Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 94

Temat: Eco-driving

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Mrągowo

Domyślnie

Moja ekonomiczna jazda wygląda tak
    w lato po miescie 15-17 w zimie 20l bieg średnio zmieniam przy 2.5 tys. (1zł=1km)
    Tak myślę że chyba to nie jest odpowiedni moment na zmianę biegów w tym slinku?
    Jest szansa że przy wyższych obrotach spali trochę mniej, czy raczej więcej?
    Alfa 155 2.5 v6 12v

Miło będzie jak wypowie się osoba która miała/ma do czynienia z tym silnikiem

Przy okazji mam jedno pytanie jaka prędkość na 5 biegu jest najbardziej optymalna/ekonomiczna (bądź zakres obrotów) chodzi oczywiście o trase
    Ostatnio edytowane przez Masta ; 10-01-2010 o 00:52

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 155 2.5v6 Super 92r.

Domyślnie

Witaj. Nie wiem czy po takim czasie mogę coś mówić, ale mam alfe z takim silnikiem jak Twój od hmm 1,5roku i moja pali trochę mniej, choć wydaje mi się że w Olsztynie korki są delikatnie większe a co za tym idzie żeby przejechać te 100km trzeba na światłach trochę postać. Na benzynce po mieście wychodziło mi tak około 12,5 przy czym z pod świateł nie startowałem jak taksówkarza, jeśli dołoży jej się do pieca, to spala nie wiem ile ale grubo ponad 15. Przy normalnej jeździe w mieście wychodzi na gazie z tym, że sekwencyjnym 13,5 -14,5l na setke biegi przerzucam tak w okolicach 2tyś. Na trasie przy rozsądnej jeździe 100-110km/h około 10.5 ale że tym samochodem cieżko na naszych kretych drogach jeździć normalnie (ona sama prowokuje) to wciągając wszystkie samochody około 13. No i tyle mialem do powiedzenia choć raz w mieście wyszło mi 17 myślałem że ją zakatuję ...... ale kochanki przecież się nie obrażają za takie głupoty. Pozdrawiam

kojut
    Gość

Domyślnie

Ktoś pisał wcześniej o używaniu tempomatu... więc przeprowadziłem test na wybranym ok 12 km odcinku autostrady. W jedną stronę ustawiłem tempomat na 120km/h i spalanie wyszło 8.97 l/100km. Wracając operowałem pedałem gazu i starałem się nie schodzić poniżej 120km/h. Prędkość parę razy doszła do 140 i mimo tego spalanie wyniosło 8.69 l/100km. Samochodem było Volvo s40 2.0 ale uważam, że można to odnieść do innych producentów.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

Witam
    bardzo leży mi na sercu ekologia więc na co dzień mamy 150 KM JTDM jakieś 7,5 -8,0 l/100 km. Teraz kupiłem sobie 2.5 v6 bo niestety klekocik nie daje fanu. Oczywiście staram się nie przekraczać spalania 15l /100km i oczywiście w ramach troski o środowisko naturalne zamontowałem LPG bo to są ponoć czystsze spaliny ). mam zamiar zamontować w niej również silnik od kosiarki ogrodowej i w ten sposób zrobić hybrydę )) Ekonomiczny to moje drugie imię a trzecie to Ekologiczny. A na pierwsze mogę mieć Spalinowy V6.
    Ecodriving to sens mojego życia. Dlatego jeżdżę włoskimi samochodami o mocy powyzej 150 KM. (o włos a miałbym 250KM, ale się spóźniłem, wtedy wznióśłbym się na wyżyny Ecodrivingu)
    Pozdrawiam wszystkich, którm jak mnie na sercu leży ilość wydzielanego CO, CO2 i innych NH przez końcówki naszych dopieszczonych bolidów.

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Ja stosuję, na co dzień ECO-DRIVING - a jak?
    Przyspieszam tak jak fabryka dała, gdy tylko mam na to ochotę, kręcę wysoko, kiedy tylko mam taką ochotę, prędkość w trasie - ile mi się podoba w danym momencie, jeżeli tylko warunki na to pozwalają i nie stanowi to zagrożenia dla Mnie i innych, nagminne korzystanie z klimy, w zimie też, nie gaszenie silnika nawet na pół-godzinnych postojach. Bo, po co inaczej? skoro i tak zawsze w końcowym rozrachunku wychodzi 12.5/100km
    A eko jest, zarówno dla samochodu, portfela i środowiska - w rodzaju i sposobie zasilania samochodu, bo mowa o LPI

