Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Byłem dziś w Autotraperze w Łodzi i Pani, którą tam zastałem wiedziała mniej o Gulii niż ja tu z forum. Według niej silniki benzynowe poza QV, to tylko nieoficjalne informacje. Stwierdziła, że nie przewidują wersji z napędem na 4 koła. Ogólnie nie wiedziała prawie nic. :/ Za to samochód nie posiadał takich niedoróbek, jak nie raz słyszało się tu na forum. Z zewnątrz wszystko idealnie spasowane. Niestety przedni zderzak zauważalnie różni się odcieniem od reszty auta. :/ W środku nie rzuciły mi się w oczy kiepskie materiały, ale pobawiłem się kilkanaście minut komputerem pokładowym i rozczarował mnie szybkością działania. Po każdej komendzie trzeba było chwilę odczekać, nie zawsze reagował... W szczególności to się działo do ok. 2 minut po uruchomieniu, później było trochę lepiej, ale nie idealnie. Jazdy testowe prawdopodobnie od przyszłego tygodnia, ponieważ czekają na tablice. Według wspomnianej wyżej Pani spodziewają się wersji QV w salonie, ale jakoś nie jestem przekonany w prawdziwość tej informacji.

Oglądana Julia była w wersji Super 180KM oczywiście z manualem i czarny środek. Za to felgi 18".

Była wojna o kufer i on naprawdę jest w cholere mały! Bliżej mu do kufra 156 w sedanie niż do 450l.
    Ostatnio edytowane przez SliwusBuu ; 20-07-2016 o 21:18

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Cytat Napisał mmax88 Zobacz post
    No i to jest kolejna zastanawiająca rzecz. Duża część tego forum wyznaje kult 159. Auto przepiękne, bezsprzecznie najlepiej wyglądające auto segmentu D w swoich latach (a i do dziś ciężko mu konkurencję znaleźć). Ale to by było na tyle zalet pod kątem jej alfickości. Ciężkie to, bez porządnych silników. Ten sam problem miała brera - więcej obiecuje stylistyką, niż rzeczywiście oferuje (jedno z najpiękniejszych aut jakie widziałem). Niestety Panie i Panowie, prawdziwa Alfa jest lekka, ma dobre, odpowiednie silniki, jest szybka i ma napęd na tył. W 147, 156, Gtv i GT było jeszcze przynajmniej Busso, choć auto już nie takie lekkie i FWD.

A ja jakiś czas temu byłem na delegacji we Włoszech i widziałem niebieską Giulię na drodze. Nie udało mu się z gościem pogadać niestety. Na drodze robi świetne wrażenie!
    Piękna 159 w jednej chwili się zestarzała gdy ujrzałem Gulie.
    Umarła królowa. Niech żyje królowa!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał SliwusBuu Zobacz post
    Ogólnie nie wiedziała prawie nic. :/
    Może jeszcze nie była na szkoleniu.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał SliwusBuu Zobacz post
    Byłem dziś w Autotraperze w Łodzi i Pani, którą tam zastałem wiedziała mniej o Gulii niż ja tu z forum. Według niej silniki benzynowe poza QV, to tylko nieoficjalne informacje. Stwierdziła, że nie przewidują wersji z napędem na 4 koła. Ogólnie nie wiedziała prawie nic. :/ Za to samochód nie posiadał takich niedoróbek, jak nie raz słyszało się tu na forum. Z zewnątrz wszystko idealnie spasowane. Niestety przedni zderzak zauważalnie różni się odcieniem od reszty auta. :/ W środku nie rzuciły mi się w oczy kiepskie materiały, ale pobawiłem się kilkanaście minut komputerem pokładowym i rozczarował mnie szybkością działania. Po każdej komendzie trzeba było chwilę odczekać, nie zawsze reagował... W szczególności to się działo do ok. 2 minut po uruchomieniu, później było trochę lepiej, ale nie idealnie. Jazdy testowe prawdopodobnie od przyszłego tygodnia, ponieważ czekają na tablice. Według wspomnianej wyżej Pani spodziewają się wersji QV w salonie, ale jakoś nie jestem przekonany w prawdziwość tej informacji.

