Jeszcze widać po sklepach mają wadliwe TRW. Z hurtowni już wycofane.
Jeszcze widać po sklepach mają wadliwe TRW. Z hurtowni już wycofane.
Ja przymierzam się do wymiany końcówek drążków i łączników stabilizatoraI mam pytanie czy wie ktoś jaki numer mają te części ?
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
drążki wymieniłem, przestało pukać głośno...ale dalej coś przy ruszaniu i kręceniu kierownicą w prawo popukuje,skrzypi, klekocze??(sam nie wiem jak to nazwać). Drążków nie wymieniłem bo sztywne jak cholera, luzów brak. Obstawiam jednak, że to przegub tylko nie wiem który, bo luzów chyba nie mają, albo za słabo szarpałem....w poniedziałek wjadę na kanał i diagnostykę do kumpla i będę się bawił dalej...
Ja wymieniam drążki i łączniki , bo nie dość że popukuje to ostatnio Bella zaczęła mi trochę pływać po drodze![]()
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
hehe...to chyba też będziesz miał przeguby do robotydobrze , że da się kupić w rozsądnych pieniądzach
Zobaczmy , jak wymienię tamto i nic nie da , to wymieni się i przeguby bo faktycznie ceny nie powalają![]()
a wiec pukania ciąg dalszy... Dzisiaj wymieniłem drążki po stwierdziłem, że koszt niewielki i stukanie ustało...ale do czasu. Przejechałem ze 100km i wjeżdżam w miasto(stolica) i pukanie w ruchu miejskim powraca. Ale pukanie jest inne... nie jest tak wyraźne jak wcześniej , nie puka raz tylko serią po kilka, występuje tylko przy ruszaniu gdzie nie używam gazu(wystarczy że przy ruszaniu użyje gazu i ruszę trochę agresywniej i nie ma mowy o pukaniu),oraz przy delikatnym hamowaniu(typowym dla poruszania się w korku). Chyba moja Bella lubi agresywniejszą jazdęPukanie u mnie to chyba splot kilku awarii na raz(wyeliminuje jedno zostaje jeszcze coś) ....i coraz bardziej sięga do mojej kieszeni.
A wiec tak:
*drążki wymienione, końcówki też , reszta podobno sztywna a przynajmniej tak twierdzi trzech niezależnych mechaników i stacja diagnostyczna,
* z obserwacji stwierdzam iż pukanie występuje jak samochód się dobrze rozgrzeje, czyli ileś tam kilometrów przejedzie,
* pukanie występuje tylko przy ruszaniu(głównie na wprost, ale przy skręcaniu też potrafi) i hamowaniu, ewentualnie przy manewrach parkngowych
* nie jest to związane z żadnymi nierównościami na drodze, bo na idealnie gładkiej też potrafi pukać
*możliwe że coś w wydechu popukuje z przodu, czy bardziej poduszki pod silnikiem(bo tylko chyba ich nie sprawdzałem), może maglownica(chociaż robiona 3 lata temu), łączniki stabilizatora raczej nie dają takich objawów(z resztą mechanik raczej by zauważył) ??
Ręce mi już opadają, bo chce się z problemem uporać jak najszybciej, bo wjeżdżam służbowo za granice na pół roku i nie chce zostawić niezałatwionej sprawy.Jak myślicie co to może być bo z takimi objawami się jeszcze nie zetknąłem?? Jakiś chochlik mi sie w zawieszeniu schował, tylko nie wiem gdzie...
No to się wyżaliłem![]()
Jeżeli stuki są przy ruszaniu i niezależnie od nawierzchni i w sytuacji gdy silnik się nagrzeje to poduszka silnika jest prawdopodobna. Guma w poduszce się nagrzewa i staje się bardziej miękka i może wtedy zaczyna stukać. Ja bym rozgrzał auto i pojechał na kanał do mechanika . Wcisnął hamulec i próbował ruszyć aby cały układ napędowy zaczął się bujać. Powinieneś usłyszeć gdzie suka a raczej ta osoba co będzie nasłuchiwać w kanale.
Witam
U mnie kierownica drży przy powolnych ruchach na parkingu tak jak u kolegi na filmie http://www.youtube.com/watch?v=3ox5EtqCrJQ. Autor na forum napisał później, że winą były drążki a nie magiel. Ale w moim przypadku drążki po 45 tys? Nie przeszkadza to w jeździe, ani przy normalnym kręceniu kierownicą, więc nic z tym nie robiłem i jeżdżę tak od roku. Ale teraz podczas manewrów na parkingu, np. podczas jazdy na wstecznym skręcam w prawo, potem jedyneczka i ruszam odkręcając w lewo. No i wtedy pojawiają się stuki tak jakby strzelający przegub w starych samochodach tyle, że dużo dużo ciszej. Jakiś związek z drążkami. Czasami stuki te znikają i np. tydzień jest spokój. Czasem puknie w czasie jazdy na nierównościach. Magiel suchy-płynu nie ubywa
Witam,
myślałem, że pozbyłem się tego pukania w lewym kole. Otóż, pewnego dnia pękł mi ogranicznik drzwi od kierowcy i jeździłem tak kilka dni i nic nie pukało. Kupiłem nowy założyłem i te nieregularne stuki wróciły. Stuka tylko na niewielkich nierównościach (bujnięciach ) i do prędkości ok 60km/h. Ręce opadają - nowe amorki i poducha amorka, końcówki drążka kier, końcówki stabilizatora, stabilizator wyjęty i sprawdzony-sztywny jak wiadomo co, wahacz dolny TRW, wahacz górny TRW. no i co dalej