diesel power http://je.pl/qeuy

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    Ja stosuję, na co dzień ECO-DRIVING - a jak?
    Przyspieszam tak jak fabryka dała, gdy tylko mam na to ochotę, kręcę wysoko, kiedy tylko mam taką ochotę, prędkość w trasie - ile mi się podoba w danym momencie, jeżeli tylko warunki na to pozwalają i nie stanowi to zagrożenia dla Mnie i innych, nagminne korzystanie z klimy, w zimie też, nie gaszenie silnika nawet na pół-godzinnych postojach. Bo, po co inaczej? skoro i tak zawsze w końcowym rozrachunku wychodzi 12.5/100km
    A eko jest, zarówno dla samochodu, portfela i środowiska - w rodzaju i sposobie zasilania samochodu, bo mowa o LPI
    Ja prawie identycznie, chociaż z klimy za dużo nie korzystałem ostatnio (bo mimo lampki, poniżej zera i tak się nie włącza kompresor-co innego w lecie - wtedy non stop, bo w końcu po to jest!), a i pół godziny chyba na włączonym silniku bym nie stał, ale jak był duzy mróz, to parę razy chyba z 15 min. czekałem
    Nie żałuję obrotów (po nagrzaniu silnika), żeby mi się obrotomierz nie wytarł na 2-3 tys. a i tak pali mi średnio (co najmniej 60-80% miasto) ok. 10,5 l (Pb) na setkę
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Ogier Avatar marcineczq
    Mieszka w
    WY
    Auto
    164 3.0 V6 12V

Domyślnie

Siafal89, ecodriving i Alfa Dobre .... wytłumacz to mojej prawej stopie w połączeniu z V6 :twisted:

Dokładnie, dobrze prawisz!
    Eco i V6 AR hehe :-)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

U mnie eko-drajwing, wygląda tak:
    Miasto 14-15L/100km
    Trasa zrobiona w spokoju 9L poniżej nie idzie
    Ostatnio edytowane przez marcineczq ; 10-02-2010 o 09:51
    .:164 3.0 V6:.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WPI / GDA
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Typowy eco-driving to faktycznie nie pasuje trochę do Alfy

Ale z drugiej strony nie rozumiem Waszej szydery na temat oszczędnej jazdy. Używam AR156 do codziennej jazdy do pracy itp, raz na miesiąc-dwa robię większą trasę po kilkaset km. Potrafię rozdzielić dwie sprawy - normalnie jeżdżę dośc spokojnie, ale kiedy mam ochotę to celowo pocisnę samochód mocniej dla zabawy. Jadąc na dłuższej trasie 100-120km/h (niestety na trasach na których jeżdżę nie da rady szybciej, chyba że tylko momentami) spokojnie mieszczę się w spalaniu 7-8l. Przy normalnej jeździe po mieście, bez ruszania z piskiem opon przy każdych światłach też da się zejść w okolice 9-10l (mówię o 2.0 TS 155KM). A do zawalidrogów raczej się nie zaliczam. Wkurzają mnie za to cwaniaczki, którzy stojąc na światłach dłubią w nosie, przy żółtym świetle gapią się nie wiadomo gdzie i dopiero 5 sekund po włączeniu zielonego zapinają jedynkę i ruszają z piskiem opon. Nie mówiąc już o rozpędzaniu się na maxa i hamowaniu przy kolejnych światłach.

Dla mnie eco-driving to nie żadne głupie zmienianie biegów przy 1500obr czy jazda 70kmh tam gdzie można 90kmh, ale po prostu myślenie na drodze i przewidywanie sytuacji.

alienek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Damian Zobacz post
    Właśnie o tym zapomniałem dopisać Dokładanie tak jest- jeśli w silniku BENZYNOWYM korzystamy z obrotów do któych został zaprojektowany i zbudowany (mówię o obrotach ok. 3-4 rpm) to to jest dla niego optimum dynamiki, spalania, oraz zużycia... Jeżdząc na niskich obrotach silnik męczy się jeszcze bardziej, aniżeli kręcony pod czerwone pole.
    Tutaj masz kolego racje.

Użytkownik Ogier Avatar marcineczq
    Mieszka w
    WY
    Auto
    164 3.0 V6 12V

Domyślnie

Cytat Napisał Bolsik Zobacz post
    Typowy eco-driving to faktycznie nie pasuje trochę do Alfy Ale z drugiej strony nie rozumiem Waszej szydery na temat oszczędnej jazdy.
    Jeśli o mnie idzie to ja tu z nikogo i nieczego nie szydzę, a jedynie podaję swoje najniższe wartości spalania jakie udaje mi się osiągnąć.
    Nie wymieniem już tych kiedy Alfa mruczy jak należy i prędkości są takie jak przy podrywaniu samolotu do startu :-)

No ale to nie w temacie Eco - Drivingu
    .:164 3.0 V6:.