Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 95

Temat: Problem z zamuleniem i ruszaniem do 2 tyś obrotów

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR159SW 2.0 JTDm 2009

Domyślnie

Można usunąć, można wymienić. Czyścić to się chyba nie da.

No i tak jeszcze myślę, że jeśli problem jest niedrożnym wydechem, to raczej nie będzie występował zawsze. Jeśli cały czas masz taki sam problem z np. ruszaniem na wzniesieniu, to przyczyny szukałbym jednak gdzie indziej.
    Ostatnio edytowane przez MiPlo ; 04-08-2016 o 10:11

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Zatkany DPF czy katalizator to problem przy wysokich obrotach gdy dużo spalin musi opuścić wydech , a nie przy niskich.

Jaco sprawdź ten rozrząd bo to rzeczywiście może być trop. Oczywiście niech mechanik sprawdzi ułożenie wałka wobec koła zębatego, a nie tylko kół wobec siebie.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Zatkany DPF czy katalizator to problem przy wysokich obrotach gdy dużo spalin musi opuścić wydech , a nie przy niskich.
    Zatkany DPF to problem w całym zakresie obrotów. W dużych silnikach bardziej czuje się to na niskich obrotach. Turbina "wstaje" mało płynnie. Autem aż trudno ruszyć z normalnych obrotów. Dopiero powyżej około 2000 obr/ min da się normalnie przyspieszać. Wiem co mówię, bo sam to przerabiałem.
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 04-08-2016 o 15:33

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Jaco wspominał, że turbo prawidłowo pompuje z tendencją do lekkiego przeładowywania. Szukanie w DPF jest złą drogą.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Rowerzysta Avatar JAC0
    Auto
    alfa

Domyślnie

Temat zawieszam na jakieś 2 -3 tyg ze względu na pobyt w szpitalu.

W pierwszej kolejności do sprawdzenia i regeneracji polecą wtryskiwacze i będę sprawdzać, czy jest poprawa. Bawiłem się końcówkami w trysków i z korekt

0,44mm3/w, -1,61mm3/w, 0,93mm3/w, 0,22mm3/w

udało mi się osiągnąć następujące:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot_5.png
Wyświetleń:	176
Rozmiar:	14.9 KB
ID:	207395

z układu metodą prób i błędów wyleciała najgorsza końcówka, została zastąpiona nową, wszystkie oczyściłem sprayem do hamulców - świetnie sobie radzi (nie wolno niczym szorować). Udało mi się wyjąć 2,3,4 wtrysk, natomiast 1 jest tak cholernie zapieczony, że bez ściągacza nie da rady. Mimo wszystko wg. mnie kwalifikują się one do regeneracji, bo jest to rozwiązanie tymczasowe. Odczułem poprawę kultury pracy silnika po tej zabawie, dużo szybciej i lżej się zbiera, jednak to jeszcze nie to

Temat ciężko wchodzących biegów: mechanik odpiął linki od skrzyni biegów i lewarek nadal ciężko chodził. Rozebrałem cały lewarek i wszędzie gdzie się dało łącznie z linkami nawaliłem smaru i odrobiny oleju, aby nic się nie zacierało - poprawa w pracy samego lewarka odczuwalna, jednak sama zmiana biegów nadal nie taka jak powinna być - odczuwalne haczenie, opór, dlatego wnioskuję, że linki są jednak do wymiany na model pozmianowy.

Zabrałem się również za czyszczenie tego czujnika w pompie mocowanego na 3x Torx. Jezu, ile się nakląłem, ile narzędzi mi pospadało na płytę silnika. Prościej chyba wyjąć całą pompe i dopiero potem wykręcać ten czujnik - dostęp masakryczny w 8V. Czyszczenie nic nie dało. Z tego co wiem jest jeszcze jeden czujnik na klucz płaski po prawej stronie w listwie CR, ale już nie mam siły tego dziś robić Temat wezmę na tapetę przed wymianą wtryskiwaczy.

Tyle, mam nadzieję, że regeneracja wtrysków i ew. turbiny załatwi sprawę na amen :-)
    Ostatnio edytowane przez JAC0 ; 07-08-2016 o 10:18

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kinia27
    Mieszka w
    WGR
    Auto
    AR 159 SW 1.9 jtdm

Domyślnie

No oby pomogło, u mnie niestety po wymianie wtryskow i turbiny pomogło na chwile :-\

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Auto
    alfa

Domyślnie

Kinia27, z ciekawości ile kosztowała Cię zabawa z regeneracją wtryskiwaczy i turbiny za całość wraz z demontażem/montażem?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kinia27
    Mieszka w
    WGR
    Auto
    AR 159 SW 1.9 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał JAC0 Zobacz post
    Kinia27, z ciekawości ile kosztowała Cię zabawa z regeneracją wtryskiwaczy i turbiny za całość wraz z demontażem/montażem?
    Regeneracja turbiny 700zł, mechaniką zajmuje się mąż, wtryskiwacze kupił gdzieś

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Auto
    alfa

Domyślnie

I wracam po pobycie w szpitalu do tematu Alfy :-)

W tym tygodniu jadę do Boscha w sprawie za niskiego ciśnienia paliwy i turbiny. Pewnie poleci regeneracja wtrysku, uszczelnienie pompy, ew. czujnik ciśnienia paliwa. Turbo również pewnie czeka regeneracja.

