Mogę Ci jedynie porównać 205/55 i 225/45. Na pewno im świeższe opony tym lepiej się kleją, wiadomo. Przy 205 nadal troche trzeba uważać bo czasem stracą przyczepność. Z kolei 225 trzymają sie drogi jak głupie i zanim uda Ci się doprowadzić do uślizgu to poczujesz całkiem spore przeciążenie jak na cywilną jazdę. Swoje trzy grosze pewnie dokładają felgi o szerokosci 8". Et nie pamietam ale bez dystansów koła są praktycznie równo z obrysem. Wjazdy i zjazdy z autostrady można przyatakować z ogromną ilością frajdy. Zatem 215 będzie gdzieś po środku czyli brzmi jak dobry kompromis komfortu i przyczepnej jazdy w zakrętach
Wyryte rantem felgi
Ja nawet chciałem 225 bo podobają mi się szerokie opony, no ale przy tych 105km to byłoby zabójstwoA na 215 nie czuję, żeby dużo mocy stracił i przyjemnie się wchodzi w zakręty
Byłem dzisiaj na giełdzie i powiem Wam, że wybór bardzo duży. Tutaj na miejscu każdy mówił, że takie opony są rzadkie,a tam prawie każdy miał te 215/45r17. Ceny od 700zł do 1200zł za Fuldy/Continentale/Bridgestony. Mi się udało kupić roczne Barum Bravuris 3HM za 760zł. Mam nadzieję, że nie wyjdą jakiejś wady jak je założę. Były 5-6 letnie Continentale itp. za około 800-900, ale postawiłem na świeże Barumy. Najwyżej pojeżdżę rok i na sell.
Dziwi mnie że ludzie wywalają tyle kasy na używane opony, gwarancja jakaś na to chociaż jest??
Dokładnie, jak mi proponowali Bridgestone z 2010 z "ładnym bieżnikiem" za 800zł to zdecydowałem się na nówki Fuldy za 1200![]()
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._konrad53.html <--- zapraszam
3 miesięczna gwarancja. Poza tym kupione nieświadomie, jak się później okazało od znajomego, więc w razie czego nie powinno być problemu.
Mnie to nie dziwi. Akurat miałem taki miesiąc, że więcej kasy bym nie nazbierał na opony, a już coś chciałem kupić, bo felgi się kiszą w garażu drugi tydzień. Najwyżej je sprzedam i w przyszłym miesiącu jakieś inne.
Tu nie tyle chodzi o kasę co o bezpieczeństwo, kasa przy okazji nie jest aż taką wielką żeby te parę tygodni nie poczekać, parę browarów mniej i jest gumka![]()
Ostatnio edytowane przez sleyer3 ; 23-06-2015 o 05:46