no to drogi wydatek.jak to zdiagnozowane?
no to drogi wydatek.jak to zdiagnozowane?
[notranslate]Alfa[/notranslate] odebrana. Odpalila od strzała.
Zregenerowane gniazda bo były wypalone.
Myślę że będzie ok.
- - - Updated - - -
Czy drogi? Chyba aż tak nie. (1200)
Wtryski wyjęte, test na stole. Zaklad wyspecjalizowany od tych spraw, więc nie wnikam co i jak. Pojeździmy zobaczymy.
Moj pierwszy post takze chcialem sie przywitac i od razu pytam . Mam taki ciekawy przypadek , [notranslate]Alfa[/notranslate] romeo 159 1.9 16v , chodzi o krecenie rozrusznika na zimnym silniku tzn. rano wkladam kluczyk swiece gasna wciskam sprzeglo i start kreci bardzo ciezko auto odpala ale z wielkim bólem , jak wloze 3 razy kluczyk to kreci leciutko i odpala gladziutkoDodam ze nie pomaga naciskanie startu bez sprzegla, musze wyciagac i wkladac kluczyk,pora roku nie ma znaczenia latem jest nawet gorzej , jak troche pochodzi zlapie temp nie ma problemu z kręceniem , w aucie brak klap egr dpf , wymiana akumlatora troche pomogla ale to nie to , rozrusznik zregenerowany ale dalej to nie to , kabel masowy wyczyszczony, nowe swiece i filtry , mysle jeszcze o wymianie czujnika pedalu sprzegla i zalozeniu zaworka zwrotnego na przewodzie paliwa , bo takie mam wrazenie jakby sie cofało paliwo do zbiornika, tylko czemu rozrusznik slabo kreci ?
Z góry dzięki za pomoc .
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Bakcyl ; 20-11-2017 o 22:17
Możesz spróbować z zaworkiem. Czujnik pedału sprzęgła odpuść, nie ma na to wpływu.
Naciskanie START bez sprzęgła (wł/wył zapłonu) jest równoznacznie z włożeniem/wyjęciem kluczyka, tak na marginesie...
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
widocznie nie do końca skoro Kolega pisze, że jeden sposób daje rezultaty a drugi nie. Chyba, że dochodzi kwestia przypadku... Może ma to coś wspólnego z immobilizerem? Nie wiem, czy jak kluczyk jest włożony to cała procedura odczytu immo przy start/stop jest przeprowadzana za każdym razem?
Nie żartuj... magia?![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
W 159 mamy pompę wstępnego zasilania w zbiorniku, więc problem z cofaniem się paliwa raczej nas nie dotyczy.
moze ta pompka słabe ciśnienie daje
Jeśli dobrze pamiętam, to w MES-ie można sprawdzić jakie ciśnienie wytwarza pompa wstępnego zasilania.
chyba tak