.
    Jeśli nie chcesz się denerwować że wskazówka opada, to u mnie wystarczy na postoju co jakiś czas lekko przegazować, aby pobudzić cyrkulację płynu, i ew. jego niższa temp. spowoduje "wcześniejsze" zamknięcie termostatu ..
    Pozdr.
    D.Vito

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Bielsk Podlaski
    Auto
    159 SW TI TBi

Domyślnie

U mnie problem został rozwiązany po wymianie termostatu (wymieniłem na BEHR taki jaki miałem zamontowany), teraz jak wskazówka osiągnie 90 stopni to ani drgnie. Nie ma żadnych wahań. Termostat był wymieniany wraz z kpl. rozrządu i pompy wody.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał banil Zobacz post
    U mnie problem został rozwiązany po wymianie termostatu (wymieniłem na BEHR taki jaki miałem zamontowany), teraz jak wskazówka osiągnie 90 stopni to ani drgnie. Nie ma żadnych wahań. Termostat był wymieniany wraz z kpl. rozrządu i pompy wody.
    Ja w piatek tez wymieniam, dam znac za jakis czas czy u mnie tez bedzie poprawa

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Banil. A jak wyglądał Twój problem? Czy wskazówka temp. opadała w czasie jazdy? Czy zaraz po dłuższym postoju?
    A spróbuj taki eksperyment: silnik dobrze nagrzany (15 minut od odpalenia), temperatura na klimatroniku tak ustawiona aby dmuchało najlepiej gorącym powietrzem i dmuchawa na 2 lub 3 kreski. I przy takim ustawieniu zatrzymaj się, najlepiej "wybiegiem" z ok. 60 kmh czyli tocząc się na luzie i nie hamując silnikiem. Poczekaj z 2 minuty bez dotykania gazu, po czym rusz i jedź normalnie, i kontem oka obserwuj wskazówkę: u mnie w takiej sytuacji na 50% w ciągu 5-7 sekund po ruszeniu wskazówka opadnie i po 2 sekundach powróci na 90C.

Mieszka w
    Bielsk Podlaski
    Auto
    159 SW TI TBi

Domyślnie

Cytat Napisał donvito Zobacz post
    Banil. A jak wyglądał Twój problem? Czy wskazówka temp. opadała w czasie jazdy? Czy zaraz po dłuższym postoju?
    A spróbuj taki eksperyment: silnik dobrze nagrzany (15 minut od odpalenia), temperatura na klimatroniku tak ustawiona aby dmuchało najlepiej gorącym powietrzem i dmuchawa na 2 lub 3 kreski. I przy takim ustawieniu zatrzymaj się, najlepiej "wybiegiem" z ok. 60 kmh czyli tocząc się na luzie i nie hamując silnikiem. Poczekaj z 2 minuty bez dotykania gazu, po czym rusz i jedź normalnie, i kontem oka obserwuj wskazówkę: u mnie w takiej sytuacji na 50% w ciągu 5-7 sekund po ruszeniu wskazówka opadnie i po 2 sekundach powróci na 90C.
    Wskazówka opadała w czasie jazdy tak jak na filmiku który załączyłem parę postów wcześniej. Nie robiłem Twojego testu, ale po wymianie termostatu jestem uczulony na jakiekolwiek wahania wskaźnika temperatury. Co jakiś czas zerkam na wskaźnik i po osiągnięciu 90 stopni wskazówka cały czas stoi w bezruchu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar jarzon
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa GT Q2, Stilo JTD 16V

Domyślnie

donvito zaproponuję Ci prosty test. Uruchom auto, podłącz kompa z MES, włącz rysowanie wykresu temperatury i pojedź na wycieczkę. Najlepiej w trasę ze stałą prędkością. Wykres temperatury będzie wzrastał do otwarcia termostatu (odczytaj temperaturę otwarcia termostatu). Następnie wykres zacznie opadać i w pewnym momencie się zatrzyma (odczytaj temperaturę zamknięcia termostatu). Wykres ponownie ruszy w górę aż do otwarcia itd. na podstawie kilku takich cykli jesteś w stanie określić sprawność termostatu i zakres temperatur. Jazda ze stałą prędkością i stałym ustawieniem nagrzewania pokaże w miarę precyzyjnie pracę termostatu. W kolejnym punkcie możesz zwiększyć ogrzewania lub/i postój na światłach.

Sam mam podobne obawy ale muszę jeszcze poobserwować zachowanie wskazówki i ewentualnie przeprowadzić taki test.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał jarzon Zobacz post
    donvito zaproponuję Ci prosty test. Uruchom auto, podłącz kompa z MES, włącz rysowanie wykresu temperatury i pojedź na wycieczkę. Najlepiej w trasę ze stałą prędkością. Wykres temperatury będzie wzrastał do otwarcia termostatu (odczytaj temperaturę otwarcia termostatu). Następnie wykres zacznie opadać i w pewnym momencie się zatrzyma (odczytaj temperaturę zamknięcia termostatu). Wykres ponownie ruszy w górę aż do otwarcia itd. na podstawie kilku takich cykli jesteś w stanie określić sprawność termostatu i zakres temperatur. Jazda ze stałą prędkością i stałym ustawieniem nagrzewania pokaże w miarę precyzyjnie pracę termostatu. W kolejnym punkcie możesz zwiększyć ogrzewania lub/i postój na światłach.

Sam mam podobne obawy ale muszę jeszcze poobserwować zachowanie wskazówki i ewentualnie przeprowadzić taki test.
    Tak, przeprowadzałem testy z podłączonym komputerem kilka razy zeszłej zimy. Sam i z mechanikiem z ASO. W czasie jazdy wszystko zachowuje się podręcznikowo. Natomiast w trakcie jazdy po mieście z "wybiegami" i dłuższym postojem na światłach temp spada wg. schematu, który opisałem. Jak pisałem ASO wymieniło mi 2 termostaty na gwarancji (wcześniej był fabryczny, potem 2gi - zapłaciłem). A więc mam teraz 4ty termostat i efekt "opadania wskazówki" ciągle co jakiś czas występuje. Gdy samochód był nowy efektu nie obserwowałem. Oprócz termostatu (tzw. na wyjściu z silnika) nie namierzyłem innego elementu, który mógłby mieć na to wpływ.. (niektóre Mercedesy mają po 2 termostaty: na we. i wy. z silnika). Szef ASO też nad tym siedział i nic nie wymyślił...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał banil Zobacz post
    Wskazówka opadała w czasie jazdy tak jak na filmiku który załączyłem parę postów wcześniej. Nie robiłem Twojego testu, ale po wymianie termostatu jestem uczulony na jakiekolwiek wahania wskaźnika temperatury. Co jakiś czas zerkam na wskaźnik i po osiągnięciu 90 stopni wskazówka cały czas stoi w bezruchu.
    Banil: Twoja wskazówka opadała przed wymianą termostatu w czasie jazdy? U mnie to nie występuje. A mógłbyś wykonać mój test. Bardzo mnie ciekawi ew. wynik

Mieszka w
    Bielsk Podlaski
    Auto
    159 SW TI TBi

Domyślnie

Tak, opadała podczas jazdy. Jak się zatrzymywałem na światłach to podnosiła się do 90. Jutro jak nie zapomnę to w ciągu dnia zrobię Twój test

Mieszka w
    Bielsk Podlaski
    Auto
    159 SW TI TBi

Domyślnie

Donvito. W weekend robiłem Twój test. Temperatura nastawiona na 20 i nawiew 2 kreski skierowany na twarz. Obserwując wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej to nic się nie ruszył przez cały czas trwania testu.