Strona 82 z 84 PierwszyPierwszy ... 3272737475767778798081828384 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 836

Temat: Kupiłem 159 1.9 JTS - zapraszam do wymiany uwag i doświadczeń

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

"...Jest to pierwszy uszlachetniacz tego rodzaju, który umożliwia stałe dostarczanie polieteroaminy (PEA) podczas każdego tankowania aby przeciwdziałać gromadzeniu depozytów w silnikach z punktowym jak i bezpośrednim wtryskiem paliwa. Szczególnie silniki z bezpośrednim wtryskiem paliwa są podatne na powstawanie nagaru na zaworach wlotowych, który jest trudny do usunięcia. Stałe dostarczanie odpowiedniej dawki PEA pomaga zapobiegać nagromadzeniu depozytów w tych miejscach obniżając potrzebę inwazyjnego czyszczenia w serwisie..."
    Wodorowanie ok, jak kupujesz juz zajechany/zaniedbany egzemplarz.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał d3th Zobacz post
    A płukanki wlewane bezpośrednio do oleju, np. Motul? Podobno coś to daje, tylko czy nie ma czasem ryzyka rozszczelnienia, tak jak czasami przy przejściu z minerala na syntetyk?
    Z plukanek polecam:
    Archoila 2820 (15 min)
    Archoila 2300 (na caly okres od wymiany do wymiany - wlasnie pojawic sie ma nowy produkt)
    Archoil 9100 ( modyfikator tarcia )

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał prymek Zobacz post
    Bzdura totalna. To jedyny sposób na czyszczenie zaworów dolotowych w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa.

Skoro już o tym dyskutujemy. Napisz mi proszę, jak dodatek do paliwa oraz substancje w nim zawarte będą czyścić zawory dolotowe w JTS-ie.

- - - Updated - - -

Bzdura totalna. To jedyny sposób na czyszczenie zaworów dolotowych w silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa.

Skoro już o tym dyskutujemy. Napisz mi proszę, jak dodatek do paliwa oraz substancje w nim zawarte będą czyścić zawory dolotowe w JTS-ie.

- - - Updated - - -

Mam problem z edycją posta. Co do czyszczenia wodorem, miałem na myśli jedyny skuteczny sposób bez demontażu głowicy.

- - - Updated - - -

Mam problem z edycją posta. Co do czyszczenia wodorem, miałem na myśli jedyny skuteczny sposób bez demontażu głowicy.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

a kolega ma problem z czyt ze zrozumieniem
    ze nie rozroznia slow "przeciwdziala" od "usuwa" ?
    chociaz zastosowalem te srodki w dieslu (rowniez multicleanera z Xado) z wyjaca turbina i wpierw przestawala jakby dzialac (auto wchodzilo w tryb awaryjny - bo trzeba bylo wyl go w czasie jazdy i wlqczyc zeby spowrotem wrocila moc - prawdopodobnie egr sie przytykal ) zeby po jakims czasie efekt zniknal wraz z efektem wycia turba - przypdek? smiem watpic

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

a kolega ma problem z czyt ze zrozumieniem
    ze nie rozroznia slow "przeciwdziala" od "usuwa" ?
    chociaz zastosowalem te srodki w dieslu (rowniez multicleanera z Xado) z wyjaca turbina i wpierw przestawala jakby dzialac (auto wchodzilo w tryb awaryjny - bo trzeba bylo wyl go w czasie jazdy i wlqczyc zeby spowrotem wrocila moc - prawdopodobnie egr sie przytykal ) zeby po jakims czasie efekt zniknal wraz z efektem wycia turba - przypdek? smiem watpic
    Więc napisz mi w jaki sposób środek dodany do paliwa przeciwdziała odkładaniu się nagaru na zaworach dolotowych w JTS. Czy jakimkolwiek innym silniku z bezpośrednim wtryskiem paliwa.
    Ponieważ mam uzasadnione wrażenie, że nie wiesz o czym piszesz.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

