Strona 9 z 22 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 211

Temat: alfa159 skarbonka czy nie?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Cytat Napisał Scorpio Zobacz post
    marti
    dla mnie przebieg również ma drugorzędne miejsce. Może mieć i 300 tys nalatane...byle by było zadbane.

Mimo wszystko jestem pełen podziwu ile byłeś w stanie zainwestować w auto. Szczerze...gdybym ja miał tyle włożyć to bym wolał sprzedać alfę i kupić inną...młodszą/lepszą/ładniejszą/itp albo zupełnie pójść w inną markę
    Scorpio, zwróć uwagę na dwie rzeczy. Kwota, którą podałem to wartość z robocizną. Nie serwisuję auta u pana mirka w szopie, tylko u dwóch najlepszych serwismajstrów w Poznaniu. Swoje to "niestety" kosztuje. Jednak dla mnie, ważniejsze od ceny jest to, że zrobią to dobrze i szybko. Auto u mnie pracuje, a nie służy do oglądania. Szczerze, kwota serwisu, w porównaniu z poprzedniczka (audi a5 sportback) nie wypada wcale tak źle;-)
    Druga sprawa, to fakt, że auto wymieniłem części, które notabene są zwykłymi częściami eksploatacyjnymi. Przecież sprzęgło tez musi kiedyś się skończyć,prawda? To samo dotyczy turbo i innym gratów. Wymieniłem, wiem co mam i to jest najważniejsze. Świadomość, że gdy trzeba nagle jechać 2000 km, to wsiadam, odpalam i Alfa zrobi to samo, co moje ulubione audi a3 1.9 tdi - dowiezie mnie pewnie do celu. Bo dla mnie czas to pieniądz. Sorry, brutalne, ale prawdziwe. Nie stać mnie na awarie w trasie, postoje, szukanie zamienników etc. Jej zadanie to jeździć, wtedy kiedy ja chcę. Zatrzymać się ma również wtedy kiedy ja chcę;-) A nie na odwrót;-)
    Wiem, że czeka mnie jeszcze pewna inwestycja w skrzynie, przeguby. Spoko zrobi się. Ale pomimo niemałej kwoty wkładu mam pewne auto, i to jest dla mnie najważniejsze.
    Piszesz, że można było poszukać nowszej, młodszej etc. I co? Jaka pewność, że nie wpakowałbym podobnej kwoty? :-) Uwierz, mi jakiejkowiek marki bym nie wybrał, wkłady byłyby podobne. Przynajmniej u mnie i z moimi przebiegami. Brutalna prawda.
    Widzę jednak, że z każdą zainwestowaną złotówką, Bella odwdzięcza się bezawaryjną jazdą. I w ten sposób nie żałuję wydanej kasy. Mogę dzięki temu pracować, zarabiać.
    Piszę, to że po to, aby uświadomić co niektóre osoby, które chcą nabyć 159 za 20 tyś, że to dopiero początek inwestycji. Jak to dobrze Jahu powiedział. Nie masz 1-2 tyś wolnych środków, nie startuj do tego segmentu aut. Kupić to najmniejszy problem. Utrzymać to druga sprawa. I nie ważne co wybierzesz. Audi, Forda, Opla...Alfa niczym nie odbiega od kosztów serwisu w/w aut. Ot taka prawidłowość w tym segmencie. Psuć się będzie tak samo często jak inne auta, które zamiast porządnego serwisu trafiają na mistrzów druciarstwa. Nie ma nic za darmo. Chcesz jeździć widelcem, sprawdź najpierw czy stać Cię na wymianę oleju w nim;-)
    Reasumując, pomimo zainwestowanej kwoty, wiem że przez następny rok,mogę spokojnie autem jeździć bez większych wkładów gotówki. Bo dla mnie wizualnie ona nie musi doopy urywać, ale mechaniczne musi być sprawna w 101%. Dla mnie auto służy do jeżdżenia, a nie oglądania.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez marti ; 13-04-2014 o 05:01

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    POZnan*
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120km, Focus mk2 1.6 tdci 90km

