Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 108

Temat: Silniki w Alfa Romeo kiedyś, a dziś...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Jak tak poczytałem co tu Panowie koledzy napisaliście to powiem, że optymizmem nie powiało... Generalnie motoryzacja dziś to w większości plastykowa tandeta, masówka na gigantyczną skalę. Jeśli ktoś wierzy w slogany reklamowe firm, zapewnienia sprzedawców o wyjątkowości auta, o jego klasie o tym że pozycja kierowcy wzrośnie jeżdżąc nim - wybaczcie, nie jest zdrowy umysłowo. Większość samochodów dla mnie to jedna wielka masa bez wyrazu. Przecież teraz jest wszystko podobne do siebie, każdy zrzyna od drugiego, dzielą technologie, pakują silniki w jakieś plastykowe tandetne obudowy z logo (że niby super motor, a pod spodem technologia z której korzysta kilka firm), wnętrza - zero pomysłu, nijakie, jakieś łuki, krzywizny, po środku zegary (za to karałbym przez powieszenie), co to jest się pytam? Zdejmujesz tę "maskę" z auta - odkręcasz boczki drzwi, rozbierasz deskę i co? Jeszcze gorzej, totalna masówka nawet w autach "executive", te same wiązki, podobne lecz uboższe kontrolery co jakiś miejskich autach. Wszystko straciło swoją magię, smak, kultowość. Poza tym, podejście - robienie na krótko, zbijanie wszystkiego w moduły, aby zużyć, kupić następnę...

Czemu kupiłem Alfę? Bo chcę cieszyć się życiem, chcę czuć radość kiedy wchodzę za każdym razem do swojego samochodu. Wiem, że moja 156-stka ma już w sobie sporo złego genu "masowości", ale Alfa nie jest jeszcze do końca autem zepsutym globalną tandetą. Brałem pod uwagę jeszcze Audi A3, VW Golf'a IV oraz BMW... BMW było najbliższe mojemu wyborowi, jednak zwyciężyła Alfa. Byłem w fabryce BMW w Monachium, fajnie to wszystko przewodnik opowiadał, umiejętnie nakręcali atmosferę dając poczucie wyjątkowości, ale sama fabryka - fabryka jak fabryka, widać dobitnie że to wszystko jest masowe, takie samo, takie same śruby, wiązki, lakier... wiem że BMW przykłada się do aut, ale nie tak jak kiedyś. Byłem już bardzo bliski zakupu BMW naprawdę. Jednak jak tak popatrzyłem na ich obecne auta to stwierdzam, że zepsuli się od środka, zepsuli się jako marka, pogrzebali duszę i charakter tych aut, o wiele szybciej niż robi to Alfa Romeo. Obecnie auta BMW nie podobają mi się w ogóle. Mój wybór jako najmłodsze padłby najdalej na E46. Dwa moje ulubione typy to E39 oraz E38. Charakterystyczny, czysty design, dusza BMW (szczególnie E38), to były auta... a teraz, nie rozpoznaje już ręki mistrzów BMW, nie wiem co to za auta.

Historia amerykańskiej motoryzacji miała podobne tory, już nie uraczysz się autem takim jak Chevrolet Chevelle SS '69 (SS396) tylko jakąś plastykową tandetną namiastką.

Kolego GrzesiekK. podziwiam za tę 3.0 V6 w 156 Ja myślę nad możliwością wszczepienia 2.0 V6 TB, niestety, jeżeli chodzi o mechanikę to nie potrafię zaplanować takich prac. Nie moja branża. Ale myśleć o tym nie przestanę i może kiedyś uda mi się to realizować. Skoro już ma nie być Alf z oryginalnymi motorami... trzeba sobie samemu zrobić. Wtedy miałbym naprawdę wyjątkowe auto Na razie dbam o swoją piękność planując dla niej kolejne zabiegi.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

pastooh
    Gość

Domyślnie

Podepnę się do tematu. Ma ktoś może kopię artykułu o silnikach v6 który znajdował się na stronie cuoresportivo.pl bo był świetny i przeczytałbym go sobie jeszcze raz już jako właściciel alfy z v6 a z tego co zaobserwowałem to juz od paru miesięcy ta strona ma jakieś problemy techniczne i raczej nie liczę na jej powrót, byłbym bardzo wdzięczny ewentualnie prosiłbym o jakieś linki na priwa o tych silnikach szczególnie 2,5 v6 24v bo chciałbym sie troche pozachwycać w okresie zimowym

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał pastooh Zobacz post
    Podepnę się do tematu. Ma ktoś może kopię artykułu o silnikach v6 który znajdował się na stronie cuoresportivo.pl bo był świetny i przeczytałbym go sobie jeszcze raz już jako właściciel alfy z v6 a z tego co zaobserwowałem to juz od paru miesięcy ta strona ma jakieś problemy techniczne i raczej nie liczę na jej powrót, byłbym bardzo wdzięczny ewentualnie prosiłbym o jakieś linki na priwa o tych silnikach szczególnie 2,5 v6 24v bo chciałbym sie troche pozachwycać w okresie zimowym
    Po tekst z cuoresportivo trzebaby uderzyć do do nich, pewnie mają jakieś kopie.
    Poza tym fierglu na swoim blogu pisze nieco o V6 Busso:
    http://fierglu.blog.interia.pl/?id=1633949

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Panowie padło tu słówko o silnikach VW i ich rzekomej przewadze technologicznej. Zaczyna się mówić o wycofywaniu ze sprzedaży silnika roku jakim jest 1,4 TSI. Oficjalny powód to koszty produkcji, choć nieoficjalnie to chyba jest padaka której nieobce są takie historie jak np. pękanie tłoków. Pewnie naprawy gwarancyjne dały VW po kieszeni, ale co gorsza można domniemywać że i po gwarancji żywotność i serwis dadzą popalić.

http://moto.pl/MotoPL/1,88571,899050...ika_Roku_.html

Mam nadzieje że nie stanie się tak z fiatowskimi TB.

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

hmmm ten silnik vw to ciekawostka bo w najmocniejsze wersji 1.4 *160 km lub 180 nie pamietam) pali tyle samo co 1.8 160 KM rowneiz tsi, wiec, przekombinowali i chyba sie wycofuja z wyzylowanych silnikow
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

A że historia nie jest całkiem wyssana z palca może świadczyć ta dyskusja na forum:
    http://www.autogolf.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=186
    Mozna tam przeczytać miedzy innymi o pekajacych tłokach, wymianach turbin, rozregulowanym rozrządzie i wymianie silnika po gwarancji za 6500 euro. Usterki tez występują w scirocco.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 25-01-2011 o 22:53

Kowalski
    Gość

Domyślnie

pękanie tłoków...ciekawe co czas przyniesie silnikom TBi... wyduszanie ogromnej mocy z małej pojemności to jazda po bandzie... To nie są silniki Wankla ale zwykłe rzędówki.... FSI pojawił sie na rynku sporo czasu przed TBi i też na poczatku były zachwyty..
    Co o tym myslicie?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

A ja myślę że po prostu VW leci teraz na ilość a nie jakość. Następuje swego rodzaju przebiegunowanie, słabsze marki robią wszystko żeby się utrzymać i podnoszą jakość (Hyundai, Dacia itp.) a wielcy potentaci jak VW myślą że mają już wszystko, nic im nie grozi, jadą na starej opinii i mają w zadzie klienta, byle sprzedać towar a że to szajs to już co innego.

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

FSI to nie TSI. FSI to raczej odpowiednik JTS-a (bezpośredni wtrysk, niedoładowany) o wysokim stopniu sprężania.
    W zasadzie można by przyjąć że te pojedyńczo doładowane TSI = TB/TBi bo fiatowskie silniki nie mają podwójnego doładowania.
    Nazwanie silnika 1,75 Tbi w lanci jako 1,8 Diturbo to chyba nadużycie. Ze specyfikacji wynika że kompresora niet, sprężarka jest jedna a to "di" to sie ma chyba odnosić do kolektora wydechowego nowej generacji. Albo może do podwójnego wariatora fazy którego działanie ma zapewniac szybki start sprężarki. Tak czy inaczej silnik też prosty nie jest i wyciągnięto z niego całkiem pokaźną moc, może jednak uniknięto pomyłek.

Ale każdy ma mozliwość wyboru-jeden ceni sobie rajdowe przyspieszenia a inny długookresową bezproblemowość.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 26-01-2011 o 15:33

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

podobno to di to direct injection
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv