Wszystkie mialy montowany DPF
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wszystkie mialy montowany DPF
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zależy w który roku go usuniesz
A poważnie to nie prawda.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
OKnie było tematu w takim razie.
1. Spotkałem się z informacją, że zdarzały się sytuacje, że auto było przedstawiane jako 210 km, a tak naprawdę była zamontowana turbina (lub jej części) od wersji 200 km, która nie wytrzymywała. Jak to sprawdzić ?
Pisze ten post tutaj, ponieważ zależy mi na szybkiej odpowiedzi (jeszcze w tym tyg chcę obejrzeć AR) a w innych wątkach nie otrzymuje odpowiedzi.
Ostatnio edytowane przez LegenGod ; 14-11-2017 o 20:55
Jena to Barg Warner (KKK), a druga to Garrett.
Tu masz taki fajny temat http://www.forum.alfaholicy.org/pora...m_210km-5.html
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Że niby Borg Warner jest do dupy?![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Panowie, czy zdarzyło się komuś z Was, że po zaślepieniu zaworu EGR, filtr DPF zaczął się częściej wypalać?
Pozdrawiam!
Przy sprawnym silniku będzie odwrotnie.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Chłopaki mam problem, ale mam pewne podejrzenia dlatego piszę w tym temacie.
2 raz w ciągu 2 tygodni wystąpił u mnie pewien problem, 2x w podobnej sytuacji. Samochód spisuje się bez zarzutu, przyspiesza ok i w momencie, gdy skręcam powolutku na osiedlu i jadę za kimś, mam wrzuconą 2 i chcę przyspieszyć, mając ok. 1,5k, obrotów, może odrobinę mniej - samochód nie ma mocy. Reakcja na pedał gazu jest praktycznie zerowa. Za pierwszym razem gdy ten problem wystąpił zatrzymałem od razu auto, zgasiłem. Po ponownym uruchomieniu zero poprawy, stojąc w miejscu i wciskając gaz do dechy, do 2k obrotów dobiło dopiero po 3-4 sekundach, gdzie normalnie zrobiłoby to momentalnie. Pomyślałem, że DPF zapchany, ruszyłem w trasę, jako że mam ekspresówkę pod nosem, aby wypalić DPF. Jakimś cudem silnik zaskoczył i odzyskałem moc, niemniej przejechałem z 30min z obrotami 3-3,5k. Generalnie po tym zabiegu było wszystko w porządku. No i wczoraj nastąpił 2 akt tej sztuki, to samo, ktoś wlokący się przede mną na zakręcie, dwójka + niskie obroty i zero mocy. Teraz postanowiłem nagrać filmy, przedstawiające problem, które poniżej przedstawię. Niemniej znowu w kratkę, raz było ok, raz brakowało mocy, potem znowu ok i tak w kółko. Zrobiłem ponownie z 20-30min jazdę na wyższych obrotach, co prawda nie było to jednostajne, bo musiałem parę razy stawać. No i teraz pytanie, co to może być? Turbo uruchamia się dopiero od ok. 2k obrotów, a ja mam problem od samego dołu, czyli turbo to to pewnie nie jest, syku ani nic niepokojącego nie słychać.
Stawiam na DPF, chociaż kontrolki o błędzie zapchania nie ma. Niemniej ostatnio robię krótsze trasy + jeżdżę na 2-2,5k obrotów. Ktoś mądry podpowie co w tej sytuacji zrobić?
1. https://photos.app.goo.gl/vLH32WYwYFuxsEEz2 - na tym filmie widać jak do 3k obrotów jest zmulony, a później dostaje kopa
2. https://photos.app.goo.gl/7MLCp1eGfZYc6O7i2 - tu od ok. 30sek ruszam, widać delikatnie u góry ulicę więc widać jaka jest prędkość, a starałem się ruszać jak najsprawniej
3. https://photos.app.goo.gl/1Rc2j311Aipc7FQv1 - jazda po parkingu, zamulony start non stop
Mam kostkę ELM v1.5, tylko to jakiś chińczyk bluetooth, wersja mini, więc pewnie za dużo nie wyciągnie informacji, no ale może coś się uda odczytać?
edit: czytam, że to może być problem z EGR? zaraz po zakupie miałem z nim problem, z 4 lata temu, bo autem czasami szarpało, ale został przeczyszczony i było wszystko okej. Teraz raz na tydzień zdarzy się że też raz lekko szarpnie przy dodawaniu gazu, więc może to to?
Ostatnio edytowane przez stefek ; 17-11-2017 o 11:49