halo halo...
halo halo...
czyli wg mnie wiecej zachodu niz to warte...
Podepnę się pod temat, ktoś wcześniej wspomniał że przy większym poborze prądu przez żarówkę czyli mocniejszą można przepalić ścieżki, mi się chyba przepaliły i nie działa obrotomierz i prędkościomierz, jak można to naprawić??
Pozdrawiam
zacznij od sprawdzenia bezpieczników? i spróbuj poprostu zarówki podmienic, moze styki tylko nie łączą
a żarówki mają coś wspólnego z obrotomierzem i tymi sprawami? bo wiem że wsadziłem mocniejszą żarówkę i coś zaiskrzyło i od tamtego czasu nie działa obrotomierz itp
nie działa ci wzkazówka od obt i licznika czy tylko zarówki? jesli podswietlenie to tak jak wyzej, a jesli wskazówki to bezpiecznika szukaj
bezpiecznik jest ok bo wymieniałem na wyjętych zegarach z deski, podłączyłem i już nie działało![]()
A dlaczego równolegle??
Domyślam się że chcecie rozwiązać problem kontrolki na panelu która świeci się po założeniu LEDów. Ja bym to widział tak.
Działa to pewnie na zasadzie impedancji obwodu więc zmierzył bym zwykłym miernikiem rezystancję żarówki,
następnie wpiął LED i miernikiem pomierzył prąd i napięcie i z prawa Ohma wyliczył rezystancję diody jeśli jej nie znamy.
Na koniec po prostu porównał impedancje i dał odpowiedni rezystor, niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
to lepiej o wiele brzmi, szybciej mozna dojsc
a gdzie ten rezystor umiescic? bo w postojówkach ciezko bedzie tam to umocowac...