W jaki sposob dziala m.in polieteroamina to mysle ze mozna sobie wygooglowac :

http://www.techronworks.pl/o-nas

zapytac naukowcow
    http://www.archiwum.inig.pl/INST/naf...2013-09-07.pdf

Natomiast jesli uwazasz ze we wszytskich innych silnikach w ktorych dziala (poparte praktyka chociazby na jednym z moich aut 1.5 dci akurat) nawet tych lpg (byl taki srodek ale wycofali - jeszcze go posiadam i uzywam), dziwnych konstrukcjach typu wankel, boxer zadziala ale w bezposrednim wtrysku juz nie - to ja oczekuje - WHY NOT ?

pzdr
    p.s. wychodze z zalozenia: olej srednia polka a dodatki w odp ilosci i koncentracji sam dozuje, zamiast mega drogi olej, ktory rzekomo je ma (pewnie ma ale wg mnie znikomej ilosci jak w kazdej innej dziedzinie zycia- marketing) - a tu dodajac oddzielnie dodatek do swiezo zalanego oleju (zreszta nie tylko) widze i czuje roznice czy to w mocy , spalaniu czy w odpalaniu na zimnym, czy wogole w pracy silnika.
    Ostatnio edytowane przez prymek ; 14-11-2017 o 13:53

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

W jaki sposob dziala m.in polieteroamina to mysle ze mozna sobie wygooglowac :

http://www.techronworks.pl/o-nas

zapytac naukowcow
    http://www.archiwum.inig.pl/INST/naf...2013-09-07.pdf

Natomiast jesli uwazasz ze we wszytskich innych silnikach w ktorych dziala (poparte praktyka chociazby na jednym z moich aut 1.5 dci akurat) nawet tych lpg (byl taki srodek ale wycofali - jeszcze go posiadam i uzywam), dziwnych konstrukcjach typu wankel, boxer zadziala ale w bezposrednim wtrysku juz nie - to ja oczekuje - WHY NOT ?

pzdr
    p.s. wychodze z zalozenia: olej srednia polka a dodatki w odp ilosci i koncentracji sam dozuje, zamiast mega drogi olej, ktory rzekomo je ma (pewnie ma ale wg mnie znikomej ilosci jak w kazdej innej dziedzinie zycia- marketing) - a tu dodajac oddzielnie dodatek do swiezo zalanego oleju (zreszta nie tylko) widze i czuje roznice czy to w mocy , spalaniu czy w odpalaniu na zimnym, czy wogole w pracy silnika.
    Skopiowałeś opis dodatku do paliwa, który przedziwdziała powstawaniu nagaru na zaworach dolotowych. To jest możliwe tylko i wyłącznie w silniku z wtryskiem pośrednim, gdzie paliwo wtryskiwane jest do silnika w kolektorze dolotowym, po drodze miesza się z powietrzem i obmywa zawory. Dlatego w takim silniku zazwyczaj zawory są czyste.
    Wtrysk bezpośredni polega na tym, że rozpylacz wtryskiwacza znajduje się bezpośrednio w komorze spalania. Zatem dodatek PEA w paliwie nie ma wpływu na powstawanie nagaru na zaworach dolotowych. Jedyny wpływ na to ma odma silnika wpuszczona w dolot, ponieważ nagar powstaje wskutek osadzania się par oleju na gorącym zaworze.

Mam nadzieję, że teraz to jest jasne.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

Nie jestem mechanikiem wiec ciezko mi cokolwiek zarzucic Tw wypowiedzi, ale skoro podwazyles oficjalna informacje producenta preparatu - wiec pozwolisz, że przekaże mu Tw opinię i zobaczymy co on na to ?

