Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 90

Temat: Skrzynia basowa w 166

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał jerry46 Zobacz post
    obecnie nawet jak sub gra na pol gwizdka to mocno przygasaja swiatła
    Z ręką na sercu............ zrobiłeś mostek masowy?
    Speca który radzi wymieniać alternator i aku przy takich objawach omijaj z daleka.

Koledzy dobrze radzą, ale mam wrażenie że potrzebujesz poklepywania po plecach.
    Znajdź kogoś dobrego, niech posłucha, doradzi i nie "sprzedawce" z "salonu" caraudio. Nie szkoda Ci pieniędzy na eksperymenty?

U mnie gra 600W na subwoferze, 2x150W midbasy i 2x60W wysokotonowe. Wszystko w rms-ie. Mam standardowy akumulator i alternator........ nic nie przygasa, nic nie skwierczy, nie rozładowuje się.
    U Ciebie też musi grać....!! Tylko trza zerknąć
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cyfrówki (...tfu nie cyfrówki tylko wzmacniacze klasy D) są bardzo czułe na spadki napięcia i też dużo mocniej oddziałują na instalację z uwagi na specyfikę ich działania, zupełnie inną niż zwykłe wzmacniacze. Wzmacniacze najlepiej kupować na wagę, im cięższy, tym sekcja zasilania wydajniejsza
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzemol
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBi 280KM '11r

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Tak to wyglądało jeszcze w mojej poprzedniej 166:
    Rozwiązanie fajne, ale szczerze mówiąc boję się czy moc mnie zadowoli. Z jednej strony w dużo mniejszym samochodzie (Suzuki Swift) miałem skrzynię zamkniętą z głośnikiem 400W RMS bo nie ukrywam lubię jak mi czasem trochę trzepnie w łeb, a z drugiej teraz mam zapas w bagażniku i szkoda marnować go jeszcze skrzynią. Ma ktoś takie rozwiązanie gdzieś na Śląsku aby podsłuchać jak to wygląda?

Druga sprawa - jak zrozumiałem z poprzednich postów, wpinam się w taką oto przejściówkę:
    allegro - zlacze-aux-in-rca-alfa-romeo-159-fiat-grande-punto-i6453460392
    I bez problemu podpinam wzmacniacz do RCA, tak? Skąd remote - gdzieś w okolicach ICS'a czy można się w np. sterowanie bagażnika podpiąć? Póki co po poprzednim aucie zostały mi Kenwood PS500F i Powerbass L-124D @ 30L Closed, więc chyba najpierw spróbuję to podłączyć.
    Ostatnio edytowane przez Krzemol ; 20-09-2016 o 20:24

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    166, 1999, 2.0+lpg

Domyślnie

Panowie, zaczne od podstaw i planuje zrobić tazw. BIG III, czyli dać solidne nowe grube 3 glowne przewody:
    - plus z alternatora do akumulatora
    -minus z akumulatora do karoserii
    -minus silnika do karoserii

wszystko oczyscic z rdzy, zasmarowac wazelina techniczna - dalej bede patrzyl na efekty, wymienie też AKU - może cos polecicie dobrego pojemnego? żelowe, AGM?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał jerry46 Zobacz post
    Panowie, zaczne od podstaw i planuje zrobić tazw. BIG III, czyli dać solidne nowe grube 3 glowne przewody:
    - plus z alternatora do akumulatora
    -minus z akumulatora do karoserii
    -minus silnika do karoserii

