Witam, chciałbym troszkę odgrzebać temat. Już na starcie zaznaczam, że jestem totalnym laikiem, mechanik ze mnie żadenOtóż mam podobną sytuację do opisywanych wcześniej. Dwa dni temu zapaliła mi się kontrolka świecy żarowej i auto zaczęło dziwnie zachowywać się na zimnym silniku. Obroty skaczą lekko, silnik pracuje nierówno i zauważyłem, że wydobył się z rury wydechowej biały dymek. Objawy znikają wraz ze wzrostem temperatury silnika i później już jest wszystko ok, chociaż wydaje mi się, że zauważyłem również lekki spadek mocy, chociaż nie wiem czy to fakt czy tylko złudzenie...W poniedziałek jadę na wymianę świecy i może czegoś więcej się dowiem. Na razie dla wewnętrznego spokoju mam do Was 2 pytania:
1. Czy może mieć to bezpośredni związek ze świecami żarowymi, czy już powinienem myśleć o czymś poważniejszym?
2. W sobotę mam zaplanowany wyjazd (łącznie ok. 460 km w tę i z powrotem), czy powinienem z niego zrezygnować, czy raczej powinno być ok?
Mój samochód to:
Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 16V 150 KM, niedawno był wymieniany silnik na jednostkę z 2006 roku, niestety nie wiem, który miesiąc...
Pozdrawiam![]()