Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 113

Temat: czy warto kupić alfę 156 2.5 i zagazować ?

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Cytat Napisał minciu Zobacz post
    http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-spr...548056421.html Zaniż bardziej, 1850zl + wymiana

http://allegro.pl/sprzeglo-alfa-rome...565889082.html Twoje Valeo 730, z wymianą wyjdzie 1000zl

Jeździlem V-ką 3.0 w lagunie o czym już pisałem ale chyba to przeoczyłeś? Cewki, świece też źle wpisałem ceny? Albo graty do LPG?? Nie obrażaj innych jak sam piszesz bzdury.
    LOL przeciez to Ty napisales ze nie wiadomo ile to kosztuja czesci do V6 i zakladajac sprzeglo z wymiana 1000zl a Twojego diesla ponad 2k zl... wiec nie obracaj kota ogonem czytaj uwaznie co pisalem... o cenach reszty nic nie wspominalem ale o tym ze nie siadaja one tak jak to opisales ;] i nie porownuj v6 laguny do v6 busso bo temat jest o tym 2 a znam bardzo dobrze oba silniki i w ktorym momencie napisalem bzdury? ;D znam kazda srubke w tym silniku i nie musze Ci tego udowadniac.
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

To może na zgodę rozdamy wszystkim noże??

Użytkownik Alfa i Omega Avatar minciu
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    156 2.4JTD 2002r 150KM CF3

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin 89 Zobacz post
    Wystarczyłoby Ci się przejechać starą 5 e60 535d moj bardzo dobry znajomy ma taka po chipie na seryjnych gratach 340km 670nm. Jechaliśmy do Poznania (mieszkam pod warszawa) dal mi się przejechać od Strykowa do Konina to sie po prostu balem jechać;p zamkniecie szafy to po prostu chwila tak jak u mnie 180 to u niego 260 a potem leci na szybie licznik do 307 tak nie pomyliłem się tyle jechaliśmy tylko oczywiście on za kierownica i uprzedzam pytania ze opony były odpowiednie do takiej jazdy ja zamknąłem szafę i odpuściłem. To był wypad jakieś 2 tygodnie po modyfikacji w celu sprawdzenia
    Ale i tak klekotał - ODPADA ......

- - - Updated - - -

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    LOL przeciez to Ty napisales ze nie wiadomo ile to kosztuja czesci do V6 i zakladajac sprzeglo z wymiana 1000zl a Twojego diesla ponad 2k zl... wiec nie obracaj kota ogonem czytaj uwaznie co pisalem... o cenach reszty nic nie wspominalem ale o tym ze nie siadaja one tak jak to opisales ;] i nie porownuj v6 laguny do v6 busso bo temat jest o tym 2 a znam bardzo dobrze oba silniki i w ktorym momencie napisalem bzdury? ;D znam kazda srubke w tym silniku i nie musze Ci tego udowadniac.
    Cenę sprzegła do V6 zaniżyłeś o 150zl, a do diesla zawyżyłeś Poza tym dwumas nie musisz wymieniać w komplecie z tarczą A silnik V6 z laguny to skąd znasz? Znasz cenę gratów do tamtego V6? V-ka Alfy przy Lagunie 3.0 i tak tanio wychodzi :-)

Ja pisałem o cenach do Vki cytując koszta eksploatacji 2.4JTD, bo to właśnie fanatycy V6 mocno naciągają koszta przy V6 Tak jakby były zbliżone do R4, a tak nie jest, bo jest im bliżej do Diesli jak do typowych silników R4 spotykanych na co dzień.
    DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora

Chetnie Pomoge w zakresie:
    AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
    MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
    STAG KME - instalacje LPG

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

kolego a kto powiedzial ze kupuje czesci na allegro? heheh no w dieslu po chipie rzeczywiscie dwumasu nie musisz zmieniac przy wymianie sprzegla ;] silnik z laguny znam bo znajomy sie taka wozi...

seryjne v6 vs seryjne jtd, podziekuje zostaje przy vce.

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Ja kupiłem ładną 156 2.4JTD 150KM z przebiegiem 120tys za 10tys zl po liftingu wnętrza... dla mnie za te pieniądze nie znajdzie się ładnej V6 + gaz I taką propozycję składałem 2.4JTD 10V 140-150CV.. Jeździ OK, po czipie jestem pewien że dałaby radę zapewnić równie sprawne przemieszczanie jak Alfa V6 + LPG.

ps. spalanie V6 na poziomie 10-11l lpg to tylko na trasie, bez gór i nadmiernej ilości wiosek Powiedz lepiej jak wypada spalanie zimą w mieście na krótkich odcinkach?? u mnie zeszłej zimy było około 10l LPG + 10l PB / 100km.... ile to daje 70-80zl? Nawet nie chce mi się liczyć ani teraz, ani zeszłej zimy jak stacja paliw ogołacała mi portfel...
    Nie wiem ile pali zimą bo wtedy jeżdżę na PB przeważnie- jak jest poniżej -17 to gaz wyłączony, ale tak to się zwiększa do 2,5 litra w moim przypadku zimą na rozpałkę, ale podstawa to to że ja nie jeżdżę przeważnie na krótkich odcinkach zazwyczaj 12+, a najczęściej 40+, a te 11,2 to jest normalna jazda z dwoma większymi miastami i kilkoma wiochami tylko że prawie przepisowa.

