Strona 87 z 191 PierwszyPierwszy ... 37777879808182838485868788899091929394959697137187 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 1904

Temat: alfaholicy słupsk

oskardk
    Gość

Domyślnie

A co kolego potrzebujesz zrobic w twin sparku? Bo rozumiem ze 2.0TS. I z ktorego roku jest ta alfa i jakie gniazdo 3piny czy OBD2?

---------- Post added at 18:07 ---------- Previous post was at 18:00 ----------

Dopatrzylem sie ze to 99rok i wydaje mi sie ze to OBD2. Dawaj smialo z problemem. Pisanie nic nie kosztuje.

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Ok, zatem mój jak i setki pozostałych forumowiczów problem falujących obrotów przy dojeżdżaniu do świateł jest opisany obszernie tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/156/...win_spark.html

Jak brat będzie wiedział jak się zabrać to załatwię mu nawet pozostałych.
    Co do diagnostyki OBDII, błęów żadnych nie mam, podejrzewam gdzieś lewe powietrze, możliwe oringi na wtryskach, wąż gumowy nowy, przepustnica i krokowy nowy, dolot szczelny, kolektor ssący nowy, nowe uszczelki, nowe świece, nowa sonda, nowy przepływomierz

Co ci jeszcze podać?

---------- Post added at 22:38 ---------- Previous post was at 22:23 ----------

http://www.tvn24.pl/-1,1737348,0,1,o...wiadomosc.html
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

oskardk
    Gość

Domyślnie

Czyszczenie przepustnicy plus autoadaptacja zrobione? Jezeli tak to w jaki sposob to zrobiles. Dodam ze przepustnica musi byc wyczyszczona tak jak gdyby byla nowa. Druga sprawa: w jakim zakresie napiec pracuje sonda i wartosc napiecia z przeplywomierza na wolnych obrotach. Nikt nie grzebal przypadkiem w kacie ustawienia dolnego przepustnicy? Trzecia sprawa: sonda i przeplywka orginal czy zamiennik. Te drugie potrafia oszukiwac wartosci. Czwarta sprawa: temperatura silnika i powietra oraz sygnal z czujnika cisniena atmosferycznego w roznych zakresach temperatur, poczawszy od zimnego silnika po nocy az do wlaczonego wentylatora chlodnicy. Wez pod uwage ze nowe czesci nie zawsze oznaczaja sprawne, nawet te oryginalne. A na koniec pytanie zasadnicze. Czym ja podlaczales i jakim programem?

---------- Post added at 09:14 ---------- Previous post was at 09:06 ----------

A zapomnialem jeszcze zapytac. Nie zmieniales przypadkiem rozrzadu bez ustawiania na blokady? I jak wyglada sprawa wariatora, tego urzadzenia na walku rozrzadu ssacym. Nie halasuje ci przypadkiem. Chociaz by tylko przy odpalaniu.

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

A ja dziś składam wszystkim Paniom serdeczne pozdrowienia, przesyłam gorące uściski, życzę dużo miłości i cierpliwości do nas facetów
    spalanie 7.8l/100km

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Piket
    Mieszka w
    Potęgowo
    Auto
    Alfa Romeo 156 2,5 V6 24V 197KM

Domyślnie

A ja się dołączam do życzeń Arka...
    Wszystkiego Najlepszego ...!
    Moja Alfa pochłania fortunę na ubezpieczenie, serwis i paliwo. Ale kiedy ją prowadzę, czuję się, jakbym miał milion dolarów i uśmiech na mej twarzy trwa cały dzień!

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

OskarDK teraz mogę na spokojnie Ci odpisać.

Czyszczenie przepustnicy plus autoadaptacja zrobione?
    -Przepustnica wyczyszczona na lustro, wymieniana dodatkowo na inną razem z krokowym, adaptacja robiona nie raz.

Jezeli tak to w jaki sposob to zrobiles.
    Adaptacja robiona AlfaDiagiem: reset, 90 sek, off, on MAR, 90 sek i zapłon.

Dodam ze przepustnica musi byc wyczyszczona tak jak gdyby byla nowa.
    -Jak wyżej, czyszczona na lustro.