Skoro piszesz ze to nagar wywodzacy sie z oleju, to ten dodatek estrowo-nanoboranowy jest wlasnie do oleju, ktory tworzy beztarciowa powloke zapobiegajaca przywieraniu takiego osadu ( oczywiscie wg producenta):

http://allegro.pl/archoil-ar9100-mod...817587433.html

pzdr
    p.s. niestety jak to w zyciu - nie ma zlotych srodkow czyniacych cuda od reki, wiec czesto zeby byl efekt stosuje sie kompleksowo cala game srodkow, tak tez jest z zastosowaniem m.in. tego z linka, wpierw nalezy silnik przygotowac innymi prepearatami (nie mowie tu o nowce z salonu - na ktorej notabene wlasnie testuje od pierwszych km (od 1000 km - dalem mu sie dotrzec) ow srodek, gdyz w tym przypadku nie ma co czyscic przed)

- - - Updated - - -

jest odp:
    "...Kompleks z PEA w 6400/6900 to pakiet detergentów, które w odróżnieniu np do nafty i innych rozpuszczalników nie w pełni zostają spalone w komorze spalania i krążą jako aktywny składnik myjący jeszcze w recyrkulacji (potrafią nawet udrażniać katalizatory) i w pewnym stopniu zapobiegają odkładaniu nagaru także w silnikach DI i z tego PEA słynie i do tego jest zalecana, zwłaszcza prewencyjnie...Niekażdy silnik DI konstrukcyjnie jest taki sam...to na ogół zachodzi na szyjkach zaworów reakcja katalityczna, która rozbija strukturę oleju także bazowego zwłaszcza pochodzenia mineralnego.Także nie każde polimerowe modyfikatory lepkości i indeksu lepkości mogą być stosowane w olejach przeznaczonych do DI... "
    Ostatnio edytowane przez prymek ; 14-11-2017 o 17:02

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Uważam, że Archoil to bardzo dobra chemia. Stosowałem i niektóre środki dają bardzo dobre rezultaty, innych niestety nie jesteśmy w stanie tak łatwo ocenić (jak wspomniany przez Ciebie AR9100).

Musisz być świadomy budowy silników, zanim zaczniesz pisać takie treści jak wcześniej. JTS nie posiada układu recyrkulacji spalin. Swoją drogą działanie niecałkowicie spalonego PEA na nagar zaworów dolotowych jest zapewne czysto teoretyczne. Tak samo jak ochrona tych zaworów po zastosowaniu AR9100. Być może byłoby bardziej skuteczne, gdyby stosować te środki w silniku od nowości.
    Po prostu nie ma szans, aby oczyścić zawory dolotowe w JTS-ie wymienioną przez Ciebie chemią.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

Ok,
    dzieki za wyjasnienia - zreszta jak sam zauwazyles moje opinie czy sugestie byly oparte na praktycznym stosowaniu owych srodkow (zreszta nie tylko tych o czym pisze w innym miejscu : http://www.forum.alfaholicy.org/foru...t=#post2031253 ), a nie posiadanej wiedzy w temacie konstrukcyjnym silników

Rowniez nigdzie nie napisaem ze:
    - kupujac i aplikujac buteleczke za +- 90 pln - masz silnik jak po remoncie za klika tysi
    zazwyczaj jak Kupuje jakies auto to uzywam kilku preparatow (Archoil, Xado) po sobie zeby docelowo uzywac dodatku do paliwa podnoszacego oktany/cetany oraz AR9100 w oleju.

Takze nie podwazam wodorowania - na ktorego temat tez sa rozne opinie - zapewne w tym silniku i w aucie kupowanym z drugiej reki nie pozalowalbym na takie przeczyszczenie jego, a potem jak we wspomnianym nowym (mimo ze sluzbowym) Superbie zalewal dodatkami do oleju i paliwa silnik prewencyjnie stale, m.in. dla przyjemnosci z jazdy

pzdr
    p.s.
    odp od producenta: "...W takich konstrukcjach jedyna opcja czyszczenia to mieszanka PEA / powietrze w kolektor... "
    Ostatnio edytowane przez prymek ; 14-11-2017 o 18:30

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

odp od producenta: "...W takich konstrukcjach jedyna opcja czyszczenia to mieszanka PEA / powietrze w kolektor... "
    Pozostaje poczekać aż Archoil coś takiego opracuje