Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 98

Temat: Moja alfa wypłynęła na rynku

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    wiedzę czerpią z TVN Turbo Kamera
    hahah padłem ;D

swoją drogą, nie wstyd im tam takie głupoty wygadywać przed kamerą, domorośli detektywi... heh

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał prezes01 Zobacz post
    Po taniosci? Na czym ta taniosc ma polegać? Ilosc roboty blacharza jest z gory określona.
    Taniość polega przede wszystkim na zakupie części z rynku wtórnego. Tylne ćwiartki 159 są za grosze, drzwi, klapy, zderzaki również. Wycena ubezpieczyciela opiera się o ceny nowych części w ASO stąd najczęściej orzeczenie o szkodzie całkowitej. Ja mam wrażenie, że czasem wręcz lepiej wycenić szkodę kosztorysowo z amortyzacją i dostać około 50-60% wartości samochodu oraz naprawić na częściach z rynku wtórnego niż wyceniać na częściach nowych z ASO i dostać szkodę całkowitą/szukać nowego auta. Ostatnio liczyłem ile kosztowałaby mnie nagła zmiana samochodu i dla mnie to koszt liczony w tysiącach złotych (ze względów choćby podatkowych).

W naszych 159 wystarczy stłuc maskę, reflektory ksenonowy, zderzak i błotniki żeby była orzeczona szkoda całkowita (dotyczy to przede wszystkim najstarszych egzemplarzy), a naprawa na częściach z rynku wtórnego wcale nie oznacza jakiejś większej fuszerki.

Inna sprawa, że szkoda egzemparza z tego wątku musiała IMHO być naprawiana przez naciąganie błotnika, wymianę podłogi bagażnika z kupionej "ćwiartki", więc nie będę bronił tutaj tego egzemplarza jako "idealnego".

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał Gunio256 Zobacz post
    Ja za jakiś czas planuję kupić 159 właśnie 120 konną, budżet na zakup 25 tysięcy i mam lęki, że kupię szrota, ale widać, że za 20 można perełkę wyrwać z niskim przebiegiem, więc nie mam się co bać.
    oj tam , już ci mówiłem , że kupimy sobie najtańsze 159 , tak za 12 tys pln i zobaczymy jak długo będą jeździć ,
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał nowitek Zobacz post
    Taaa. Udokumentowany przebieg, co za mit. Jak szukałem swojej to oglądałem "perełki" w okolicy 20 tyś z przebiegami 120-180 tyś. i ta którą kupiłem z przebiegiem prawie 260 tyś wygląda przy nich na nową. Ludzie nie oszukujcie się z zachodu nie ściąga się aut w całości z takimi niskimi przebiegami i w takich cenach . Nikt nam nie robi na zachodzie prezentów wystarczy popatrzeć na ogłoszenia na ich portalach. Jest szansa na niski przebieg gdy auto jest sprowadzone po wypadku.
    Wiesz to jest moja trzecia 2,4 i chyba 5 Alfa w ogóle. Nie jest to wielkie doświadczenie, ale na tyle duże, żeby poszukiwania zaczynać od sprawdzenia VIN w ASO. Cóż się okazało? Wpisy w książce papierowej pokryły się z tymi do końca 2012 prowadzonymi w systemie. Wiem, że w przypadku drogich BMW włamują się do systemu ....ale bądźmy poważni. Po 2012 dwa wpisy warsztatów niezrzeszonych i dwa dokumenty kolejnych przeglądów rejestracyjnych z przebiegami i datami. Mało?
    Samochód miał uszkodzenia,które były powodem sprzedaży przez (uwaga!) pierwszego właściciela. 9 lat użytkowania plus wgnieciony zderzak i tylna klapa przechyliły szalę. Nie mówię, że okazje leżą na ulicy,ale czasami trzeba trochę wysiłku i wiedzieć jakimi drogami iść.

