Ja mam na myśli wersję przed Uconnect - samochód z 2011 roku.
Ja mam na myśli wersję przed Uconnect - samochód z 2011 roku.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Pytanko. Masz w swojej Julce przycisk odbierania rozmowy na kierownicy? Jeśli tak to działa to z Densionem i telefonem sparowanym przez Bluetooth, tzn odbiera rozmowy po naciśnięciu przycisku na kierownicy?
Update: Wcześniej pisałem na podstawie informacji jaką uzyskałem telefonicznie od dystrybutora, widać niepełnej. Teraz sam popatrzyłem do instrukcji, i piszą tam że odbiera się przyciskiem następnej ścieżki lub jeśli nie jest akurat zmieniarka włączona, to przełączając source na zmieniarkę.
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 07-07-2015 o 08:09
Właśnie pod standardowe radio Giulietty podpiąłem Dension Gateway-a BT Lite - czyli symulator zmieniarki + streaming przez Bluetooth + USB + zestaw głośnomówiący.
Za 399zł jest całkiem fajne urządzenie - paruje się bez problemów z telefonem (próbowałem na 2 różnych Motorolach z Androidami 4.1.2 i 5.cośtam), działa sterowanie z kierownicy - przełącza/pauzuje muzykę ze Spotify albo odtwarzacza na komórce, można odebrać/odrzucić rozmowę (klawiszami następnej/poprzedniej ścieżki, więc nie ma problemu jak ktoś nie ma przycisku "telefonika" w kierownicy, lub w ogóle przycisków w kierownicy, wtedy używa tych na radiu (chyba, jeszcze nie próbowałem)).
Urządzenie obsługuje 1 telefon, ale można poparować się z wieloma, i ten który pierwszy się połączy jest w tym momencie obsługiwany jako odtwarzacz/telefon, a w razie potrzeby wymuszenia innego, wystarczy wyłączyć BT na tym którego się nie chce mieć połączonego i od razu drugi telefon się sam połączy.
UPDATE: jakoś teraz przychodząc z innym urządzeniem (ale wcześniej sparowanym, ale nie używanym jako ostatnie z Densionem), musiałem kliknąć w telefonie aby urządzenia się połączyły - nie zrobiły tego automatycznie.
Jakość dźwięku muzyki jest OK, choć nie idealnie - to urządzenie obsługuje najprawdopodobniej jakieś standardowe/starsze kompresje streamingu przez A2DP o raczej przeciętnej jakości dźwięku. Audiofile napewno nie będą zadowoleni. Na marginesie Dension właśnie wypuszcza nowy produkt Blueway, będzie miał bezstratny streaming (chwalą się że Bluetooth 3.0, czyli pewnie stary był 2.1?), książkę telefoniczną/ID3 tagi itp. na wyświetlaczu auta itp, ale to dopiero za parę tygodni, będzie droższe (cena ~700zł) i jak na razie dystrybutor powiedział że tylko będzie wspierał Audi/VW/BMW/Seat/Skoda/Peugeot/Citroen, a inne to nie wiadomo czy/kiedy.
Pewna niedogodność tego urządzenia to fakt, że na defaultowych ustawieniach, przy pełnej głośności BT z komórki, jest przesterowanie i to nieładne. Ten sam problem przy odtwarzaniu MP3 z USB. O ile komórkę można ściszyć MP3 na USB raczej gorzej. Na szczęście producent dał jakieś tam rozwiązanie - z ich strony ściąga się zestaw plików konfiguracyjnych, wgrywa się odpowiedni na pendrive i wkłada go do slotu - update trwa parę sekund, a po ponownym włączeniu mamy już nowe ustawienie dźwięku. U siebie zaaplikowałem -6dB zarówno na A2DP jak i na USB. Wada jest taka że przełączając się na radio mamy zdecydowanie głośniej - wydaje mi się że trochę dali ciała, pewnie sygnał analogowy na wyjściu do radia po prostu powinien być mocniejszy a oni próbowali to podbić cyfowo i przesterowali (i to chyba jeszcze po stronie cyfrowej przed przetwornikiem C/A, bo nie brzmiało to jak przesterowanie analogowego wzmacniacza, ale brutalne obcięcie powyżej pewnego poziomu). Jeśli ktoś korzysta z radia albo CD, to trzeba skręcić radio o jakiś 6 stopni (dB?) żeby uzyskać ten sam poziom głośności dźwięku. Ponieważ żonka słucha często radia, to jak kiedyś już będzie mi się wybitnie nudziło to może dorobie albo dokupię jakiś mikro-przedwzmacniacz żeby do końca rozwiązać problem głośności.
