Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 148

Temat: [146] alfa romeo 145/146-najgorsze z najgorszych?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar msl
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2,0 TS 2001r.

Domyślnie

Panowie,
    Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym użytkownikiem Alfy. Czytając ten wątek niestety muszę powiedzieć że "nasz naród" jest mocno uprzedzony do włoskich marek. Nic tylko VW, Audik i Mecenas, a co one się nie psują ?
    Wręcz przeciwnie psują się tak samo przykład jeżdziłem dwa lata temu VW Passatem 1,8 Turbo rocznik 2001 przy 79 tys. (auto firmowe przebieg pewny, serwis ASO, dwóch kierowców) padła pompa cieczy, cztery razy cewki zapłonowe, łuszczy się guma na tapicerce drzwi.
    I to ma ta niemiecka precyzja, ona była tylko w Golfie I/II, Pasacie kanciaku !

Moja Alfa - od sierpnia '08 raz zamarzła i nie pozwoliła się dostać do środka (posmarowałem uszczelki środkiem ze stacji shell ) i jest OK.

ps. nie czytajmy opinii "pseudo znawców motoryzacyjnych" dzienikarzy - nie ma sensu, znam przypadek jak taki znawca dostał od jednej ze znanych marek auto testowe na tydzień, wysłali lawetę po jednym dniu - powód padło sprzęgło - tłumacznie znawcy "Ja nigdy nie jeździłem z manulaną skrzynią"

pozdrawiam,

msl
    Alfa Romeo 156 2,0 TS SportWagon '01
    nadal Lancia Lybra SW 2,4 JTD '02
    i Opel Astra III 1,4 Twinport '08

Użytkownik Rowerzysta Avatar turek1601
    Mieszka w
    Pruszków, Ostrołęka
    Auto
    147 1,6 105km

Domyślnie

Krótko jeżdzisz, mi po roku zaczela sie naprawde psuc. Alfy awaryjne są bez 2 zdań ale auto powinno sie tez podobac i dlatego jezdze alfa, tzn reperuje ja. Moj ojciec ma mazde 606 z 1996r od 3 lat nic przy niej nie robil a przejechal 60 tyś i to mi dopiero daje porownanie,

ViP Romeo Avatar williamdrake
    Mieszka w
    Erlensee (de)
    Auto
    AR 145 2.0 TS QV, Peugeot 207 1.4 Vti

Domyślnie

Cytat Napisał turek1601
    Krótko jeżdzisz, mi po roku zaczela sie naprawde psuc.
    Może trafiłeś na taki egzemplarz
    Ik@r 1111
    AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
    AR 145 2.0 16V TS 2008-...

ViP Pirat drogowy Avatar Karol88
    Mieszka w
    Kowary, Poland
    Auto
    146 1.7 16v, 166 2.0 V6 TB

Domyślnie

Mój brat mieszka od 20 lat w niemczech i miał AR146 Boxera taką jak ja mam obecnie i twierdził że trochę pieniędzy w nią wkładał. Rok temu kupił Hyundaia Elantre 2.0l 140km i stwierdził że Alfa przy tym to była tania w naprawach i kupnie części. A remontował silnik tylko u mechanika który zajmował się Porsche.
    Przynajmniej miał jakieś pojęcie o Boxerach :mrgreen:
    była - Czarna 146 1.4 Boxer
    była - Verde Minerwa 166 2.0 V6 TB

jest - Blue Mate 146 1.7 16v Boxer
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...rugi_raz_.html

jest - Crosswagon Q4

Szymonik
    Gość

Domyślnie

Połowa tych aut kiedyś wyjechała z fabryki a potem została ''takim egzemplarzem'' lub w opinii aktualnego kierowcy pojazdem zaniedbanym przez poprzedniego właściciela. Fanatyzm wielu użytkowników tej marki jest niespotykany co też daje jej jakiś + Ja co wypłata wkładam w nią 300-400 pln i nigdy nie jest cacy hehe,taki egzemplarz co zrobić

crazyqs
    Gość

Domyślnie

Nie koloryzując od niezawodności Alfy i nie ubliżając innym marka. Ja w swoją włożyłem trochę kasy, ale wynika to wyłącznie z ewidentnego zaniedbania poprzedniego właściciela. Jeden znajomy miał 156'tke 1.8 TS co to on na nią narzekał, że wszystko się sypie strach wyjechać gdzie kol wiek. Inna znajoma ma taką samą w dodatku zagazowaną, zrobiła nią ponad 200 tyś. i mówi że prócz zawieszenia i rzeczy eksploatacyjnych nic w niej nie robiła. Jedyna co to jej się raz coś z gazem popsuło i musiała jeździć na benzynie. Nie mogę powiedzieć że w Alfy się nie psują, ale na pewno są tańsze w naprawie i wątpię by psuły się strasznie częściej niż inne marki. Jak pisał msl ta niemiecka precyzja to była w starych Golfach i Passatach.

wnt146
    Gość

Domyślnie

ja sie najezdziłem az tydzien i mi sie panewka obróciła ale to wina poprzedniego właściciela a raczej ,chociaz musze przyznać że miałem tem bmw m10 na łancuszku zero problemów ,tylko eksploatacja .

crazyqs
    Gość

Domyślnie

Ja wychodzę z założenia że samochód do rzecz złożona z wielu elementów. Coś czasem musi się popsuć, a jak ktoś mi gada że są samochody co się w ogóle nie psuja to jakaś bajka chyba. Poza tym te samochody które bardzo rzadko się psują są zazwyczaj drogie w naprawach.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ersi
    Mieszka w
    Wałbrzych\Amsterdam
    Auto
    Była: 146 1,9 JTD 2000r, Clio 1,5 dCi 2008r., jest Avensis 2006r 2.0 D4D

Domyślnie

W lutym mija rok jak jestem posiadaczem swojej AR i wiecie co, owszem kupując ją wyremontowałem cały silnik, totalnie nówka, ale i cena za auto była okazyjna, po tym zabiegu wymieniłem po pół roku eksploatacji tarcze i klocki (dzieki temu forum za śmieszne pieniądzę), jedyna awaria to padł mi rozrusznik, w zawieszeniu nic nie puka nic nie stuka, a Alfa mimo ze ma swoje lata potrafi nie jedno oko przyciągnąć... na koniec dodam że mam w tej chwili 260 tyś km przebiegu!!!
    Alfę kupujesz sercem, nie głową

DRAGON2020
    Gość

Domyślnie

NO I CO ZE SIE PSUJE !!!? Nic nie jest wieczne. To niska cena za przyjemność związana z użytkowaniem belli A ze w statystykach tak wypada to coz nie do konca tak musi byc z pojedynczymi egzemplarzami.