Powodzenia w poszukiwaniach (dla kolegi szukającego 120 konnej za 25 tys). Poczekaj 2 miesiące to kupisz 10 % taniej
    Ostatnio edytowane przez quba ; 28-12-2015 o 12:09

Użytkownik Świeżak Avatar nowitek
    Mieszka w
    Pleśna
    Auto
    Alfa 159 SW 1,9 JTDm Alfa GT 1,9 JTD, Giulia RWD performance

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Wiesz to jest moja trzecia 2,4 i chyba 5 Alfa w ogóle. Nie jest to wielkie doświadczenie, ale na tyle duże, żeby poszukiwania zaczynać od sprawdzenia VIN w ASO. Cóż się okazało? Wpisy w książce papierowej pokryły się z tymi do końca 2012 prowadzonymi w systemie. Wiem, że w przypadku drogich BMW włamują się do systemu ....ale bądźmy poważni. Po 2012 dwa wpisy warsztatów niezrzeszonych i dwa dokumenty kolejnych przeglądów rejestracyjnych z przebiegami i datami. Mało?
    Samochód miał uszkodzenia,które były powodem sprzedaży przez (uwaga!) pierwszego właściciela. 9 lat użytkowania plus wgnieciony zderzak i tylna klapa przechyliły szalę. Nie mówię, że okazje leżą na ulicy,ale czasami trzeba trochę wysiłku i wiedzieć jakimi drogami iść.

Powodzenia w poszukiwaniach (dla kolegi szukającego 120 konnej za 25 tys). Poczekaj 2 miesiące to kupisz 10 % taniej
    Dla Ciebie ASO to taki pewnik??? Słyszałeś o tym że w pierwszym roku od nowości właściciel robi np. 60 tyś , przewija licznik na 30 tyś i jedzie na przegląd do serwisu itd. itd . Takie metody też się stosuje. Nie twierdzę oczywiście że twoja 159 na 100% nie ma takiego przebiegu, może jesteś wyjątkowym szczęściarzem i ktoś ci "podarował" świetne auto a ja wyjątkowym pechowcem. A często zdarza mi się jeździć za autami różnych marek dla znajomych i widzę jaki jest rynek.
    Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Krzykawka / Olkusz
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał nowitek Zobacz post
    Dla Ciebie ASO to taki pewnik??? Słyszałeś o tym że w pierwszym roku od nowości właściciel robi np. 60 tyś , przewija licznik na 30 tyś i jedzie na przegląd do serwisu itd. itd . Takie metody też się stosuje.
    i ty myslisz że taki Niemiec, Austryjak, Francuz czy Włoch takie praktyki stosują? Za dużo filmów, filmików...
    Znam przypadki gdzie kierowcy zamiast zmieniać opony po 3-4 latach uzytkowania, zmieniają auto...

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Wiesz to jest moja trzecia 2,4 i chyba 5 Alfa w ogóle...
    Witamy pierwszego stulatka w gronie alfaholików, 3 razy pod rząd kupić 159 2.4 to wyczyn xD

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Wiem, że na zachodzie koryguje się liczniki między przeglądami i jest to związanie z umowami leasingowymi , które warunkują wysokosć czynszu od przebiegu. Moja Alfa miała wymieniany kolektor dolotowy przy 70 tys w ramach akcji naprawczej. Miała wtedy dokładnie 5 lat. Nieważne. Mogłem napisać , że przepłaciłem, dałem ponad 30 i jako okazję sprzedał za 6 miesięcy

A przy okazji oglądałem wczoraj Brerę 2,4 za 30 tys z 2007. Obraz nędzy i rozpaczy, rzeczywiście jak ktoś widzi taką sztukę to może sobie wyobrazić, że tej cenie tylko złom.

- - - Updated - - -

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Azalgo
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Giulia Veloce 2.0T

Domyślnie

Kupiłem moją alfę z 2007 z przebiegiem 53 000. Było uszkodzone to fakt, ale można kupić auto z małym przebiegiem.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Azalgo Zobacz post
    Kupiłem moją alfę z 2007 z przebiegiem 53 000.
    Chyba w 2008 ją kupiłeś. Jak można dieslem przejechać w 8 lat 53 000 km, toć to wychodzi 6600 rocznie. Panowie bądźmy poważni.
    Byla 156 2,0 TS,
    była 156 2,4 20V
    była 156 1,9 16V
    jest 159 1,9 16V
    była giulietta 2,0 IMOLA
    jest giulia 2,0