Jeśli chodzi o zestaw głośnomówiący, to po jakiś 3sek od pierwszego dzwonka na telefonie, słyszymy już sygnał z głośników i możemy odebrać i rozmawiać. Nie testowałem tego jeszcze podczas jazdy, ale wydaje się wszystko OK.
UPDATE: Parę razy testowałem, wszystko OK.
Co do USB, to można tworzyć katalogi typu CD01, CD02 do 05, mogą być też podkatalogi. Jak do głównego katalogu coś wrzuciłem na próbę na pendrive to też odtwarzał. Nie wnikałem w to głębiej bo raczej nie będę zbyt często korzystał z USB (używamy Spotify)
Zrobiłem parę fotek z montażu, może się komuś przyda jak sam będzie montował takie, lub podobne urządzene.
Musimy zdjąć panel na desce - jest na iluśtam zatrzaskach i jednej śrubie (o czym przekonałem się jak już złamało mi się mocowanie. U mnie siedział dość ciasno. Na Youtubie jest filmik pokazujący jakie to proste, ale nic nie było o śrubie (UPDATE: wychodzi na to że w starszych Julkach nie było tej śruby, tylko zatrzaski/kołki), więc dalej śmiało szarpałem, tym bardziej że w którymś wątku koledzy radzili właśnie szarpać, że nic się nie stanie, panel mocny. Nie do końca - tu widać odłamane mocowanie przykręcone do panela śrubą:
Żeby to zrobić bez łamania czegokolwiek, to zaglądamy do dużego schowka, i wyjmujemy okrągłą gumową zaślepkę znajdującą się w górnej powierzchni schowka, tuż przed lampką(zdjęcie poniżej). Potem odkręcamy śrubę którą widać było na poprzednim zdjęciu.
Wtedy dopiero ściągamy panel tak jak pokazano tu od 24sek:
https://www.youtube.com/watch?v=F1nRTjac2B4
Tylko gość to sobie prawie dotkął i zeszło.
Ukazuje nam się taki widok, odkręcamy 4 śruby torx:
wyjmujemy radio, odłączamy antenę i przewody kostek ISO (radio/kluczyk wyłączone).
Ja zabrałem się najpierw za montaż mikrofonu. Wybrałem miejsce na podsufitce nad lusterkiem. Klips był luźny, więc wewnątrz podkleiłem go grubą taśmą klejącą dwustronną i zamontowałem na podsufitce:
potem poupychałem kabel nad podsufitkę aż do górnego prawego rogu szyby, tam przeszedłem kablem pod maskownicą słupka A(nie ściągałem, tylko upchnąłem kabel pod), a potem pod uszczelką przy drzwiach, głęboko go upychając:
Jakoś wyszarpnąłem trochę ten panel maskujący z boku deski rozdzielczej, i przełożyłem kabel nad wylotem nadmuchu (przedramiona całe poharatane o ostre plastiki - nawiasem mówiąc te plastiki to najgorszy szmelc, takich bardziewnych materiałów nie powinno być w aucie które pretenduje do premium, raczej pasuje do produktów Dacia albo lepiej Tata Motors (i nie mam na myśli Jaguara którego jakiś czas temu wykupili))
Generalnie, od tego momentu fajnie byłoby mieć wymontowany duży schowek, dużo łatwiej możnaby cokowiek zrobić z prowadzeniem/zabezpieczeniem kabli. Odkręciłem 4 torxy, 2 imbusy (niepotrzebnie, to tylko odbojniki plastikowe dla drzwiczek schowka) i 2 duże torxy, ale i tak nie udało mi się schowka wyjąć, tylko trochę ruszyć. W końcu straciłem cierpliwość i z powrotem zmontowałem schowek. Trzeba było sobie poradzić przez otwory desce.
Głównie ciężko było bez wyjęcia schowka pozakładać trytyki, pospinać te kable żeby nie latały i np. nie obcierały się o ostre krawędzie konstrukcji samochodu (a takie tam są).