Dodatkowo w między czasie auto wypluło błąd P2294 - Fuel pressure (high press. pump output regulator, or injector support) oraz P0683 - Preheating control unit (feedback).

Użytkownik Rowerzysta Avatar XLogic
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16v v. BM HIGH

Domyślnie

Cytat Napisał JAC0 Zobacz post
    Hej,

mam następujący problem ze swoją 159 1.9JTDm 8V 2006 i już powoli brakuje mi pomysłów gdzie szukać przyczyny.

Przy ruszaniu (szczególnie na zimnym silniku, na rozgrzanym dosłownie odrobinkę mniej odczuwalne) na początkowych obrotach czuć delikatne drżenie spowodowane przyduszającym się silnikiem (nie takie telepanie jak od dwumasy czy poduszek, tylko bardziej obciążenie silnika), trzeba się trochę wspomagać gazem na półsprzęgle bo potrafi przydusić, lub zrobić `żabkę` i gasnąć przy ruszaniu ze świateł jak się za gapię i ruszę szybciej. Ogólnie na początkowych obrotach jakby brakowało mocy. Z innych zauważonych dolegliwości: ciężko wchodzą biegi i czuć minimalne luzy na lewarku zmiany biegów (często zdarza mi się wrzucić 3 zamiast 5-linki/wysprzęglik?). W momencie gdy załącza się turbo jazda jest już normalna

Co sprawdziłem?

• Brak błędów ECU,
    • Korekty wtrysków: 0,44mm3/w, -1,61mm3/w, 0,93mm3/w, 0,22mm3/w
    • EGR usunięty z mapy, zaślepiony,
    • wyczyszczony kilka tygodni temu kompleksowo kolektor + czujnik w kolektorze.
    • DPF wypala normalnie,
    • po odłączeniu przepływki nie ma różnicy,
    • był problem zimą z rozruchem, podniesienie kilkukrotne dawek startowych rozwiązało w miarę problem,
    • wyczyściłem zawór overboost i wymieniłem wężyki z niego idące,
    • sprawdzone węże od turbiny pod kątem nieszczelności - mechanik twierdzi, że nie ma przedmuchu nigdzie,
    • auto jest po mapowaniu u Mirka, hamownia pokazuje 157-161km, 0 dymienia.
    • sprawdzone poduszki silnika/skrzyni.
    • spalanie 5,4-6,5 w trasie 100-140km/h
    • zimą przy okazji problemu z odpalaniem zrobiłem wykres oczekiwanej dawki paliwa pod kątem uszkodzenia czujnika ciśnienia paliwa i pompy (załącznik).Załącznik 204429

Po zmianie 16" alu na 18" stało się to trochę bardziej odczuwalne. Miałem okazję przejechać się inną 159 na 19" i w niej bez problemu można operować samym sprzęgle, u mnie potrafi na 2 biegu się przydusić jeśli nie przeciągnę na półsprzęgle lub nie dodam minimalnie gazu ruszając.

Jakieś pomysły gdzie szukać przyczyny? Czy może problem leży po stronie sprzęgła/wysprzęglika? Ale to by chyba nie tłumaczyło tego braku mocy (odczuwalnego dużego obciążenia silnika przy ruszaniu).

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam!

edit - dodaję wykresy:

Ok, przybywam z kompletem danych

Na sam początek dźwięk jaki słychać podczas wciskania sprzęgła (metaliczne puknięcie), przy wyłączonym zapłonie ustaje:

Niżej dane na rozgrzanym silniku na postoju:
    Załącznik 204455Załącznik 204456Załącznik 204457Załącznik 204458

Zastanawia mnie poziom EGR, gdy usunąłem go z mapy wskazywał chyba 5% i z tego co wiem jest to wartość odpowiadająca poprawnie wywalonemu EGR z mapy. Teraz natomiast jest to 3,998%...

Niżej kilka wykresów z jazdy.

Wykres z jazdy jak silnik się jeszcze nagrzewał:
    obroty/zmierzona masa pow/oczekiwana masa pow
    http://i.imgur.com/ouNoUMf.jpg

obroty/zmierzone cisnienie paliwa/oczekiwane cisnienie paliwa
    http://i.imgur.com/fSVsHG6.jpg

Wykres z jazdy nagrzany silnik:
    obroty/zmierzona masa pow/oczekiwana masa pow
    http://i.imgur.com/Mug98Zc.jpg

obroty/zmierzone cisnienie paliwa/oczekiwane cisnienie paliwa
    http://i.imgur.com/NPOgnnw.jpg

obroty/zmierzone cisnienie doladowania/oczekiwane cisnienie doladowania
    http://i.imgur.com/JY8UEkq.jpg

Proszę wprawne oko o pomoc w interpretacji

Natrafiłem jeszcze na taki wykres na którym odbiegają parametry od normy:
    http://imgur.com/a/pQ3xn

Wykresy jakby ktoś chciał przeklikać w MES do pobrania tutaj:
    https://www.dropbox.com/sh/a6kd3gwlp...1eJGoJI0a?dl=0
    Ciekawe Twoje przygody. U mnie problem z zamulaniem skonczyl sie jak reka odjal po usunieciu dpf i zaslepieniu egr (+mapa)