Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 99

Temat: Kompleksowe przygotowanie alfy do zimy

RUDA
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo
    E tam zaraz wielce. Jak ktoś nie ma czucia w samochodze to rzeczywiście lepiej żeby zakładał zimówki. Ja na zimówkach jeździłem nie swoim samochodem i rzeczywiście fajnie się jedzie ale po śniegu. A na letnich od razu czuje kiedy ze śniegu zjeżdżam na lód. No i po za tym w lecie łatwiej sie jeździ po takiej eskapadzie. Poza tym świdomośc jazdy na letnich w zime wymaga 5cio krotnego myślenia nad następnym manewrem.
    I naprawdę nauczysz się płynności w jeździe. Po za tym jak Wrocław troche zasypało to sprawniej jeździłem niż co poniektórzy co się szczycili zimówkami.

A teraz to nie jest problem- we Wrocławiu słońce, czasem deszcz, a dziś sucho bez śniegu.
    Ciesz sie ze w Polsce jeszcze nie sadzaja ani nie karza za brak zimowek - jest juz taki projekt - serio...
    I nie mow mi jakie sie ma ruchy - nie krzycz na mnie tylko auto prowadze nieprzerwanie 22 lata - kiedys nie bylo zimowek i szczescie ze cokolwiek bylo. Mam wyrobione zdanie na ten temat i niezbedne doswiadczenie - bezpieczenstwo, nie tylko moje ale i innych uzytkownikow to priorytet, ktorym i Ty powinies sie kierowac ,a nie uczyc plynnosci przypadkowcyh manewrow. Az nie wierze, ze to napisales :shock:

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał RUDA
    Ciesz sie ze w Polsce jeszcze nie sadzaja ani nie karza za brak zimowek - jest juz taki projekt - serio...
    To niech wprowadzają, to się założy, bo i tak zimówki mam w piwnicy tylko nie ma kiedy ich założyc, a biorąc pod uwagę tę wrocławską "zimę" i to, że radze sobie z jazdą na letnich to póki co nie mam parcia.

Cytat Napisał RUDA
    I nie mow mi jakie sie ma ruchy - nie krzycz na mnie tylko auto prowadze nieprzerwanie 22 lata - kiedys nie bylo zimowek i szczescie ze cokolwiek bylo. Mam wyrobione zdanie na ten temat i niezbedne doswiadczenie - bezpieczenstwo, nie tylko moje ale i innych uzytkownikow to priorytet, ktorym i Ty powinies sie kierowac ,a nie uczyc plynnosci przypadkowcyh manewrow. Az nie wierze, ze to napisales :shock:
    Hmmm. Najlepszym nauczycielem jest codzienna praktyka. JAkoś jeszcze nikt z mojego powodu nie ucierpiał. A dzięki naukom tych przypadkowych manewrów to i w lecie kilka razy uratowałem skórę nie tylko sobie, w zimę na letnich poprostu sobie radzę z samochodem, jakbym sobie nie radził to już od października miałbym inne opony. Jak nadmieniłem wyżej.

A tak swoją drogą- pytam się właścicieli 166 i 164- zamarzł wam kiedykolwiek akumulator?
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Co do opon, jak widzę - zdania są podzielone. Jednak jestem przeciwny wprowadzaniu obowiązku jazdy podczas kalendarzowej zimy tylko i wyłącznie na oponach zimowych. Nie jestem również zwolennikiem jazdy po zaśnieżonych drogach na letnich oponach. Jeśli ktoś nie jeździ dużo i nie porusza się po zaśnieżonych górskich stokach z powodzeniem wystarczą mu opony całoroczne, które w testach wypadły lepiej niż niejedne opony zimowe.

http://www.auto-motor-i-sport.pl/tes...owych-869.html

Dlatego z uśmiechem na twarzy słucham bajeczek koncernów oponiarskich, że jeśli temperatura spadnie poniżej +7 st. należy wymienić opony na zimowe. Teraz pytanie kiedy ta temperatura ma spaść poniżej tych +7 st. - w nocy, czy w dzień a może ma to być średnia całodobowa? Prawda jest taka, że powyżej tej temperatury z uwagi na twardość mieszanki opony zimowe będą się nienaturalnie szybko zużywać, zaś na suchym asfalcie (nawet w minusowych temperaturach) na oponach letnich wyhamuje się szybciej niż na zimowych.

Reasumując - żadne opony nie zastąpią zdrowego rozsądku, doświadczenia i wyczucia na drodze. Nie chcę, aby ktoś pomyślał, że jestem przeciwnikiem opon zimowych. Jeśli ktoś jeździ dużo przez cały rok, jak najbardziej mu się przydadzą, jednak zastanawiałbym się czy ich zakup jest ekonomicznie uzasadniony przy naszych zimach i przebiegach ok. 8.000 km rocznie poruszając się głównie po drogach odśnieżanych na bieżąco :|
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał as
    Reasumując - żadne opony nie zastąpią zdrowego rozsądku, doświadczenia i wyczucia na drodze. Nie chcę, aby ktoś pomyślał, że jestem przeciwnikiem opon zimowych. Jeśli ktoś jeździ dużo przez cały rok, jak najbardziej mu się przydadzą, jednak zastanawiałbym się czy ich zakup jest ekonomicznie uzasadniony przy naszych zimach i przebiegach ok. 8.000 km rocznie poruszając się głównie po drogach odśnieżanych na bieżąco :|
    Krótko zwięźle i na temat. Bardzo dobra konkluzja.

Można Cię tam więcej cytowac, ale właśnie dlatego nie mam parcia na zmianę opon mimo, że zimówki leżą u mnie w piwnicy. We Wrocławiu w dzień jest często powyżej +7, a dzis pada deszcz, a jak spadnie śnieg to jedyna różnica jest taka, że na letnich trzeba bardziej uważac i byc skupionym na tym co się robi, a jak śnieg we Wrocławiu rok temu w zimie był tylko 3 dni to sami rozumiecie.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Cytat Napisał as
    Jeśli ktoś nie jeździ dużo i nie porusza się po zaśnieżonych górskich stokach z powodzeniem wystarczą mu opony całoroczne
    Dokładnie! W dużych miastach, gdzie śniegu nie ma w ciągu roku zbyt dużo, opony uniwersalne są optymalne, tym bardziej, gdy jest to 2 czy 3 samochód w rodzinie. Jeśli wprowadzą ustawę nakazującą przymusowe stosowanie opon zimowych, ciekaw jestem jak ustosunkują się do opon całorocznych?

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał twardy
    Dokładnie! W dużych miastach, gdzie śniegu nie ma w ciągu roku zbyt dużo, opony uniwersalne są optymalne, tym bardziej, gdy jest to 2 czy 3 samochód w rodzinie. Jeśli wprowadzą ustawę nakazującą przymusowe stosowanie opon zimowych, ciekaw jestem jak ustosunkują się do opon całorocznych?
    Uważam, że w naszym klimacie byłoby szaleństwem zmuszanie wszystkich kierowców do tego, żeby jeździli na oponach zimowych podczas kalendarzowej zimy, jednak jeśli koncerny oponiarskie kupią sobie ustawę to kto wie, jak będzie

Dobre pytanie co do tego, jak się ustosunkują do opon całorocznych? Niektóre z opon całorocznych w porównaniu do opon zimowych wyszły w testach obronną ręką osiągając wyniki lepsze od części opon zimowych. Czym tak na prawdę wizualnie różnią się opony zimowe od opon całorocznych (po czym policja odróżniałaby) - bo na pewno nie oznaczeniem M+S, może lamelami?

Jeśli ta ustawa przejdzie będzie to oznaczało, że zimą będzie można jeździć na starym kapciu (byleby było 4 mm bieżnika, był napis M+S i lamele, bo niczego innego na drodze nie sprawdzą) i nie ważne, że opona będzie miała 10 lat (no chyba, że podczas kontroli drogowej będą szukać jeszcze daty produkcji w co wątpię) i mieszankę gumową, która czasy świetności dawno już za sobą

RUDA
    Gość

Domyślnie

Jak sie ma poslow w kieszeni to wszytko przepchna, to nie lokalne markety ale potentaci - a co nie stac ich? Niestety ja na luksus nieposiadania zimowek nie moge sobie pozwolic - nie bede szuflowac 200 m pod gorke co by sasiad mial odsniezone :twisted:

Użytkownik Ogier Avatar janusz58
    Mieszka w
    Wroclaw.
    Auto
    A.R 156 1,9 JTD.r.2002.

Domyślnie

Jezdze codziennie po wroclawiu i w jego okolicach , temperatury i warunki nie sa zimowe,mozna jezdzic na letnich ,ale wyjazdy poza granice polski zmuszaja do jazdy na zimowkach.

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał janusz58
    Jezdze codziennie po wroclawiu i w jego okolicach , temperatury i warunki nie sa zimowe,mozna jezdzic na letnich ,ale wyjazdy poza granice polski zmuszaja do jazdy na zimowkach.
    Racja Kolego - wprawdzie nie jeżdżę po Wrocławiu jednak widzę, jak jest w Łodzi zimową porą. Nie wiem czy macie podobne spostrzeżenia, jednak zauważyłem, że nawet spora grupa taryfiarzy nie śmiga na zimowych oponach ;//

Co do innych krajów i obowiązku jazdy zimą na oponach zimowych, jak będziemy zarabiać tyle co oni możemy porozmawiać! Tak nawiasem mówiąc mam dość tych chorych ustaw zmuszających obywateli to tego co grupa przypadkowych ludzi (nie mających niejednokrotnie zielonego pojęcia) "uchwali" sobie w sejmie. Jako obywatel mam obowiązek stosowania się do tego - a jakie obowiązki wobec mnie ma nasze kochane państwo?! Żadnych - jeżdżę po dziurawych drogach, które niszczą zawieszenie oraz ogumienie mojego samochodu, zalewam kiepskiej jakości paliwo płacąc za nie często drożej niż w innych krajach UE

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Ja dziś odebrałem Alfę z konserwacji. Znów pachnie "nowoscią" :mrgreen: . Jedyne co mnie zmartwiło to perforacja blachy na nadkolach (blacha która oddziela plastikowe nadkole od silnika) były dziury. A tak poza tym to Alfa gotowa na zimę.
    Dla wszystkich użytkowników 145/6 sprawdźcie sobie te blachy, tak dla własnego spokoju.