wszystko oczyscic z rdzy, zasmarowac wazelina techniczna - dalej bede patrzyl na efekty, wymienie też AKU - może cos polecicie dobrego pojemnego? żelowe, AGM?
    Po co Ci żelowy akumulator? Kup normalny, tez nie za duzy, bo bedziesz mial problem z ladowaniem. Do TS pewnie max 72ah. A najlepiej zmien po prostu ten sprzet. Szkoda uszu. Masz skrzynie z głośnikiem projektowanym do zawodów SPL, a nie słuchania muzyki. Duże natężenie fal stojących ma też niekorzystny wpływ na funkcje motoryczne.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Krzemol Zobacz post
    Rozwiązanie fajne, ale szczerze mówiąc boję się czy moc mnie zadowoli. Z jednej strony w dużo mniejszym samochodzie (Suzuki Swift) miałem skrzynię zamkniętą z głośnikiem 400W RMS bo nie ukrywam lubię jak mi czasem trochę trzepnie w łeb, a z drugiej teraz mam zapas w bagażniku i szkoda marnować go jeszcze skrzynią. Ma ktoś takie rozwiązanie gdzieś na Śląsku aby podsłuchać jak to wygląda?

Druga sprawa - jak zrozumiałem z poprzednich postów, wpinam się w taką oto przejściówkę:
    allegro - zlacze-aux-in-rca-alfa-romeo-159-fiat-grande-punto-i6453460392
    I bez problemu podpinam wzmacniacz do RCA, tak? Skąd remote - gdzieś w okolicach ICS'a czy można się w np. sterowanie bagażnika podpiąć? Póki co po poprzednim aucie zostały mi Kenwood PS500F i Powerbass L-124D @ 30L Closed, więc chyba najpierw spróbuję to podłączyć.
    Najpierw zastanów się nad zmianą seryjnych głośników, które grają po prostu żenująco. Poza tym ten subwoofer widzę to słabizna trochę...

Ja nie wiem, co ludzie mają z tym basem....
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 26-09-2016 o 11:48
    Jaguar S-type 4.2 V8

Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto

Domyślnie

Słabizna nie słabizna, nie miałem pincet zł na głośnik to raz. Dwa, na seryjne głośniki prawdopodobnie też przyjdzie czas, mam z poprzedniego auta do wykręcenia Hertze ESK165. To miałem pod ręką, łatwy montaż więc poprawiłem na szybko niskie tony i tyle.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Słabizna nie słabizna, nie miałem pincet zł na głośnik to raz. Dwa, na seryjne głośniki prawdopodobnie też przyjdzie czas, mam z poprzedniego auta do wykręcenia Hertze ESK165. To miałem pod ręką, łatwy montaż więc poprawiłem na szybko niskie tony i tyle.
    No rozumiem, ale lepiej było kupić lepsze 20cm, niż słabe 30cm
    Jaguar S-type 4.2 V8

Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto

Domyślnie

Dla mnie gra ok. W gatunkach które słucham sporo basu wskazane stąd taki a nie inny wybór. No i skrzynię pod głośnik 30cm miałem wcześniej. Tak jak już pisałem, boję się że te 20cm w uchwycie na narty będzie za słabe dla mnie, musiałbym posłuchać gdzieś w aucie kogoś, kto ma takie rozwiązanie. Wcześniej to samo jeździło nie dość, że w aucie dużo mniejszym to do tego hatchbackiem .

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Dla mnie gra ok. W gatunkach które słucham sporo basu wskazane stąd taki a nie inny wybór. No i skrzynię pod głośnik 30cm miałem wcześniej. Tak jak już pisałem, boję się że te 20cm w uchwycie na narty będzie za słabe dla mnie, musiałbym posłuchać gdzieś w aucie kogoś, kto ma takie rozwiązanie. Wcześniej to samo jeździło nie dość, że w aucie dużo mniejszym to do tego hatchbackiem .
    To chyba od tej wszechobecnej chińsczyzny ludzie zdobyli przeświadczenie, że jak się nie włoży 30cm i miliona WAT to nie będzie grało. Bo przecież więcej = lepiej Co z tego, że głośnik słaby, a moc to zupełnie nieistotny parametr
    Jaguar S-type 4.2 V8

Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto

Domyślnie

Już nie przesadzajmy aż tak z tą chińszczyzną, jest wiele gorszego szmelcu a Powerbass nie jest jakiś tragiczny.