Oglądana Julia była w wersji Super 180KM oczywiście z manualem i czarny środek. Za to felgi 18".

Była wojna o kufer i on naprawdę jest w cholere mały! Bliżej mu do kufra 156 w sedanie niż do 450l.
    Ciiii..... nie podejmuj tematu bagażnika,ma 480 L i nie dyskutuj z tym

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał andrijko Zobacz post
    Rozmawiałem dziś z dealerem w Rzeszowie, i mówił, że mają już zamówienia na 6 QV, ponoć diesel nie cieszy się szczególnym zainteresowaniem.
    To mnie bardzo ciekawi, bo za 156 albo 159 w dieslu każdy by się dał pokroić, a benzyn nikt nie chciał...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    To mnie bardzo ciekawi, bo za 156 albo 159 w dieslu każdy by się dał pokroić, a benzyn nikt nie chciał...
    Kolega od rana widzę w dobrym nastroju

Benzynowe silniki GM w Alfie 159

TBi za późno i brak mocniejszych wersji - jak sam pisałeś.
    Bez wzmocnień tylko cień cuore...

W 156 TS mimo swych ułomności, w swoim czasie były ok.
    Eksperyment po lifcie z jts nie wypalił.

Jaki zatem był wybór?
    JTD - zwłaszcza, że 1.9 od początku jeden z najlepszych (obok 2.0 HDI).

Czekajmy więc na te benzynowe Giulie z nadzieją, że spełnią różne pokładane w nich oczekiwania - i kupujących i FCA.
    A co do zamówień QV - "no i fajnie".
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 21-07-2016 o 08:16
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Po pierwsze - nie wiemy jeszcze, jakie będą te benzyny w Giulii. Bo drugie, ten JTS nie był znowu aż tak tragiczny - na pewno szybciej bym go kupił niż klekota.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

ten JTS nie był znowu aż tak tragiczny - na pewno szybciej bym go kupił niż klekota.
    W tym rzecz, że jak piszesz - nie był taki tragiczny, ale dobry też nie. Dlatego sprzedawał się JTD.

O benzynach niewiele faktycznie wiadomo, może ktoś z okolic BB trafi na dniach jakieś testówki i coś napisze. Czekamy.
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Na tym forum też kilka zainteresowanych osób zadeklarowało, że czeka na benzynę 200 lub 280 KM, ja też
    Może czasy diesla w nowych osobówkach dobiegają końca? No bo przecież to nie z powodu ceny tych diesli
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

jersey
    Gość

Domyślnie

Nowe JTS czy TS nie były tragiczne. My patrzymy na nie przez pryzmat starszych, używanych wozów więc to różnie wygląda. Ciekawie wyglądają Wasze doświadczenia z polskimi sprzedawcami. Szwajcarski był bardzo ok, doinformowani, pomocni - generalnie czuło się to premium.

Brak zainteresowania dieslami mnie nie dziwi. Ekologia jest modna, a bycie modnym to domena ludzi majętnych - więc takich których stać na nowy samochód. Ja jestem bardzo ciekaw benzyn. Na razie Giulia nie robi na mnie wrażenia, ale na jazdę testową benzyną AWD to bym się może dał namówić. Jeżeli cena zamknęłaby się w okolicach 50 tysięcy CHF to może bym pomyślał o takiej

Tak w ogóle to w Szwajcarii są już dostępne cenniki Giuli z 200 konną benzyną 2.0 i automatyczną skrzynią. Wyceniają je na okolice 46000 CHF. Nawet sobie skonfigurowałem taką, jaką bym chętnie przygarnął - wyszło 51000: lakier Monza Red, czarne koniczynki, hamulce lakierowane na czarno etc. Gdyby tylko miała AWD, a nie RWD
    Ostatnio edytowane przez jersey ; 21-07-2016 o 08:24