159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Tak ma niewiele mniejszy, tylko każdy go ogarnie za ułamek ceny tego co do jts.
Poza tym w każdym czasopiśmie motoryzacyjnym wśród najgorszych silników benzynowych króluje jts wraz z tfsi i tsi, a idąc innym tokiem rozumowania co dobrego wymyślił Opel ?
Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
była 166 3.0 24v, była 156 2.4 m-jet
- - - Updated - - -
3.2 to specyficzna konstrukcja. W dodatku V6, co samo w sobie generuje więcej kosztów. Mojego wywodu z tym silnikiem nie mieszaj[/QUOTE]
Nie chciałem mieszać, podałem tylko przykład z autopsji :-)
JTS-a wymyślił Opel?
W oplowskim Z22SE (zapewne ten motor masz na myśli) rozrząd na zamienniku ogarniasz niewiele drożej niż JTD, m.in. przy pomocy zestawu, który podałem wyżej.
Piszesz o artykułach tego typu pisanych po łebkach i niekoniecznie mających wiele wspólnego z prawdą?
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...a-z-tymi/fqnb7
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Jts to akurat uklad wtryskiem alfowski ale reszta silnika to Opel.
Czytam i czytam i śmiać mi sie chce z jaką pewnością osoby jeżdżące na codzień dieslem piszą o JTS. (Może ciagle tłumią chęć posiadania benzynyMiałem 1.9 jtdm 8v i przed sprzedażą zliczyłem koszty od grudnia 2014 do grudnia 2015 14500 zł. W zeszła sobotę wymieniałem niech bedzie "elementy" rozrządu w 2.2 jts bo świecił się check i błąd p0016 kupiłem zestaw swag (do Opla 2.2) za 640 zł, jak kolega Magil wspomniał nie pasowały duże zębatki, bo w jts mamy je zintegrowane z wariatorem i górny ślizg. Robota banalnie prosta, po kilku godzinach auto na chodzie i zero błędów. Płynnie przyspiesza, nie szarpie błąd sam zniknął przy 3 odpaleniu. Ten zestaw doradzili mi goście co od lat współpracują z aso w Bielsku (biorą od nich części tylko ze zniżka, jakiś dobry układ maja, bo nie raz u nich płaciłem a odbierałem część w aso jak mi sie spieszyło) Ci sami goście mówili ze jeśli chce wszystko ori to bez wariatorow 1800zl. Wariatory gdyby jak to określili, jakimś cudem i zaniedbaniem były do wymiany, komplet 1800zl.
I nawet jakbym musiał cały osprzęt wymienic i dać te 3-4 koła to co mi sie może jeszcze popsuć w tym silniku żeby dobić do diesla? od razu uprzedzę napaleńców, że elektrozawor w aso po zniżkach klubowych 317zl jak widać majątku nie kosztujedo diesla filtr paliwa kosztował 160zl...przy drugiej wymianie sie zwraca, nie sądzę że elektrozawor co 20 tys km padnie...a wypowiedź ze 2.4 jest tańszy, bo wiecej osób go ogarnie...proszę Cię...wyjdź...wróć i przeproś
za sam pakiet startowy mogę sobie znowu łańcuch wymienić, ślizgi i napinacz...nie mówiąc o reszcie...na deser dodam ze po zdjęciu pokrywy były śladowe ilości nagaru...czy jts straszny dla mechaników? Zależy od mechanika...niektórzy maja problem odkręcić korek od miski olejowej...były i takie tematy na forum...jak ktoś robi powoli żeby nic nie spier...a nie na siłę i na szybko to poradzi sobie z jtsem. Tu na forum i alfaowners wiele błędów zostało wyjaśnionych i zależności miedzy nimi...2.2 nie jest taki straszny jak sie o nim pisze...
OK, wiecie lepiej, z niektórymi argumentami nie ma sensu dyskutować. Jak rozważamy koszt rozrządu, to całego, a nie po łebkach. Robionego u mechanika, a nie pod domem. Panna chce kupić Brerę, a Wy jej każecie wymieniać graty na podjeździe, bo taniej. Bez jaj.
Miałem ze 30 szt. JTD nie licząc pojazdów "okazjonalnych" i nigdy nie zaliczyłem żadnej awarii. Żadnych głowic, turbin, wtrysków. Nic. Thesis JTD dobiłem do 330kkm i poza awarią paska klinowego będącego następstwem partactwa i źle pojętej oszczędności (mimo sugestii nie wymienili mi rolki napinającej, która p... 100 km przed Mediolanem w drodze na 100 lecie Alfy).
A miałem jednego JTSa, przetrzepałem go do bólu i k... po przejechaniu 2500 km ujawnił się łańcuch i elektrozawór. OK, może niefart, ale tych niefartów w DE stoją całe pęczki. A trudno Helmutom wmówić druciarstwo więc jednak z tym JTSem nie jest tak kolorowo.
I wciąż czekam na te zestawy rozrządu za grosze. Dwa. Kompletne. Bo póki co to tylko bicie piany bez konkretów.
Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T
Skoro SWAG dla Ciebie to druciarstwo i autoryzowany serwis Opla to podjazd domowy lub szopa to faktycznie, cieżko znaleźć wspólna platformę do rozmowy. Części załatwiam sam i nigdy nie oszczędzałem na samochodzie, bo służy mi codziennie w pracy. Jak w Aso mówią ze swag bedzie ok, reszta ori to im ufam...dla Ciebie tylko ori jak kto woli, jeden lubi przepłacać i narzekać inny nie...w jakich latach miałeś jts-a? 2007-8-9?
Mamy 2016 i nie tylko ricambi na rynku...
Nie dziw się koledze szerszeniowi bo ja również z Twojego posta wywnioskowałem że robiłeś to sobie sam pod domem, bo napisałeś że to banalnie proste i że kilka godzin roboty. Poza tym wcześniej zostałem napietnowany za to że napisałem że 2.2 jts to silnik Opla poza autorskim wtryskiem stechiometrycznym, jednak miałem rację skoro Alfe się serwisuje w Aso Opla i części również tam można nabyć. Poza tym co masz na myśli pisząc o pakiecie startowym w jtd ? Mówimy o rozrzadzie za 400 zł ? Czy o wycinaniu sprawnych DPF'ów bo takie widzi mi się ktoś ma? Nigdy nie zrozumiem ludzi którzy wycinaja sprawny DPF, nie wiem po co.