A czy może być klin w pływającym kole???
A czy może być klin w pływającym kole???
jak ustawisz wał na gmp, i wałek wydechowy w na bolec, luzujesz kolo zebate na walku wydechowym i zakladasz pasek, naciagasz i dokrecasz kolo , kolo luzuje sie aby dokomac korekty ewentualnych rozbierznosci w ustawieniu czasu otwarcia zaworów spowodowanych roznicami w produkcji paska.
pewnosc i rutyna gubi mechaników na calym swiecie, uczymy sie całe zycie...
pzd.
Tak. Klin o zwiększonym luzie. Ale tu luz jest 0,5 - 1 mm. O pół zęba nie przestawisz.
- - - Updated - - -
Koło luzuje się po to aby zmniejszyć naprężenia na pasku między dwoma elementami (koła), a nie czasy otwarcia zaworów
Swoją drogą, to ja jeszcze się nie spotkałem aby w 16V powstawały jakieś naprężenia na pasku między wałem i kołem. Pasek zawsze pasuje idealnie.
Tak, rutyna gubiAle to miło czegoś się dowiedzieć. Inaczej dyskusje są próżne
![]()
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 03-08-2012 o 22:02
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
jak masz zablokowane kolo wału i walka rozrzadu to po zalozeniu paska a przed naciagnieciem zdarza sie ze pasek "nie pasuje" idealnie na zeby, lub jest za luzny, po popuszczeniu sruby mozna ten luz zniwelowac.
jesli walek rozrzadu w stosunku do wału jest przesuniety chocby o 2-3mm musza sie zmienic czasy otwarcia, nie ma innej mozliwosci, jesli nie robisz tej korekty Twoja sprawa.
pzd.
Spotkałeś się kiedyś aby pasek nie wchodził ? Zawsze układa się jak leginsy na lasce
Cytat z Twojego podpisu - "gówno prawda" - luzuje się w celu niwelowania naprężenia paska. Normalnie napinanie za pomocą napinacza wystąpiło by nie na całej długości, tylko na części tej gdzie występuje napinacz paska. Odcinek między kołem zębatym górnym, a kołem klinowym na wale korbowym byłby w stałym, niewyregulowanym napięciu. Po prostu naprężenie na dwóch odcinkach mogłoby się różnić. O to chodzi. I dla tego producent to zaleca i mac!ek ma rację, że wypada to zrobić (zużycie paska ? elementów rozrządu ?). I dla tego klin ma niewielki dopuszczalny, fabryczny luz.
Wymień sobie pasek bez tej procedury. Jeśli jest źle, to powinny się zmienić korekty wtrysków. A się nie zmienią. Gwarantuję Ci, że będzie to samo co z luzowaniem.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Pewno, że nie ma znaczenia, jest to luz uwarunkowany fabrycznie na klinie raptem 0,5, a góra 1 milimetr. Przyjmij, że koło ma r=100mm, pasek jest mega naciągnięty i wykorzystujemy pełne przesunięcie l= 1mm to oblicz sobie kąt. α = 0,01 stopnia. I to by było na tyle nawet jeśli przyjmiemy twoje 3mm i nawet jak koło byłoby mniejsze o połowę. Zrób sobie jeszcze doświadczenie organoleptyczne i wciśnij pasek po stronie napinacza tak oby na koło pompy wysokiego obróciło się o 1mm. Wtedy będziesz miał pogląd o czym piszesz, jak duża jest to wartość naprężenia i jak duże jest ugięcie przy tym 1mm oraz co się stanie na wskaźniku napinacza. Może to da ci jakiś pogląd.
ja przy wymianie paska co prawda w 159 ale tez JTD 1.9 16v nie luzowałem koła wałka na pasku miałem znaki. Przed demontażem ustawiłem wał na znaku po czym ściągnąłem pasek wymieniłem co miałem wymienić i założyłem nowy. Znaki sie idealnie pokrywały naprężyłem pasek ( dałem ciut więcej na napinaczu wiadomo będzie się z początku pasek układał) zrobiłem ze 2 obroty wałem sprawdziłem jeszcze raz dla pewności (znaki oki) skręciłem i maszyna hula.