Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy 12345678
Pokaż wyniki od 71 do 74 z 74

Temat: H.i.d. ?

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

System na pewno pracuje płynnie, ponieważ czujnik reaguje na każdą zmianę obciążenia poprzez połączenie z elementami zawieszenia, przenosząc zmiany wychylenia na silniczki lamp.
    Jeśli ktoś nie wierzy, proszę odpalić samochód, włączyć lampy, a następnie odpiąć np. cięgno przy tylnym czujniku i poruszać nim - lampy automatycznie będą się podnosić i opuszczać w zależności od wychylenia. Jeśli ktoś nie chce kombinować przy tym, niech stanie w nocy przed ścianą, włączy światełka i każe usiąść w bagażniku dwóm osobom, a sam niech obserwuje jak światełka się poziomują. Jeśli będą stały w miejscu to oznacza, że czujniki padły, bądź cięgna się urwały, co jest częstym przypadkiem.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Poziomowanie pracuje TYLKO na postoju. Poziomowanie nie jest w stanie odpowiednio szybko reagować na zmiany w zawieszeniu. To jest technicznie niewykonalne, to nie amerykański czołg. Żeby poziomowanie działało w trybie ciągłym musiałoby być sterowane żyroskopowo.

Może coś się pozmieniało przez dwa lata, ale kiedy zgłębiałem temat to w żadnym aucie nie działało w trybie ciągłym podczas jazdy. Działa, owszem, ale na postoju.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał dcfan Zobacz post
    Poziomowanie pracuje TYLKO na postoju. Poziomowanie nie jest w stanie odpowiednio szybko reagować na zmiany w zawieszeniu. To jest technicznie niewykonalne, to nie amerykański czołg. Żeby poziomowanie działało w trybie ciągłym musiałoby być sterowane żyroskopowo.

Może coś się pozmieniało przez dwa lata, ale kiedy zgłębiałem temat to w żadnym aucie nie działało w trybie ciągłym podczas jazdy. Działa, owszem, ale na postoju.
    Ok, nie do końca się zrozumieliśmy i minęliśmy się w definicji działania ciągłego. Owszem w trakcie jazdy nie jest w stanie wyłapywać wszelkich zmian, ale również nie jest prawdą Twoje twierdzenie o tym, że poziomowanie następuje tylko w momencie włączenia się lamp.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Puławy
    Auto
    AR 156 V6 TI 2004 ( dolot GTA )

Domyślnie

Cytat Napisał dcfan Zobacz post

lepiej nie wypowiadać takich bredni bo jeszcze ktoś poda dalej i będą się z nas śmiac że w alfach to samopoziomowanie tylko na postoju. Nie tylko w naszych autach posiadając oryginalne xenony i samopoziomowanie, system działa cały czas wraz z ruchem wahaczy( lewego przedniego i tylnego w AR 156 ) Ten pierwszy ruch zaraz po włączeniu to tylko taki fajny bajer i niejako inicjacja do pracy układu. Oczywiście że światła nie nadążają za każdym skokiem zawieszenia ale to naprawdę działa. Mam już drugą 156 wyposażoną w ori xenony i jestem bardzo zadowolony.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia