...wróćmy do dojazdówki: zestaw naprawczy to jest jakiś żarcik, tani w dodatku. Jak ci cos oponę dziargnie z boku, żaden zestaw nie pomoże... Dojazdówka to minumum bezpieczenstwa, zeby nie czekać godzinami na poboczu na serwis wysłany z AC....
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 16-07-2016 o 08:57 Powód: OT
Tu akurat się zgodzę. Zupełnie nie rozumiem tego trendu. Znam wiele przypadkòw gdzie poszła opona i w niezłych autach,dość nowych nie było dojazdówki ( za dopłatą, więc ktoś pokąpił) i z błachego tematu,gdzie można wymienić koło w 10 min, trzeba było wzywać lawetę. Tutaj jak rozumiem brak wnęki ogranicza pewnie konstrukcja ale może być to nieco kłopotliwe. No nic, trudno.
Koledzy co do cen turbobenzyn zawsze można spojrzeć na cennik konkurenta Giulii , z którego tortu ta chce uszczknąć kawałek czyli BMW 3-er :
R4 2.0 T 184 KM 144.600 zł
R4 2.0 T 252 KM 161.100 zł
Alfa ,, przeciwstawia'' konkurentowi mocniejsze silniki ( 200 KM , 280 KM ) , ale żeby odebrać klientów , którzy szturmują salony BMW potrzebna jest do tego niższa cena . I teraz pytanie jaka różnica w cenie porównywalnej wersji skłoni przeciętnego Kowalskiego ( nie Alfaholika ) do zakupu Giulii a nie 3-er .
AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
BMW 540i G30 ( 2019 -
Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!
Ktos tu wspominal o cenach na benzyne za granica. Przyklad z Holandii.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Byłem oglądałem macałem jeszcze nie jeździłem bo testówka nie dotarła.
Szczecin salon Gezet, bardzo dobrze przygotowany sprzedawca Pan Dariusz, starał się ile mógł, opowiadał o szkoleniach na których był itd. generalnie odbiór pozytywny, nie narzucał się ale jednocześnie było wiadomo, że jest i odpowie na każde pytanie.
Cenników lepszych niż tych z comicsaint jeszcze nie dostali i było widać, że sprzedawcy też głupio z tego powodu(mają dostać niedługo lepsze).
Natomiast salon sam przygotowuje ładne cenniki wystawione na stendach koło konkretnych aut.
sam samochód to dokładnie ta sztuka:
http://www.gezet.pl/Dostepne-samocho...20.html:o=2225
czyli golas z dorzuconą nawigacją i xenonami.
na żywo auto prezentuje się duuuuużo lepiej niż na jakichkolwiek fotkach, masywna zbita sylwetka, nie przypomina ani bmw czy czegokolwiek innego. Piękny front! byłem bardzo sceptycznie nastawiony ale jednak na żywo robi robotę!
spasowanie elementów blacharskich super, jedyne delikatnie poprawił bym narożniki zderzaka przedniego na górze, chociaż z obu stron schodziły się tak samo to jednak szpara nie była idealnie równa na całej długości.
Bardzo ładnie prezentuje się w tym lakierze, minus za jakby drobne wtrącenie na tylnym lewym słupku widać "pyciek" pyłek, jak by wpadł w clar, być może się czepiam, ciężko było to zobaczyć, ale mam trochę zboczone bo tym względem oko, delikatna polerka powinna pomóc.
środek:
mimo podstawowych foteli, całkiem fajny w dotyku materiał, pozycja za kierownicą super, bardzo szybko znalazłem swoje miejsce.
plastiki i ogólna jakość zdecydowanie klasa premium, mimo podstawowego wyświetlacza między zegarami nie widać było, że to golas, to samo dotyczy się ekranu nawigacji, mimo tego, że był ten mniejszy to jednak nie wyglądało to tanio, tzn brakowało mi większego ale to pewnie dlatego, że chciałbym zobaczyć full opcje![]()
skok klawiszy/guzików ich odczucie po dotknięciu klasa premium.
nie do końca podoba mi się sposób zamknięcia podłokietnika, jakoś tak ciężko zamyka, - może się wyrobi![]()
za to obowiązkowo do poprawy główna gałka od nawigacji, za duży luz na boki, pozostałe gałki pokrętła chodzą super!
menu nawigacji i samego komputera dosyć intuicyjne, bardzo szybko się w nim odnalazłem.
a propo ekranu, ktoś pytał czy można wyłączyć sam ekran MOŻNA! muzyka z radia gra wtedy bez problemu, wystarczy wcisnąć guzik OPTIONS i pierwsza pozycja to "wyłącz ekran" więc nie ma obawy, że będzie komuś przeszkadzał wieczorem.
miejsce w drugim rzędzie ok, mam 180cm i po poprawnym ustawieniu fotela po siebie, na miejscu za sobą miałem jeszcze spory luz.
bagażnik, osobiście uważam, że OK, większy niż w 159, bardziej ustawny, chociaż ja nie jestem pod tym względem wymagający i nie lubię jeździć załadowany tobołami raczej biorę najpotrzebniejsze rzeczy a co można kupuję na miejscu.
wózek i jakaś torba wejdzie, druga torba na fotel do tyłu i można jechać![]()
podobno mają policzoną wartość po 3 latach i ma to być około 55 do 60%
będzie też opcja wpłaty 20% niskiej opłaty za używanie przez 3 lata i wysokiego wykupu ok 45%.
benzyn raczej należy spodziewać się pod koniec roku.
demówki są wszystkie białe i manualu bo podobno tylko takie zamówił FAP....
