Tak właśnie szukam w google i nie mogę znaleźć tego testu, ale jeszcze poszukam, gdybyś Ty znalazł, to wrzuć linka, bo chętnie bym to poczytał.
O to chyba chodzi:
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...-spalin/l4q07b
Ja tylko zapytam: sprawdził ktoś parametry cyklu NEDC podczas którego sprawdza się emisję spalin EURO? Na przykład obowiązek umieszczenia auta na 6 godzin przed testem w pomieszczeniu o temperaturze od 20 do 30 stopni? Bardzo jestem ciekaw w jaki sposób można powtórzyć takie badanie w warunkach drogowych. Pozdrawiam.
Są: Alfa Romeo 159 2.4 JTDm Q4 TI, Alfa Romeo Spider 2.0 TS, Alfa Romeo Spider 2.0 JTS
Były: Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm SW, Lancia Lybra SW 2.4 JTD x2
Tu nie chodzi o testy czy jest ok czy po za enisja..
DPF od 2007/2008 jest obowiazkowym wyposazeniem samochodu wyposazonego w silnik diesla wiec ma byc i dzialac tak samo jak klakson, pasy czy poduszki powietrzne.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Oczywiście. Tylko jeśli jest puszka i ECU nie pokazuje błędów to w jaki sposób można to zweryfikować?
I znowuż z ciekawości: wymienia kolega po 10 latach naboje pirotechniczne w napinaczach i poduszkach? Bo zwykle taka jest ich data przydatności, przynajmniej Lancia tak miała.
Są: Alfa Romeo 159 2.4 JTDm Q4 TI, Alfa Romeo Spider 2.0 TS, Alfa Romeo Spider 2.0 JTS
Były: Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm, Alfa Romeo 159 2.4 JTDm SW, Lancia Lybra SW 2.4 JTD x2
Jesteś pewny, ze to wynik pomiaru auta benzynowego, a nie jedynie błąd na wydruku spowodowany tym, ze w systemie nie uzupełniono danych pojazdu, a jedynie zrobiono pomiar? Większość osób, które robiły badania bez PDF potwierdzi, że na sprzęcie diagnostycznym badającym jedynie emisje gazów, a nie cząstek stałych auta bez DPF będą mieścić się spokojnie w granicach normy. Dopiero przy badaniu cząsteczek będzie różnica ale takiego sprzętu nie ma póki co na SKP.
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 16-03-2017 o 16:41
Jestem pewien. Gdybym nie był to bym nie pisał... Zobacz sobie na dane, które zawierają się na tym świstku. To nie są żadne parametry, które mówią o zawartości spalin typowej dla Diesel'a. Kpina jakaś. Ale czego się po takich pismakach spodziewać
Powtarzam drugi raz, że nie chodziło mi o badania na SKP tylko profesjonalne badanie, mające na celu stwierdzenie czy auto spełnia normę spalin.
Do tego potrzeba jeszcze hamowni podwoziowej:
http://www.bosmal.com.pl/BADANIA/2/2...ji+spalin.html
Patrząc po zdjęciach pewnie mogli by nam niejedno o emisji w Alfach powiedzieć.