Cytat Napisał majster Zobacz post

Młody moją opinie znasz. Dobry 2.4jtd ma duży potencjał na 200+ i dobry niuton na wciąganie fałek z lpg. Zastanów sie tez ile razy w roku będziesz osiagał prędkosz 180-220kmh/h.
    Byś się zdziwił ile razy, mam w okolicy niezłe proste z dobra nawierzchnią, z tym że się tak nie lata, ale możliwość zawsze jest, dla zdrowotności raz na miesiąc przeganiam ją 180+, ale to bez żadnego ciśnięcia, po prostu jak masz 100 na 6 biegu z jednej strony i wciśniesz gaz to na końcu jest ponad 230, przed dwoma miesiącami miałem gości z twoich stron i powiedzieli że tu sami szaleńcy mieszkają.
    Poza tym, te modzenie fabryki to bez obrazy, ale ciśnięcie z silnika 50% mocy, albo i więcej niż z fabryki wyszło to mi się wydaje lekko przesadzone- chyba LPG jest zdrowsze dla silnika niż takie modzenie

Cytat Napisał Marcin 89 Zobacz post
    Z całym szacunkiem ale Twoja wypowiedz świadczy o znikomej wiedzy motoryzacyjnej w szczególności ostatnie zdanie. Widocznie nie miałeś okazji jechać szybkim dieslem i szybka benzyna. A co Twoich prywatnych testów to jtd musialo byc starasznie kipieskie albo taki kierowca bombowca który się tylko chwalił.
    To proszę o powiększenie mojej wiedzy motoryzacyjnej
    I miałem okazję jechać szybkim Dieslem i jest tak jak piszę, na dole ciągnie, ale im wyżej na obrotach i prędkość się zwiększa tym słabiej, w porównaniu 1.9 Tdi i 1.8T to widać
    Ba nowe A6 2.0 TDi 170 KM jeździłem już kilka razy i idzie ładnie, ale nadchodzi moment gdzie silnik ma maksymalna moc i na 6 biegu nie ma mowy żeby nawet trochę poszła dalej, maksymalną uzyskuje i jeszcze jest zapas, ale wała prawie nie drgnie dalej na obrotach,w Volvo tak samo 200 koni przy 3900, idzie do 4200 i nic więcej

ps. wspomniane wczesniej MagicJet mają nikłe szanse na przejechanie 100tys km bez szkody dla silnika. 20-30tys OK
    W październiku rozrząd i sprawdzenie sprężania itd. powinno się pokazać czy wszystko gra, potem wtryski idą na przeczyszczenie (będą miały akurat te 30 tysi), jaka to niby szkoda miała by być??????
    Ostatnio edytowane przez kylo1986 ; 05-09-2012 o 20:51

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał kylo1986 Zobacz post
    Poza tym, te modzenie fabryki to bez obrazy, ale ciśnięcie z silnika 50% mocy, albo i więcej niż z fabryki wyszło to mi się wydaje lekko przesadzone- chyba LPG jest zdrowsze dla silnika niż takie modzenie
    Gdzie tam widzisz 50% wiecej? Jakoś dużo ludzi ma dobrze zrobione jtd i raczej nikomu silnik jeszcze nie wypluł bebechów, a przebiegi mają nie raz znaczne.
    Niestety przy v6 nic zbytnio nie ugrasz.

- - - Updated - - -

seryjne v6 vs seryjne jtd, podziekuje zostaje przy vce.
    zapomniałes dodac "z gazem"

Mieszka w
    Podlasie
    Auto

Domyślnie

Zedytowałem trochę zobacz
    Je żyje w krainie TDi i dodanie 50 koni kosztuje od 300 zyli i chodzi to coraz gorzej z czasem, a mam takie perełki że koleś z 1.9 wycisnął 265 koni, z tym że ten samochód robi 3 tysiące na rok to nie ma kiedy zużycia zobaczyć
    Z V6 nie jest tak źle z dodawaniem koniuchów

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

heheh no w dieslu po chipie rzeczywiscie dwumasu nie musisz zmieniac przy wymianie sprzegla ;]
    wiedze to Ty może masz, ale jak pisałes o v6 bo o jtd to cienko... oj cienko... dwumas leci jak program robi nowicjusz, lub własciciel liczacy sie tylko z kucami - "o bo panie mam 50 kucy wiecej", bardziej liczy sie rozkład mocy/momentu na obrotach, lecz mistrzowie krótkiej prostej wybierają opcje nr.1.

Mieszka w
    Podlasie
    Auto

Domyślnie

Tu masz racje koniuchy rządzą w ogólnym przekonaniu, ale to moment ciągnie, na trasie v6 musi się napocić z dieslem, w końcu jest 190 koni, ale tylko 222 niutony, ja może za rok z tą drugą wartością coś zdziałam

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    wiedze to Ty może masz, ale jak pisałes o v6 bo o jtd to cienko... oj cienko... dwumas leci jak program robi nowicjusz, lub własciciel liczacy sie tylko z kucami - "o bo panie mam 50 kucy wiecej", bardziej liczy sie rozkład mocy/momentu na obrotach, lecz mistrzowie krótkiej prostej wybierają opcje nr.1.
    racja, nie bawie sie traktorami ;]