Szczeciński salon chciałby mieć też docelowo jako demo automat i benzynę w automacie, ale to trzeba jeszcze poczekać.
salony generalnie widza zainteresowanie i starają się wybrać co tylko można, ale na razie dostępność jest jeszcze ograniczona.
Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL
Gorzej to jest jak się wozi cały czas koło zapasowe a jak przyjdzie do jego zamontowania to się okazuje, że przy wymianie kół tak przykręcili śruby, że bez metrowej przedłużki się nie odkręci. No ale pewnie każdy kto wozi koło zapasowe wozi też ze sobą metrową przedłużkę na takie okazje.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Dojazdówka luzem w bagażniku w dynamicznym aucie hmm jakoś ją trzeba przymocować mocno.
To jest kłopot i pewnie raz na jakiś czas kilka godzin stracone . Ogólnie jest ten trend na brak zapasowego koła - większy bagażnik w tabelkach i testach późnej ? mniejsza masa ? taniej ? możliwość dodatkowego zarobku na kliencie ? (w Maździe dojazdówki nie ma, cena w ASO - 3 tys zł). Nie wiem. Wiem tylko że gdyby nie zapas to nieraz miałbym spory kłopot.
Kto wozi koło, sam sobie dynamometrycznym dokręca lub do dobrego wulkanizatora jeździ (tak jak nie ufa zest. naprawczym)
Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 16-07-2016 o 12:16
Byłem wczoraj w FAP w Bielsku odebrać swoją 159 z przeglądu,przy okazji zajrzałem do części salonowej i .... miałem szczęście .
W salonie cztery auta w jednym kolorze(białym) :Mito, Gulietta , Gulia i 4C spider(za ok 305000zł !).
Po krótkiej rozmowie z p Markiem zaproponowano mi jazdę próbną świeżo zarejestrowanym egzemplarzem testowym(Gulia Super 180KM manual).
Najpierw normalne czynności poznawcze tj.oglądanie ,dotykanie, wąchanie.Z tej fazy poznawania jedna uwaga krytyczna ,minimalnie niedokładne spasowanie maski,zderzaka przedniego i błotnika. Myślę że w niedługim czasie poradzą sobie z tym drobiazgiem.
Zewnętrznie samochód robi lepsze wrażenie niż na fotach i naprawdę nie widać podobieństwa do bawarskiej marki zwanej BMW.
Pod maską doskonale uporządkowany silnik z osprzętem i instalacjami robi duużo lepsze wrażenie niż bałagan pod maską mojej 159.
Odczucie jakości wewnątrz kabiny dobre(poziom porównywalny do standardowych BMW,Audi ,MB czy Volvo.)
Po zajęciu miejsca po kolei na wszystkich fotelach twierdzę że z przodu wielkość podobna do 159 a z tyłu wyraźnie lepiej ,wygodniej i luźniej szczególnie na nogi).
Po uruchomieniu silnika potwierdzam zauważone wcześniej przez kolegów drgania lewarka dźwigni biegów(niefajne zjawisko).
Układ kierowniczy działa bardzo lekko,ale jednocześnie super precyzyjnie. Silnik wyraźnie słyszalny powiedziałbym że bardziej niż moje 2,4 w 159.Skrzynia dość krótko zestopniowana (szczególnie od 2 do 4biegu)
Zawieszenie udało się inżynierom Alfy,jeździłem po wąskiej krętej i trochę dziurawej drodze ,ale również po świetnej nowej ekspresówce Bielsko-Żywiec i powiem że jest super.tzn cicho,sportowo i jednocześnie komfortowo.
Samochód doskonale wyważony co czuć w ciasnych zakrętach ,szczególnie na górzystych fragmentach drogi.
Moc silnika wystarczająca do normalnej jazdy ,ale nie robi wielkiego wrażenia (ale,może tylko po przesiadce ze 159 240 KM Q4).
Spalanie mnie puki co nie interesowało,więc nie wiem ile toto pali.
Wyciszenie szumów zewnętrznych (od kół i aerodynamicznych)lepsze niż w 159.
To tyle na pierwszy raz,auto bardzo poprawne ale do zakochania daleka droga.
W jesieni mają dzwonić jak dostaną pierwsze benzyny z automatem i jasnym wnętrzem i wtedy pojedziemy na beskidzkie przełecze,których w okolicach Bielska jest dostatek.
Może wtedy serce zabije mocniej.