Domyślnie

Hej,
    fakt faktem dobrze prawisz ;p
    O każde auto trzeba dbać...o jedne mniej o inne bardziej...wiadomo. Jeśli tak jak mówisz, auto służy Ci do zarabiania, a nie jeżdżenia "po bułki" to wcale się nie dziwie, że jest dla Ciebie priorytetem mieć wszystko tip top w aucie
    Mi przynajmniej póki co auto służy do dojazdu do pracy i jakieś tam od czasu do czasu wypady. Dlatego wymieniam w aucie "coś" co jest już popsute, a nie "coś" co ma dopiero zamiar się zepsuć(wiadomo...jeśli były by to hamulce, objawy walniętego sprzęgła itp to wymiana od razu by się w polu nie zatrzymać xd). Mimo wolnych środków finansowych nie widzę U MNIE potrzeby aż takiego pedantycznego dbania o auto ( nie myślcie o mnie jak o jakimś czapeczkowcem z kamienicy w dresowych spodniach opuszczonych do kostek, który przesiadł się do Alfy z 30-letniego BMW by się lansować...w stojącym popsutym aucie pod blokiem).
    Ale co by tu nie mówić...kupić od Ciebie Alfę zapewne nie jeden by chciał xd Tak zadbanej to innej w Poznaniu chyba nie ma^^
    I przy okazji, jeśli nie chcesz udzielać takich info publicznie...prosiłbym na PW namiar na chociaż jednego magika w Poznaniu od Alf...który faktycznie wie co robi, a nie wydaje mu się, że wie(bo u takich już też byłem...niestety)

Pozdro!

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

No to może i ja coś skrobne Moja Alfina ze mna od października 2012 kupując ją z przekonaniem,że jest o wiele lepiej wykonana niż owiane złą sławą i awaryjnością 156 z którymi nie miałem nigdy żadnego problemu noo w 2.4 z EGR-em troche powalczyłem. Od dnia zakupu czyli ok 1,5 roku przejechałem nią 40 tyś. i kilka rzeczy też już zdążyłem zrobić:
    -kompletny rozrząd (800)
    -klapy wywalone (350)
    -2 sprężyny peknięte (wymiana na eibachy -35mm) (1020)
    -2 amory tył (450)
    -łożysko prawe tył (500)
    -klocki przód,tył (240)
    -oleje filtry X3 (700)
    -opony 6szt. bo diagności nie mogli jej ogarnąć (1900)
    -"banan" tył prawy (500)
    -wywalony DPF,EGR + Chips (2200) + 500 laweta
    -akumulator (425)
    -nabicie klim9y (250)
    -termostat (400)
    I jeszcze kilka innych drobnych rzeczy by się znalazło, kwota po podliczeniu tego wszystkiego wychodzi prawie 9735zł. więc myśle,ze sporo a to same części eksploatacyjne w najbliższej przyszlości czeka mnie wymiana sprzęgła (lekko zaczyna się uślizgiwać po chipie ) i tarcz przód-tył.
    W PL robione tylko łożysko i amory reszta w Irlandii a tu ceny troszke inne niestety Alfina na dzień dzisiejszy ma nalatane 191tyś przebieg autentyczny mam ochote przesiaść się na 2.4 ale troche rzeczy mam porobione no i po prostu troche mi jej szkoda sprzedawać bo nie wiadomo jaka trafi sie kolejna. Podzielam zdanie kolegi marti w tym momencie wiem co mam i auto odwdziecza nakład pieniązków z każdym kolejnym kilometrem Kilkanaście aut już miałem w swoim życiu bo "9" jest moim 17-stą furą mimo,moich zaledwie 25 lat i przyznam szczerze,że żadne z poprzednich aut nie dawało mi tyle frajdy i rodości z jazdy jak 159 no może w przyszłości jakaś V-ka bądź GTA
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar daro1906
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16 V Distinctive

Domyślnie

Jak czytam ile kasy włożyliście w Wasze Belle - to otwieram szeroko oczy. Ja prze ponad trzy lata eksploatacji wymieniłem TYLKO rozrząd, oraz oleje i filtry a i akumulator kupiłem. Kupując AR kierowałem się stanem technicznym a nie ceną zakupu. Nie wychodziłem z założenia, ze ktoś okazyjne sprzeda mi tanio AR. Dlatego jak czytam, ze można kupić dobre AR 159 za 25 tyś, to kiwam głową. Poprzedni właściciel, regularnie autko serwisował, dbał o nią i cenę przy zakupie tez trzymał. Teraz ta zakupowa cena odwdzięcza się bezproblemową jazdą. Naprawdę uwierzcie - ja oprócz wymienionych wyżej elementów nic więcej nie wymieniałem. Wiem, ze przyjdzie czas na większe inwestycje ( kocki, zawieszenie itp. ), liczę się z tym. Tu popieram przedmówcę - MARTI- ,, Widzę jednak, że z każdą zainwestowaną złotówką, Bella odwdzięcza się bezawaryjną jazdą. I w ten sposób nie żałuję wydanej kasy". Z tego co się orientuję, to ceny cześci są na normalnym poziomie nowoczesnego auta. No jak ktoś oszczędza na częściach, kupuje taniej, naprawy, przeglądy wykonuje nie wiadomo gdzie ( oby taniej ) - to fakt : eksploatacja AR 159 będzie droga. Też chciałbym mieć Lexusa - ale wiem, że nie stać mnie na porządne serwisowanie pojazdu. Ostatnio ( tydzień temu ) wymieniałem olej silnikowy, filtry paliwa, oleju i powietrza. Cena za usługę 7 000 zł. Dużo czy mało - sami oceńcie.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9jtd 8V 115KM@164KM (CinSoft) 2009

