Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 94

Temat: Problem z odbiorem radia, gubi fale, antena?

Użytkownik Świeżak Avatar Czaro
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    Giulietta 1.4 MultiAir 170KM

Domyślnie

Cytat Napisał wiesgaj Zobacz post
    Witam .
    Szukam u siebie sygnału DAB. Radio nic nie wyszukuje. Najprościej było zajrzeć do klapy tylnej. Moja Julka ma coś takiego? Jest to wzmacniacz lecz czego. Pytanie która antena odpowiada za DAB. Na AlfaOBD antena przerwa.Załącznik 282478 Radio i Navi działają poprawnie.
    Chyba szukałbym w antenie. A ogólnie, do DABa nie usłyszysz raczej, bo w PL rozwijany jest DAB+, a on nie jest zgodny z DAB

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Brera w poszukiwaniu. Giulietta znaleziona 2.0 JTDm 170KM

Domyślnie

Mam podobne objawy do poprzedników. Radio na początku gubiło zapamiętane stacje. Później miało problem ze znalezieniem nowej stacji na trasie (autostradzie lub ekspresówce) z dala od miast, ale bieżąca stacja była odbierana dość dobrze/wystarczająca. Co jakiś czas coś zaszumiało. Teraz doszło do tego, że w mieście są straszne szumy przy odbiorze radia, nie potrafi w znaleźć fali w środku miasta (i poza nim też), nawet jak złapie to za chwilę może być cisza, w zależności od miejsca na drodze. Więc radio w zasadzie nie potrafi odbierać dobrze fal. Wszystko zadziało się w przeciągu kilku miesięcy. Na początku nie byłem w pełni świadomy problemu.
    Dodatkowo na środkowym zagłówku z tyłu zobaczyłem parę razy po ulewach, że pojawiły się zacieki, co oznacza, że dach musi gdzieś przeciekać - obstawiam właśnie antenę. Auto mam z dachem panoramicznym.

Z pozycjonowaniem GPS raczej nie ma problemu. Jedynie zauważyłem jakby pozycja auta wg kompasu była odbiciem lustrzanym w pionie względem rzeczywistości. Nie jestem pewien czy jest to powiązane ze sobą, ale może przy antenie coś się zepsuło.

Czy z waszego doświadczenia można założyć, że to wzmacniasz anteny poszedł i mogę go w ciemno wymienić?
    Jak i czym najlepiej uszczelnić dodatkowo podstawę anteny/dach przy montażu anteny?

Jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś znalazł pasującego "rekina" czy za dużo zabawy jak na efekt i szkoda zachodu?

Użytkownik Świeżak Avatar MrEngineer
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 T jet 120KM

Domyślnie

qus, mam ten sam problem u siebie i na 99% to jest antena z tego co czytam. Co ciekawe moja Julka jest z 2012 i w 2019 pierwszy właściciel wymieniał samą końcówkę anteny w ASO (numer 50511737).

Jak sprawdzić jaki numer anteny pasuje do mojego auta?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Brera w poszukiwaniu. Giulietta znaleziona 2.0 JTDm 170KM

Domyślnie

moja jest z 11.2011 więc podobny okres. Masz na myśli wzmacniacz anteny, a nie końcówkę, prawda?

Najlepiej po VINie, ale z tego co widziałem to tutaj wcześniej są sposoby na odróżnienie wersji. Główna zasada to czy masz navi czy nie. U mnie jest i podejrzewam, że do mnie będzie ta droższa antena...

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

No właśnie miałem wymieniany sam "pałąk" bez wzmacniacza. Ja mam wersje bez navi więc czeka mnie wydatek koło 250zl + kilka godzin zabawy w elektryka

Użytkownik Znawca Avatar Yarek
    Mieszka w
    WLKP.
    Auto
    159 2,4 JTDM Q4 TI, Giulietta 1,4 MA.

Domyślnie

Gubienie fal itp. dolegliwości to objaw psującego się wzmacniacza anteny. Umieszczony jest na dachu w stopce. Temat szeroko opisany w dziale 159/Brera. U mnie pomógł demontaż i oczyszczenie elektroniki ze śniedzi i nalotów. W większości wymiana.

https://www.forum.alfaholicy.org/159...ght=antena+159

https://www.forum.alfaholicy.org/159...59#post2295626
    Ostatnio edytowane przez Yarek ; 26-02-2022 o 09:47

Użytkownik Maniak resoraków Avatar DmX
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Mito QV

Domyślnie

Swoja drogą ,dziwne że znając problem nie poprawiono tego w późniejszych modelach.

Mieszka w
    WLKP.
    Auto

Domyślnie

Ot, Italińce. Tam opadów tak intensywnych jak na północ od nich nie ma. Ciepło, przyjemnie, brak tak znacznych wahań temperatur.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

Yarek, jakim środkiem czyściłeś elektronikę?

Mieszka w
    WLKP.
    Auto

Domyślnie

Panie kolego: szczoteczka ryżowa/ nylonowa do samej płytki układu elektronicznego - delikatnie, z wyczuciem, a później miedziowa ( ta do samej stopki od spodu, po rozkręceniu) - firmy Yato oraz kontakt spray do elektryki/elektroniki - K2 bodajże. Po wszystkim sprężone powietrze - też z wyczuciem. Osadzając stopkę anteny dałem od spodu - styk z dachem, silikon temperaturowy czarny (taki jak do pokrywy zaworów się stosuje - K2; można chyba też sanitarny bezbarwny ale nie miałem go pod ręką), też z wyczuciem, aby nie wypływał poza obręb stopki. Chciałem to po prostu zabezpieczyć przed dopływem wody, wilgoci. Nie mam żadnych przecieków podczas deszczu, myjni ciśnieniowej itp. A, i przed montażem stopki dokładnie oczyściłem dach dookoła otworu, bo syf był niemiłosierny. Detergent, szmatka i benzyna ekstrakcyjna.
    Ostatnio edytowane przez Yarek ; 02-03-2022 o 18:45