Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 160

Temat: szarpie przy 1,5 tys obrotów

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał julowalker Zobacz post
    Zrób to kablem VAG KKL ja miałem też ten sam problem i mimo , iż po wpisaniu kodu kablem KKL wyskoczył błąd kody się zapisują w centralce , a wpisując "kablem ELM327" wyskakuje że ok a się nie wpisuje. Tak jakoś na opak to działa
    Tylko niektórzy, za radami wyczytanymi na forum, nie kupili KKL, tylko sam ELM + adapter typ 1.
    Jeśli jest problem z FESe, to najlepiej go odrazu zgłosić albo dystrybutorowi albo bezpośrednio wysłać maila do gościa który pisał FESa - może za jakiś czas poprawią?

Robert_159
    Gość

Domyślnie

Wg. sprzedawcy interfejsu ELM327 1.3+ firmy pmfactory wszystko powinno działać ale nie działa Kupowanie kolejnego interfejsu średnio mi się uśmiecha zważywszy na to, iż nie wiem czy sytuacja się nie powtórzy. Skończy się jak zwykle kolejnym wydatkiem i podjadę do diagnosty który wbije kod wtrysku

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

że Wy się nie boicie grzebać w tym FES'ie przecież przez taką zabawę z niepewnymi przejściówkami kablami i programem z niewiadomym kodem można sobie porządnie namieszać w aucie.
    Born to be wild.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Bez paniki. Mechanicy używają FESa - już nie jeden u którego byłem, więc chyba jakoś jest sprawdzony. Jak każdy program ma swoje bugi. Myślę, że z FESa nie masz dostępu do naprawdę zaawansowanych funkcji auta - to musi byc dodatkowo chronione (hasła albo jakaś skomplikowana procedura dostępu), tak żeby wykluczyć możliwość przypadkowego namieszania. Ździwiłbym się gdyby było inaczej. Tak naprawdę poza monitoringiem parametrów, kasowaniem inspekcji i paroma innymi, czysto obsługowymi funcjami (wymiana oleju, kasowanie błędów), FES chyba nie wiele umożliwia - nic tam zaawansowanego nie widziałem (ale dopiero 3 razy korzystałem z niego i podłączałem się tylko do komputera silnika).
    I tak powinno być jeśli chodzi o software ogólnego przeznaczenia. Choć sam podgląd parametrów to już dużo - można wiele awarii znaleść. Z tego co wyczytałem to byle nie wypalać bez potrzeby DPFa bo można więcej zaszkodzić niż pomóc autu.

Robert_159
    Gość

Domyślnie

Przeszukałem forum i ogólnego tematu o FES-ie nie znalazłem. Zdaje się, że powinniśmy założyć nowy temat o możliwościach FES-a i ewentualnie czego nie powinniśmy na nim robić jako amatorzy.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Robert_159 Zobacz post
    Przeszukałem forum i ogólnego tematu o FES-ie nie znalazłem. Zdaje się, że powinniśmy założyć nowy temat o możliwościach FES-a i ewentualnie czego nie powinniśmy na nim robić jako amatorzy.
    FES-em nie zrobisz upgrade softu poszczególnych centralek, poza tym można wykonywać praktycznie wszystkie funkcje, jakie ma oryginalny examiner.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Robert_159
    Gość

Domyślnie

Zmiana kodu IMA wtryskiwacza to nie upgrade a jednak centralka nie przyjmuje nowego ustawienia.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar xdj1
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 2,4jtdm, AR GT 1,9jtd

Domyślnie

Witam, chciałem odgrzac temat. Mam dokładnie takie same objawy jak "dragan" i "epsonix"

Dodakowo zmierzona ilośc powietrza (podczas dodawania gazu) zatrzymuje się na okolo 600, gdzie docelowa powinna być nawet ponad 1100
    Egr niby pracuje - był czyszczony
    docelowe doładowanie też jest trochę nizsze od zmierzonego zawsze o okolo 0,3-0,3 bara

Odpiołem przepływkę i popsikałem w VTG WD40 - oto wyniki:

Egr - zawsze ma 4% (sterowanie EGR - wył) bez względu na depnięcie w pedał
    zmierzone doładowanie turbo większe od docelowego nieznacznie, ale przy pedale na max to nawet 1,8 bara
    Zmerzona przepływka 500, docelowa powinna być 260 - więc teraz daje nawet duzo więcej

Wnioski:
    co mam wymienić? Samą przepływkę czy też EGR???

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Szarpał na odpiętej przepływce?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar xdj1
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 2,4jtdm, AR GT 1,9jtd

Domyślnie

Odpiołem przepływkę wczoraj wieczorem i tylko odpaliłem autko i zapuściłem FES-a.
    Testy drogowe zrobię dzisaij lub jutro - wtedy napiszę jak to chodziło.
    Co prawda ze 2 miesiace temu juz odpinałem przeplywkę i nie szarpalo, ale po depnięciu w gaz auko leciało jak rakieta i nagle "pipipi" i przeladowanie i to chyba mocne. Przeczyściłem wtedy czujnik ciśnienia doładowania (był bardzo zabrudzony czarną mazią) i na kila dni przeszło. Teraz pośmigam troche dłuzej i poobserwuję jego zachowanie na podpiętym kompie. Po woli tracę cierpliwośc dotego auta