Strona 9 z 21 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 207

Temat: eliminacja drgań nadwozia (kierownicy) na jałowym

Użytkownik Alfa i Omega Avatar xakner
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    AR 156 SportWagon

Domyślnie

Cytat Napisał pytlar Zobacz post
    wy sie przejmujecie jakimś mrowieniem kierownicy... ja na postoju musze trzymać panel od radia, bo sie telepie i hałasuje deska rozdzielcza trzeszczy, graty w schowku słychać, klapka od zapalniczki trzeszczy.... normalnie jest co robić na postoju... a jak kierownice mocno się chwyci na sztywne ręce to gałki się trzęsą... a mała być kultura pracy przy 5 cylindrach... nawet pasażerowie z tyłu się pytają, co on tak sie telepie... żadnego diesla wiecej chociaż ostatnio kupiłem dostawczaka mercedesa 2,9 td, 5 cylindrów i tał całkiem inna bajka... na wolnych obrotach nawet nie czuć że silnik chodzi... i to w busie :/
    to u mnie wewnatrz sporo osob myślało że jedzie benzyną.. co innego na zewnątrz.

moj ojciec mial e290td i tam na jalowym kiera drgała że dostawało się rękach mrowienia, i były walnięte poduchy

Więc myślę że masz coś nie tak, a nie "nigdy więcej diesla"

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar pytlar
    Mieszka w
    Prabuty
    Auto
    AUDI S8 D2

Domyślnie

chociaż po cholernym escorcie też mówiłem "nigdy wiecej diesla"... a zachciało mi sie teraz alfy... ale przynajmniej przy -15 pali na dotyk przy przepalonych świecach żarowych

Użytkownik Świeżak Avatar marioroza
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 115 KM 2001, Chevrolet Captiva 2.0 VCDI 150 KM, 4x4

Domyślnie

wy sie przejmujecie jakimś mrowieniem kierownicy... ja na postoju musze trzymać panel od radia, bo sie telepie i hałasuje deska rozdzielcza trzeszczy, graty w schowku słychać, klapka od zapalniczki trzeszczy.... normalnie jest co robić na postoju... a jak kierownice mocno się chwyci na sztywne ręce to gałki się trzęsą... a mała być kultura pracy przy 5 cylindrach... nawet pasażerowie z tyłu się pytają, co on tak sie telepie... żadnego diesla wiecej chociaż ostatnio kupiłem dostawczaka mercedesa 2,9 td, 5 cylindrów i tał całkiem inna bajka... na wolnych obrotach nawet nie czuć że silnik chodzi... i to w busie :/

Musimy się kiedyś zjechać na spota. Często jestem w Suszu. Chętnie zobaczę jak ta Twoja telepie.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar pytlar
    Mieszka w
    Prabuty
    Auto
    AUDI S8 D2

Domyślnie

Cytat Napisał marioroza Zobacz post
    Musimy się kiedyś zjechać na spota. Często jestem w Suszu. Chętnie zobaczę jak ta Twoja telepie.
    nie ma problemu :] do Susza to właściwie rzut kamieniem ode mnie

Użytkownik Świeżak Avatar marioroza
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 115 KM 2001, Chevrolet Captiva 2.0 VCDI 150 KM, 4x4

Domyślnie

Ok. Jak będę jechał do Susza to się odezwę na PW. pozdrawiam.

Użytkownik Świeżak Avatar jarzyn
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    166 3.0 03, była 156 SW jtd

Domyślnie

Siema, ja też borykam się z drżeniem całego auta i wkurza mnie to tak samo jak Ciebie majster:/ Zaczęło mnie to irytować jak przesiadłem się do swojej po przejażdżce laguną 1.9 dci 120km (silnik na listwie CR tak jak jtd), gdzie nie było czuć kompletnie nic, nawet przy popuszczaniu sprzęgła ani nie pomyślała, żeby zadrżeć, szła jak nóż po maśle.
    Do tej pory wymieniłem górną łapę silnika i pasek wielorowkowy z napinaczem i kołem pasowym wału korbowego (używka) i bez zmian. Teraz chcę się zająć luzem zaworowym, bo słychać też klepanie i zobaczymy. Poduchy pod silnikiem i skrzynią na oko są dobre (ale wiem,ze na oko to nie jeden zmarł), bo jak za nie chwytam, to czuć, że jednak dużo tłumią.

Wartości masy powietrza też mam rozlazłe, mniej więcej mierzona jest 4x mniejsza niż docelowa.

Masakra, jak kładę rękę na pokrywie silnika, to jakbym na starej pralce ją trzymał:/

Był już ktoś w aso pytać? Ja tam nie jadę, bo się boję, że mnie oskubią:p

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

dokładnie kolego nie narzekaj bo to co opisujesz wyraźnie wskazuje na jakieś usterki,a co do mrowień na kierownicy to tak jak było pisane jest to spowodowane specyficznym montażem przekładni kierowniczej bezpośrednio przykręcanej do sanek i jak to w alfach: jedne drgają bardziej inne mniej ogólnie porównując przenoszenie drgań na tle diesli inych marek to 156 wypada blado i to nie z powodu słabej kultury pracy silnika, a właśnie kiepskiego wytłumienia drgań elementami mocującymi silnik.
    wyznanie/religia: Alfa Romeo
    obecnie Giulietta Veloce 206/445 by Cinsoft

moje CV
    GT Q2 210/410 by Cinsoft <3
    Grande 1,9 130KM
    Grande 1,3 90KM
    GT JTD 150KM
    GT JTD 150KM
    159 1,9 120KM
    156 1,9 150KM
    156 1,9 140KM
    Punto II 1,9JTD

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

wymień dwumas albo poduszki i przestanie.

Użytkownik Świeżak Avatar jarzyn
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    166 3.0 03, była 156 SW jtd

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post
    wymień dwumas albo poduszki i przestanie.
    Jakby to było takie proste to temat nie ciągnąłby się (póki co) przez 9 stron:/

Też tak macie, że jak odbezpieczycie dzwignię regulacji położenia kierownicy, to w fotelu czuć w momencie jeszcze większe drgania? Ciekawe zjawisko.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał jarzyn Zobacz post
    Siema, ja też borykam się z drżeniem całego auta i wkurza mnie to tak samo jak Ciebie majster:
    Musze coś wyjasnic, bo widze iż niektórzy źle zrozumieli moje posty Mnie tam buda nie drży, na zewnątrz silnik chodzi znacznie ciszej niż sąsiada tdi (nowsze) w a4, lecz troche nie daje mi spokoju te mrowienie na kierownicy i na fotelu kierowcy.
    Tak wszystko ok. Zapala i gaśnie gładko, bez szarpnięc, czy rzucania silnikiem.

Czy jest ktoś kumaty w temacie i potrafi mi odpowiedziec, czy warto rozpinac raz jeszcze poduchy i je np. popuscic co same się ustawią, czy to w innych autach tylko tak sie robi?

No chyba, żeby jeszcze spróbowac zdjąc pasek wielorowkowy i spróbowac odpalic bez niego na chwile?
    Nie mam zbytniego zaufania do mechaników i jak coś daje to tylko w ostatecznosci do roboty i tak postąpiłem z zaworami, niby wg. szefa nie trzebabyło nic regulowac, lecz ja wole miec wszystko zrobione na "cacy", więc może zlecic raz jeszcze komus innemu niech zrobi na fabryczne ustawienia, z jak najwiekszą dokładnoscią oryginału, a nie tak plus/minus?
    Drżenie minimalnie ustępuje ja temp. silnika oscyluje w granicy 88*C.
    Jak rozpoznac rozregulowane zarowy w jtd?
    Ostatnio edytowane przez majster ; 12-01-2013 o 18:25