Druga sprawa: w jakim zakresie napiec pracuje sonda i wartosc napiecia z przeplywomierza na wolnych obrotach.
    -Sonda: oscyluje od 0.97 - 1.03V.
    -Przepływomierz ma 480kg/h przy odcięciu
    -Szczelina na przepustnicy ma ok. 2.3 stopnia odchylenia na biegu jałowym

Nikt nie grzebal przypadkiem w kacie ustawienia dolnego przepustnicy?
    -Nikt, przepustnica ma fabrycznie zamalowaną śrubkę,
    -Były testowane dwie przepustnice

Trzecia sprawa: sonda i przeplywka orginal czy zamiennik.
    -Oryginał BOSCH sonda i przepływka, nowe sprawne, testowane przeze mnie i w trzech niezależnych warsztatach diagnostycznych

Te drugie potrafia oszukiwac wartosci.
    -Zgadza się

Czwarta sprawa: temperatura silnika i powietra oraz sygnal z czujnika cisniena atmosferycznego w roznych zakresach temperatur, poczawszy od zimnego silnika po nocy az do wlaczonego wentylatora chlodnicy.
    -temperatura powietrza mierzona jest w przepływomierzu, przepływka nowa, profilaktycznie sprawdzane na dwóch pozostałych,
    -temperatura silnika mierzona jest w termostacie- termostat nowy, czujnik temp. nowy, były już dwa na wszelki wypadek,
    -o jaki sygnal z czujnika cisniena atmosferycznego chodzi??
    -chłodnica wody nowa

Wez pod uwage ze nowe czesci nie zawsze oznaczaja sprawne, nawet te oryginalne. A na koniec pytanie zasadnicze. Czym ja podlaczales i jakim programem?
    -OBDII + laptop + AlfaDiag, czasami FiatEcuScan ( ten ostatni niezalecany)

---------- Post added at 09:14 ---------- Previous post was at 09:06 ----------

A zapomnialem jeszcze zapytac. Nie zmieniales przypadkiem rozrzadu bez ustawiania na blokady?
    -Rozrząd robiony z blokadami, sprawdzany profilaktycznie w innym niezależnym warsztacie BOSCH

I jak wyglada sprawa wariatora, tego urzadzenia na walku rozrzadu ssacym. Nie halasuje ci przypadkiem. Chociaz by tylko przy odpalaniu.
    - wariator lekko hałasuje przy uruchamianiu przez kilka sekund, wariator nie ma wpływu na falowanie, równie dobrze możesz go odłączyć. Wariator załącza się przy ok 3800obr, a ja tyle nie kręce.
    Ostatnio edytowane przez motofan ; 08-03-2012 o 23:38 Powód: Update
    spalanie 7.8l/100km

oskardk
    Gość

Domyślnie

Z tego co napisales obstawial bym sonde.Dlaczego? Dlatego ze na wolnych obrotaxh jej zakres powinien oscylowac w granicach 0.1 do okolo 1.0 volta.Tyle moge ci powiedziec wnioskujac z tego co napisales. Przyczyna nie musi lezec w samej sondzie lecz moze to byc kwestia elektroniki. Oczywiscie wartosci sa podane z wolnych obrorow.(sondy). Jezeli tak sa one 1000% bledne.

---------- Post added at 08:42 ---------- Previous post was at 08:34 ----------

A co do wariatora to koszt jego regeneracji to okolo 80 zl jezeli dostane go wyciagnietego. Nie pisales o rozrzadzie. Jest precyzyjnie ustawiny na blokady?

---------- Post added at 08:45 ---------- Previous post was at 08:42 ----------

A wariator po regeneracji wytrzymuje tyle samo co nowy. Naprawiany jest na czesciach z aso.

---------- Post added at 09:00 ---------- Previous post was at 08:45 ----------

Znajduje sie taka opcja w oprogramowaniu za pomoca ktorej mozesz sprawdzic na zgaszonym silniku cisnienie atmosferyczne. W momencie uruchomienia silnika maleje ona gdyz robi sie tam podcisnienie dokladnie 100%odwrotnie niz w dieslu. W dislu jest to czujnik cisniienia doladowania a w benzynie czujnik cisnienia atmosferycznego lub jak kto woli bezwzglednego. Ale pomijajac to wszystko i tak stawiam na wartosci z sondy.

---------- Post added at 09:03 ---------- Previous post was at 09:00 ----------

Kwestie rozrzadu przegapilem. Juz wszystko wiem. Sorki.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Slupsk
    Auto
    Alfa Romeo GT 2005 2.0 165 KM DISTINCTIVE

Domyślnie

Panowie kto sie pisze na Niedziele?

Użytkownik Romeo Avatar maciekm88
    Mieszka w
    Słupsk/Kępno
    Auto
    156 2.4 JTD 2003r

Domyślnie

jak z wyjazdem do Błażejewka na zlot w dniach 14-15.04 ? pojawił się ktoś chętny?

oskardk
    Gość

Domyślnie

Do motofan. Widze ze nic nie odpisujesz. Nie wiem czy ci nie zalezy, czy zwyczajnie nie masz teraz czasu. Czy mam przez to rozumiec ze odpuszczamy?

---------- Post added at 19:18 ---------- Previous post was at 19:14 ----------

Mam jeszcze pytanie. Nie masz tam przypadkiem zamontowane gazu?