Domyślnie

@daro1906
    Miałeś chyba na myśli 700zł, nie 7000?
    Post Martiego to najlepsze podsumowanie tego wątku-chcesz jeździć i mieć pewność że dojedziesz-serwisuj auto prawidłowo, ono służy do jeżdżenia, a że przy okazji może dobrze wyglądać to tylko rzecz dodana. Śmiać mi się chce jak widzę na tym forum posty np. o zakupie wielkich felg, a potem kombinowanie z zakupem opon, bo za drogo. Jakby mnie nie było stać na AR, to kupiłbym auto niższej klasy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar daro1906
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16 V Distinctive

Domyślnie

No tak na myśli miąłem 700 zł.

Monsier Pierre- Bravo, Bravo, Bravo - fajnie to wszystko spiąłeś. Bravo!!!

Użytkownik Świeżak Avatar entuzjasta159
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    brava 1,9 jtd cf3 2001 @ Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 8v

Domyślnie

mam alfe 159 kupioną od forumowicza juz z pół roku temu.. oto wydatki:

4 sprężyny (pęknięta 1 przód i tył) około 900zł
    termostat 170zł
    kpl rozrząd --550zł
    nowe opony zimowe nokian wr d3--- 1400zł
    opony + felgi na lato 2500zł
    żarówki h7 osram night breaker 100zł
    emblemat komplet na przód i Tył oryginalne AR 320zł
    Nowe srebrne Nakładki na lusterka od TI 235

i inne pierdółki typu jakiś środek do konserwacji skórzanych foteli których już nawet nie liczę

To jeszcze nie koniec: planuje zmianę tarcz i klocków przód na Ate, wymianę wszystkich płynów ustrojowych i w przyszłym sezonie nowe opony letnie bo te co kupiłem już nie są w super świetnym stanie ale narzazie wytrzymam
    Mimo tych pieniędzy nie żałuje ani grosza wydanych na alfę,, ani razu mnie nie zawiodła i mam nadzieję ze zostanie tak jak najdłużej, jeździ świetnie wygląda efektownie i żadnego innego na chwilę obecną auta nie chcę
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	alfa2.jpg
Wyświetleń:	328
Rozmiar:	267.2 KB
ID:	128178   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zjdęcie alfa1.jpg
Wyświetleń:	326
Rozmiar:	179.3 KB
ID:	128179   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	autko3.jpg
Wyświetleń:	326
Rozmiar:	321.8 KB
ID:	128180  

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulietta 2.0JTDm 170KM TCT

Domyślnie

daro1906 a ile przez te 3 lata zrobiłeś kilometrów? 50k? 60k? bo z tego co czytałem to bardzo mało jeździsz chyba, że pomyliłem Cię z kimś(to przepraszam). Więc bezsensowne jest pisanie, że dziwi Cię to ile ktoś wydaje, skoro ktoś potrafi w pół roku zrobić to co Ty w 3 lata.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

U mnie w 9 miesięcy 38 tyś ;-) Pomalutku zbliża się 3 wymiana oleju w niecały rok :-)

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Cytat Napisał Monsieur_Pierre Zobacz post
    @daro1906
    Miałeś chyba na myśli 700zł, nie 7000?
    Post Martiego to najlepsze podsumowanie tego wątku-chcesz jeździć i mieć pewność że dojedziesz-serwisuj auto prawidłowo, ono służy do jeżdżenia, a że przy okazji może dobrze wyglądać to tylko rzecz dodana. Śmiać mi się chce jak widzę na tym forum posty np. o zakupie wielkich felg, a potem kombinowanie z zakupem opon, bo za drogo. Jakby mnie nie było stać na AR, to kupiłbym auto niższej klasy.
    podaj przykład.bo coś mi świta .ze właśnie chyba Ty chciałeś kupić felgi made in china do swojej belki.ale pewności niemal wiec bez urazy.