Wg. sprzedawcy interfejsu ELM327 1.3+ firmy pmfactory wszystko powinno działać ale nie działaKupowanie kolejnego interfejsu średnio mi się uśmiecha zważywszy na to, iż nie wiem czy sytuacja się nie powtórzy. Skończy się jak zwykle kolejnym wydatkiem i podjadę do diagnosty który wbije kod wtrysku
![]()
że Wy się nie boicie grzebać w tym FES'ie przecież przez taką zabawę z niepewnymi przejściówkami kablami i programem z niewiadomym kodem można sobie porządnie namieszać w aucie.
Born to be wild.
Bez paniki. Mechanicy używają FESa - już nie jeden u którego byłem, więc chyba jakoś jest sprawdzony. Jak każdy program ma swoje bugi. Myślę, że z FESa nie masz dostępu do naprawdę zaawansowanych funkcji auta - to musi byc dodatkowo chronione (hasła albo jakaś skomplikowana procedura dostępu), tak żeby wykluczyć możliwość przypadkowego namieszania. Ździwiłbym się gdyby było inaczej. Tak naprawdę poza monitoringiem parametrów, kasowaniem inspekcji i paroma innymi, czysto obsługowymi funcjami (wymiana oleju, kasowanie błędów), FES chyba nie wiele umożliwia - nic tam zaawansowanego nie widziałem (ale dopiero 3 razy korzystałem z niego i podłączałem się tylko do komputera silnika).
I tak powinno być jeśli chodzi o software ogólnego przeznaczenia. Choć sam podgląd parametrów to już dużo - można wiele awarii znaleść. Z tego co wyczytałem to byle nie wypalać bez potrzeby DPFa bo można więcej zaszkodzić niż pomóc autu.
Przeszukałem forum i ogólnego tematu o FES-ie nie znalazłem. Zdaje się, że powinniśmy założyć nowy temat o możliwościach FES-a i ewentualnie czego nie powinniśmy na nim robić jako amatorzy.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Zmiana kodu IMA wtryskiwacza to nie upgrade a jednak centralka nie przyjmuje nowego ustawienia.
Witam, chciałem odgrzac temat. Mam dokładnie takie same objawy jak "dragan" i "epsonix"
Dodakowo zmierzona ilośc powietrza (podczas dodawania gazu) zatrzymuje się na okolo 600, gdzie docelowa powinna być nawet ponad 1100
Egr niby pracuje - był czyszczony
docelowe doładowanie też jest trochę nizsze od zmierzonego zawsze o okolo 0,3-0,3 bara
Odpiołem przepływkę i popsikałem w VTG WD40 - oto wyniki:
Egr - zawsze ma 4% (sterowanie EGR - wył) bez względu na depnięcie w pedał
zmierzone doładowanie turbo większe od docelowego nieznacznie, ale przy pedale na max to nawet 1,8 bara
Zmerzona przepływka 500, docelowa powinna być 260 - więc teraz daje nawet duzo więcej
Wnioski:
co mam wymienić? Samą przepływkę czy też EGR???
Szarpał na odpiętej przepływce?
Odpiołem przepływkę wczoraj wieczorem i tylko odpaliłem autko i zapuściłem FES-a.
Testy drogowe zrobię dzisaij lub jutro - wtedy napiszę jak to chodziło.
Co prawda ze 2 miesiace temu juz odpinałem przeplywkę i nie szarpalo, ale po depnięciu w gaz auko leciało jak rakieta i nagle "pipipi" i przeladowanie i to chyba mocne. Przeczyściłem wtedy czujnik ciśnienia doładowania (był bardzo zabrudzony czarną mazią) i na kila dni przeszło. Teraz pośmigam troche dłuzej i poobserwuję jego zachowanie na podpiętym kompie. Po woli tracę cierpliwośc dotego auta![]()