a w miescie da rade to jakos wypalic ?
a w miescie da rade to jakos wypalic ?
Ales przykatował silnik - 10 minut na obrotach maksymalnej mocy!!! nawet nie chce myślec o ile skróciłes jego żywot...Nie mówiąc juz o rozcieńczeniu oleju i zużyciu paliwa...
U mnie wypalanie w 90 procentach zaczyna sie w trasie i nigdy nie robie z tego powody jakis specjalnych mecyi. Jade normalnie na 6 biegu około 120 km/h i cały proces trwa około 10 minut bez zadnych problemów...
boze co ja zrobilem![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Fajnie by bylo gdybym mogl sobie jakos programowo zobaczyc co ile na oko sie wypala dpf. bo tak wedlug moich obliczen to jest co ok 800km ~~
tak mi sie wydaje
Nie ma problemu. Najprościej kupić ELM327 BT i darmowa aplikacja na smartfona np. Alfaobddemo. Będziesz wiedział kiedy się wypala, jak długo, jaki jest procent zapchania i wiele więcej.
Z ciekawostek u mnie wypalanie może się rozpocząć w sprzyjających warunkach już po osiągnięciu 70% zapchania. Po przekroczeniu 90% sterownik już nie sprawdza tak rygorystycznie wszystkich warunków i inicjuje wypalanie nawet w mieście![]()
Czytam ten temat, bo ostatnio wyskoczył mi check engine / p20002 związany z zapchanym DPFem, wyskakiwał po skasowaniu zaraz po 1-2 km, więc puściłem wypalanie - ale zainteresował mnie ten post - bo zaobserwowałem niepokojące zachowanie (myślałem, że auto zaraz zacznie się jarać). Otóż pojechałem na odludzie i za pomocą MESa puściłem wymuszone wypalanie. Przy >50% procesu zauważyłem sporo białego dymu, jak z ogniska, coś jak tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=D2QdpiA7VX8
Proces przerwałem na 58% wciskając sprzęgło i hamulec, dymu było coraz więcej i zacząłem się bać o auto, że mi się sfajczy. Czy coś takiego jest normalne na postoju, czy na 100% jest dziura w układzie wydechowym?
Raczej będę starał się wypalać na trasie, bo jednak szkoda byłoby auto stracić w tak głupi sposób...
Ostatnio edytowane przez adam.st ; 09-08-2019 o 12:12
nie no ja nigdy nie byłem za wymuszonym wypalaniu.. az chce sie plakac jak to sie slyszy ;(
Rzućcie sobie okiem - wprawdzie nie Alfa, ale gość dość konkretnie pokazuje jak to robić prawidłowo:
https://youtube.com/watch?v=_kLJfYsmU2w