Wiązkę do radia zabezpieczyłem dodatkowo owijając ją taśmą izolacyjną - kabelki nie miały żadnej dodatkowej osłonki.
Jakieś 15cm od frontu schowka wywierciłem (ręcznie, ostre wiertło HSS i sam zacisk wiertarki) 4 otwory 9mm blisko siebie i wyciąłem to co między nimi zostało nożem tapicerskim. Tym otworem poprowadziłem kabel do radia i od mikrofonu i podłączyłem je do urządzenia.
Kable trzeba poprowadzić tak żeby nie wpadały na mechanizm wyłączania podświetlania schowka - czyli za jego wyłącznikiem.
Urządzonko zamontowałem tuż przed tym otworem, na razie na taśmie dwustronnej, ale mam obawy czy to wytrzyma, najwyżej jakiś klej pójdzie w użycie przy ewentualnej poprawce. Przy wyborze umiejscowienia trzeba pamiętać o tym żeby z przodu zostało wystarczająco miejsca na pendrive-a, żeby dało się zamknąć drzwiczki schowka.
Podłączyłem wtyczke pod radio (chyba napiszę to tak, żeby nie było nieporozumień: podłączamy ją od strony bliższej krawędzi radia), włożyłem, włączyłem i... nie działa. W końcu podłączałem wszystkie wtyki radia i Densiona, i jeszcze raz spiąłem wszystko i na szczęście już hulało.
Dodam jeszcze, że jak source jest przełączony na changer-a, to dzownienie telefonu po chwili słychać w głośnikach i można odebrać przyciskiem ^ albo odrzucić naciskając v na kierownicy. Jeśli zaś jest nieprzełączony, to niewiele się wydaży - po to jest dodatkowy kabelek MUTE, który wciskamy na pin w środkowej części złącza (choć mam obawy czy będzie się dobre trzymał, czy nie trzeba tam jakiegoś mocowania dorobić) - dzięki niemu, urządzenie wycisza radio a na wyświetlaczu pokazuje się napis Phone i wiemy że ktoś do nas dzwoni. Najłatwiej wtedy odebrać przyciskiem Media na radiu (od razu przełącza na changera, w przeciwieństwie do SRC z kierownicy, gdzie trzeba się przeklikać przez sekwiencję zakresów długości fal radiowych. Szczerze mówiąc to nie wiem jak odbierać/odrzucać rozmowę gdy ktoś nie ma przycisków na kierownicy (chyba były też takie Giulietty?).
Efekt finalny na radiu wygląda tak, na wyświetlaczu pomiędzy zegarami też są informacje o CD/track, choć przy transmisji dźwięku z komórki, informacja jest raczej bezużyteczna (zawsze jest CD track 05 i leci sobie czas)
![]()
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 12-07-2015 o 12:04
super! Dzieki za piękny tutorial , trzeba to wrzucić koniecznie do działu "zrób to sam" .
Ja tylko nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą śrubą przed zdjeciem panela maskownicy i co panel miał by mieć wspólnego z dużym schowkiem pod deską ktory jest na Twoim drugim zdjęciu? Na filmiku od 24 sek facet sciąga ale schowek podszybia więc zupełnie co innego ale może ja coś nie łąpię. Jak by nie było to u mnie nic nie blokuje, sciagałem ten panel dużo razy i jest on u mnie (MY2010) wyłącznie na zatrzaskach/kołkach więc do ściągania nic nie trzeba więcej robić.
Jeszcze pytanko gdzie masz umiejscowione gniazdo USB bo nie widzę tego na fotkach? Mam w planach już od jakiegoś czasu założenie tego densiona i gniazdo USB i AUX zamontował bym w czarnym plastiku pod panelem klimatyzacji,on jest cały pusty i niewykorzystany- to dużo lepsze miejsce dla gniazdek niż schowane gdzieś głęboko w schowku (w poliftowej pomyśleli i umieścili gniazda w okolicy przełącznika DNA) . Wiadomo będzie trochę więcej roboty żeby wyprowadzić te gniazda pod deskę. U mnie kierownica ma niewykorzystane sterowanie pod telefon ale to chyba nie będzie działać w tym układzie, musiałbym podpiąć switch bezpośrednio do radia i zmostkować z przyciskiem "media". Szacun za dobrą robotę i opis![]()
Jak dopracujemy treść mojego manuala to zrobię kopie/osobny wątek i poproszę moderatora o przeniesienie.
Schowek na podszybiu nas nie interesuje, chodzi o ten na rękawiczki.
No właśnie w moim aucie (2013r, przed liftem), w przeciwieństwie do Twojego czy tego z filmiku, oprócz zatrzasków/kołków jest (a raczej było bo się odłamało) mocowanie na śrubę. Dostęp do śruby jest od strony dużego schowka, na górnej powierzchni, przed lampką podświetlającą schowek jest gumowa okrągła zaślepka (drugie zdjęcie), a po jej zdjęciu dostęp do śruby tego dodatkowego mocowanie.
Widać do dodatkowe mocowanie to pewnie jakieś ulepszenie, może u niektórych panel za łątwo spadał, albo trzeszczał i dodali taką łapkę?
Nic nie dokładałem, jest USB na samym urządzeniu i tyle. Raczej USB nie będzie wykorzystywane u nas - żonka korzysta głównie ze Spotify Premium, więc jeśli nawet nie ma zasięgu do internetu, to sobie puści coś już ściągniętego na telefon.
Jak zamontujesz tak u siebie, zrób dokumentację, to możnaby podłączyć to wątku dla Zrób to sam.
Tzn masz na myśli że jest pod spodem mikrostyk ale nie założony jest przycisk tylko z przełącznikiem SRC? Jeśli tak to u mnie też tak jest, tylko brakuje podświetlającej diody LED (zdjąłem plastikowy przycisk z ciekawości). W MESie go jednak nie widać (nawet po aktywacji kierownicy 8-o przyciskowej i Proxy). Sądzę (choć nie sprawdzałem na żadnych schematach) że nie jest ten przycisk bezpośrednio dostępny żeby go podpinać pod Media, tylko stan przycisków jest w bardziej lub mniej wyrafinowany sposób zakodowany - inaczej trzeba by ciągnąć za dużo kabelków z kierownicy, a z tego co mi się wydaję konektor kierownicy ma tylko 8 pinów, a jest tam też klakson/masa/zasilanie.
Z resztą Media (albo przełączenie się SRC na zmmieniarkę) odbiera rozmowę tylko gdy nie korzystasz aktualnie ze zmieniarki, w przeciwnym wypadku używasz ^ do odebrania, a v do odrzucenia (lub zakończenia) rozmowy, a naciśnięcie Media nic nie robi.
nie, u mnie jest kompletna 8 przyciskowa kierownica z przyciskami switchami i podświetleniem ale te 2 dodatkowe oczywiscie są nie wykorzystane z powodu braku centralki B&M.jesli tak to z pewnością sterowanie jest rezystancyjne realizowane przez mikrokontroler stąd ilość przewodów jest mniejsza niż by się to mogło wydawać (sprawdziłem właśnie na schemacie i do sterowania wszystkich 8 przycisków idą tylko 3 przewody). Podobnie jest z panelem sterującym na konsoli centralnej.Sądzę (choć nie sprawdzałem na żadnych schematach) że nie jest ten przycisk bezpośrednio dostępny żeby go podpinać pod Media, tylko stan przycisków jest w bardziej lub mniej wyrafinowany sposób zakodowany - inaczej trzeba by ciągnąć za dużo kabelków z kierownicy, a z tego co mi się wydaję konektor kierownicy ma tylko 8 pinów, a jest tam też klakson/masa/zasilanie.no w związku z powyższym wykorzystanie dodatowych przycisków odpada w tej sytuacji ale jesli mówisz ze strzałki góra dół można odbierać/odrzucać połączenia to spoko.
Z resztą Media (albo przełączenie się SRC na zmmieniarkę) odbiera rozmowę tylko gdy nie korzystasz aktualnie ze zmieniarki, w przeciwnym wypadku używasz ^ do odebrania, a v do odrzucenia (lub zakończenia) rozmowy, a naciśnięcie Media nic nie robi.
Czy ktoś ma doświadczenie z B&M i Iphone'm 6? Bo na stronie kompatybilność kończy się na 5s.
Dziala bez problemu tak samo jak z 5tka. Oczywiscie SMS nie czyta![]()
Do Blue&Me wyszła właśnie wersja 10.0, a UConnect nadal w wersji numer 1 z roku 2013...
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS