Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 117

Temat: Rozrząd 1.9 16V JTD-M 140 KM.

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

A czy może być klin w pływającym kole???

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

jak ustawisz wał na gmp, i wałek wydechowy w na bolec, luzujesz kolo zebate na walku wydechowym i zakladasz pasek, naciagasz i dokrecasz kolo , kolo luzuje sie aby dokomac korekty ewentualnych rozbierznosci w ustawieniu czasu otwarcia zaworów spowodowanych roznicami w produkcji paska.

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    No to mnie zagiąłeś Byłem tak pewny przy występujący spięciu wałków kołami zębatymi, że nawet nie spoglądnąłem do eLearn. Opierałem się na innej dokumentacji. Ale eLean jest serwisówką, więc ma wyższy priorytet. Masz rację.

pewnosc i rutyna gubi mechaników na calym swiecie, uczymy sie całe zycie...

pzd.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał mac!ek Zobacz post
    A czy może być klin w pływającym kole???
    Tak. Klin o zwiększonym luzie. Ale tu luz jest 0,5 - 1 mm. O pół zęba nie przestawisz.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał george11 Zobacz post
    jak ustawisz wał na gmp, i wałek wydechowy w na bolec, luzujesz kolo zebate na walku wydechowym i zakladasz pasek, naciagasz i dokrecasz kolo , kolo luzuje sie aby dokomac korekty ewentualnych rozbierznosci w ustawieniu czasu otwarcia zaworów spowodowanych roznicami w produkcji paska.
    .
    Koło luzuje się po to aby zmniejszyć naprężenia na pasku między dwoma elementami (koła), a nie czasy otwarcia zaworów
    Swoją drogą, to ja jeszcze się nie spotkałem aby w 16V powstawały jakieś naprężenia na pasku między wałem i kołem. Pasek zawsze pasuje idealnie.

Tak, rutyna gubi Ale to miło czegoś się dowiedzieć. Inaczej dyskusje są próżne
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 03-08-2012 o 22:02
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

jak masz zablokowane kolo wału i walka rozrzadu to po zalozeniu paska a przed naciagnieciem zdarza sie ze pasek "nie pasuje" idealnie na zeby, lub jest za luzny, po popuszczeniu sruby mozna ten luz zniwelowac.
    jesli walek rozrzadu w stosunku do wału jest przesuniety chocby o 2-3mm musza sie zmienic czasy otwarcia, nie ma innej mozliwosci, jesli nie robisz tej korekty Twoja sprawa.

pzd.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Spotkałeś się kiedyś aby pasek nie wchodził ? Zawsze układa się jak leginsy na lasce
    Cytat z Twojego podpisu - "gówno prawda" - luzuje się w celu niwelowania naprężenia paska. Normalnie napinanie za pomocą napinacza wystąpiło by nie na całej długości, tylko na części tej gdzie występuje napinacz paska. Odcinek między kołem zębatym górnym, a kołem klinowym na wale korbowym byłby w stałym, niewyregulowanym napięciu. Po prostu naprężenie na dwóch odcinkach mogłoby się różnić. O to chodzi. I dla tego producent to zaleca i mac!ek ma rację, że wypada to zrobić (zużycie paska ? elementów rozrządu ?). I dla tego klin ma niewielki dopuszczalny, fabryczny luz.
    Wymień sobie pasek bez tej procedury. Jeśli jest źle, to powinny się zmienić korekty wtrysków. A się nie zmienią. Gwarantuję Ci, że będzie to samo co z luzowaniem.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

luzuje się w celu niwelowania naprężenia paska. Normalnie napinanie za pomocą napinacza wystąpiło by nie na całej długości, tylko na części tej gdzie występuje napinacz paska
    jesli by bylo tak jak piszesz i nie mialo by to znaczenia to wystarczylo by po zamontowaniu paska wykrecic blokade walka rozrzadu, i dopiero naciagnac, wtedy pasek napnie sie na calej długosci, ale wtedy zmieni sie polozenie wałka.

Po prostu naprężenie na dwóch odcinkach mogłoby się różnić. O to chodzi. I dla tego producent to zaleca i mac!ek ma rację, że wypada to zrobić (zużycie paska ? elementów rozrządu ?)
    a tutaj sam sobie to udowadniasz

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał george11 Zobacz post
    jesli by bylo tak jak piszesz i nie mialo by to znaczenia to wystarczylo by po zamontowaniu paska wykrecic blokade walka rozrzadu, i dopiero naciagnac, wtedy pasek napnie sie na calej długosci, ale wtedy zmieni sie polozenie wałka.
    Pewno, że nie ma znaczenia, jest to luz uwarunkowany fabrycznie na klinie raptem 0,5, a góra 1 milimetr. Przyjmij, że koło ma r=100mm, pasek jest mega naciągnięty i wykorzystujemy pełne przesunięcie l= 1mm to oblicz sobie kąt. α = 0,01 stopnia. I to by było na tyle nawet jeśli przyjmiemy twoje 3mm i nawet jak koło byłoby mniejsze o połowę. Zrób sobie jeszcze doświadczenie organoleptyczne i wciśnij pasek po stronie napinacza tak oby na koło pompy wysokiego obróciło się o 1mm. Wtedy będziesz miał pogląd o czym piszesz, jak duża jest to wartość naprężenia i jak duże jest ugięcie przy tym 1mm oraz co się stanie na wskaźniku napinacza. Może to da ci jakiś pogląd.

criss
    Gość

Domyślnie

ja przy wymianie paska co prawda w 159 ale tez JTD 1.9 16v nie luzowałem koła wałka na pasku miałem znaki. Przed demontażem ustawiłem wał na znaku po czym ściągnąłem pasek wymieniłem co miałem wymienić i założyłem nowy. Znaki sie idealnie pokrywały naprężyłem pasek ( dałem ciut więcej na napinaczu wiadomo będzie się z początku pasek układał) zrobiłem ze 2 obroty wałem sprawdziłem jeszcze raz dla pewności (znaki oki) skręciłem i maszyna hula.

JUBY
    Gość

Domyślnie

Znaczy się nie spotkałem się z paskiem od 16V bez znaków. Ale może jakieś tanie wykonanie.

Kupiłem pasek contitecha oraz bosha w intercarsie i żaden nie posiadał znaków

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał JUBY Zobacz post
    Kupiłem pasek contitecha oraz bosha w intercarsie i żaden nie posiadał znaków
    Być może. Ja po prostu się nie spotkałem. Chociaż i Contitecha miałem w rękach i znaki były. Może kwestia kto dla nich pasek wykonuje ?
    Ale dziwne, bo gdy nie ma znaków na obudowie, to powinny być znaki na pasku.